🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОАЕ ще помага на Франция със справянето с енергийната криза

Национализирането на EDF ще струва близо 10 млрд. евро

Президентът на ОАЕ Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян каца в Париж за първото си посещение на западна страна, откакто встъпи в длъжност
Президентът на ОАЕ Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян каца в Париж за първото си посещение на западна страна, откакто встъпи в длъжност
Президентът на ОАЕ Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян каца в Париж за първото си посещение на западна страна, откакто встъпи в длъжност    ©  Reuters
Президентът на ОАЕ Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян каца в Париж за първото си посещение на западна страна, откакто встъпи в длъжност    ©  Reuters
Темата накратко
  • Президентът на ОАЕ е на посещение в Париж.
  • Двете страни подписаха стратегическо споразумение за сътрудничество в сферата на енергията.
  • Пълната национализация на EDF ще струва 10 млрд. евро, като тя трябва да бъде завършена до края на септември.

Франция е в разгара на енергийна криза - Русия продължава да прекъсва доставките на природен газ за Европа, като преобладаващите очаквания са "Северен поток 1" да не поднови работа, когато приключи годишният му ремонт на 21 юли. В същия момент горещи вълни причиняват скок в търсенето на електроенергия за охлаждане на домовете.

Това поставя френското правителство в трудна ситуация, в която трябва да набави нужната енергия от алтернативни източници. В случай че това не се случи, ще се наложи въвеждане на ограничения в потреблението, които биха довели до сериозни икономически ефекти.

Един от вероятните алтернативни доставчици на енергия са Обединените арабски емирства (ОАЕ). Тази вероятност се увеличи значително тази седмица, след като президентът на ОАЕ Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян пристигна на работно посещение в Париж. Според Париж това е първото посещение на лидер на ОАЕ във Франция от 1991 г. насам и е първото посещение на шейх Мохамед в западна страна, откакто стана президент. Това е и причината експерти да описват отношенията между двете държави като все по-добри.

Външните политики на ОАЕ и Франция в последните години съвпадат по чувствителни въпроси в сферата на сигурността, главно Либия и Ливан. Миналата година Франция направи най-голямата си сделка за продажба на военния самолет Rafale в чужбина в ОАЕ - точно преди арабската страна да спре споразумението със САЩ за доставка на F35.

"ОАЕ и Франция ще проучат допълнителни области на сътрудничество като устойчивостта и бъдещето на енергията, което е централно за визията на президента за страната", каза съветникът на президента на ОАЕ Ануар Гаргаш по време на брифинг, цитиран от Reuters.

Най-ключовото развитие от първия ден на посещението на шейх Мохамед е подписването на стратегическо споразумение, според което двете страни ще си партнират в енергийния сектор. Партньорството има за цел да определи съвместни инвестиционни проекти във Франция, ОАЕ или в други страни. По-конкретно то обхваща секторите на водорода, възобновяемата и ядрената енергия, се казва в изявление на френското правителство.

"В текущия несигурен енергиен контекст това споразумение ще проправи пътя за стабилна дългосрочна рамка за сътрудничество, отваряйки пътя за нови промишлени договори", се добавя в изявлението.

Договорката между двете страни също така обхваща и доставката на дизел от страна на ОАЕ, като се очаква тези доставки да запълнят малка част от френските нужди, твърди източник на CNN. Това съвпада с очакванията на експерти, че макар и фокусът на двустранните разговори да е енергията, да не се стигне до повишаване на петролната продукция от страна на ОАЕ. "Дневният ред на посещението ще бъде доминиран от енергийни въпроси. Основните притеснения във Франция са икономическите последици от войната срещу Украйна", каза Ана Гардел, анализатор на Персийския залив в обсерваторията MENA на фондация "Жан Жорес", пред CNN. "Не очаквам нищо по отношение на увеличаване на производството, главно поради факта, че ОАЕ са близо до достигане на производствения си капацитет", добави тя.

Национализирането на EDF няма да е евтино

Френското правителство иска да завърши пълната национализация на енергийната компания EDF до края на септември, твърдят източници на Financial Times. За да се закупят останалите акции на компанията, ще са нужни около 9.7 млрд. евро, като това представлява цена 12 евро на акция.

Франция, която вече притежава 84% от компанията, представи изкупуването като средство за укрепване на финансите на EDF, тъй като компанията има мащабен план за изграждане на шест ядрени реактора в страната през следващите години. Групата се бори с прекъсвания на производството през последните месеци, а печалбата й беше ударена от политически мерки за защита на потребителите от покачването на цените на енергията.

Поемането на пълен контрол над компанията ще позволи на правителството да ускори вземането на решения . Въпреки това анализатори и хора, близки до EDF, смятат, че тя все още е изправена пред големи проблеми, които национализацията няма да реши, включително индустриални предизвикателства като забавяне на изграждането на нови ядрени централи.

Все още няма коментари
Нов коментар