Нови инвестиции в соларни паркове започват на Балканите

Израелската верига BIG Shopping Centers развива два проекта в Северна Македония, гръцката PPC Renewables планира нова голяма централа в Козани, а компания от ОАЕ инвестира в Турция

Цените на соларните съоръжения са рекордно ниски, което води и до повече инвестиции в сектора
Цените на соларните съоръжения са рекордно ниски, което води и до повече инвестиции в сектора
Цените на соларните съоръжения са рекордно ниски, което води и до повече инвестиции в сектора    ©  Надежда Чипева
Цените на соларните съоръжения са рекордно ниски, което води и до повече инвестиции в сектора    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Израелската ритейл компания BIG Shopping Centers все повече инвестира на Балканите.
  • Бивша централа за въглища на Гърция постепенно се превръща в център за соларна енергия.
  • ОАЕ и Турция работят заедно за разширяване на ВЕИ възможностите на югоизточната ни съседка.

"Соларната енергия е най-евтината енергия в историята" - това твърдение на Международната енергийна агенция (IEA) е още от 2020 г. насам и оттогава досега продължава да е факт. Цените продължават да спадат въпреки глобалните кризи по веригите за доставки, ковид и войната в Украйна. Ако преди две години цената на проекти от "полезен мащаб" в Европа и САЩ е била 30-60 долара/мВт, то те сега са от порядъка на 16-36 долара/мВт.

На този фон расте и желанието на повече компании от различни сектори да разнообразят своето портфолио с ВЕИ централи, а Балканите са от интерес за много инвеститори.

Големи планове в Северна Македония

Израелската верига от магазини BIG Shopping Centers Ltd. с главен офис в Херцлия, Израел, е закупила правата за два соларни проекта в региона на Пробищип, Северна Македония с обща мощност от 70 мВт. Веригата има 46 локации в Израел, САЩ и Сърбия и пазарна капитализация от 3.45 млрд. долара.

Инвестицията в Северна Македония ще включва и допълнително разширяване чрез изграждане на допълнителни 35 мВт соларни мощности, за което от израелската компания са закупили земя около вече съществуващите проекти и са започнали процесите по добиване на разрешение за включване към мрежата за общо 105 мВт. Засега планираната обща инвестиция е оценена на стойност от 53 млн. евро.

Прогнозните приходи от северномакедонския проект е 7.9 млн. евро на година при цени от 70 евро/мВтч или възвръщаемост на проекта около 6 години от включването му в експлоатация.

Израелската ритейл марка има явна стратегия за диверсификация, като инвестицията в северомакедонските проектите са извършени през унгарската компания на BIG Energia Holdings. Чрез същото дружество бяха закупени в началото на юни 2022 г. и две вятърни ферми в Румъния с годишна производственост от 384 гВтч. Инвестицията е на стойност от 135 млн. евро, а прогнозната оперативна печалба (EBITDA - приходи преди данъци, такси, лихви и амортизация) за компанията в експлоативния период от 25 години е 16 млн. евро на година или общо 400 млн. евро за целия период.

Ел Солардо - долината на слънцето в Гърция

Въглищната долина на Гърция в Козани, където преди само 3 месеца бе дадена официален старт на най-големия соларен парк на Балканите с мощност от 204.3 мВт. - проект на Hellenic Petroleum, изглежда, ще продължи да се развива като център за соларна енергия

Гръцката PPC Renewables, зеленото звено на гръцката енергийна компания PPC, планира да изгради в района още една централа с мощност от 550 мВт. Засега проектът е оценен на стойност от 216 млн. евро, без търгът да включва закупуването на соларните панели, и е планиран да бъде завършен към 2024 г., а крайният срок за кандидатстване на заинтересованите компании е 30 септември.

Сравнимо с инвестицията на Hellenic Petroleum - 130 млн. евро, това би означавало, че общата сума вложена в Козани би могла да стигне до около 280 млн. евро. Това не са всички проектни инвестиции на компанията в региона. Близо 1.4 млрд. евро са запланувани за инвестиране за ВЕИ мощности извън Гърция, за да бъдат добавени още 700 мВт от проекти главно в Румъния и България през следващите няколко години.

Сделки в Близкия изток

Развитието на соларна енергия е силно и в Турция - главна дестинация за инвестиции в региона.

В средата на август International Holding (IHC) от ОАЕ купи 50% от турската Kaylon Energy. Стойността на сделката е 490 млн. долара и бе извършена през дъщерното дружество International Energy Holding (IEH).

В портфолиото на Kaylon Energy влизат 1.35 гВт от соларния парк, който все още се изгражда в Турция и веднъж завършен ще го нареди сред топ 10 на най-големите паркове в света (виж таблицата). Той е оценен на стойност от 1 млрд. долара - 1 гВт от проекти за вятърни паркове, както и няколко по-малки ВЕИ проекти с мощности от 50-100 мВт.

Това не е първата голяма енергийна сделка между представители на ОАЕ и Турция. През ноември 2021 г. бе обявено подписването на сътрудничество между двете страни, в която са предвидени няколко милиарда долара за развиването на 3 гВт мощност от соларни и вятърни източници.

Защо солари

Едно от големите предимства на енергията от соларни паркове е, че не се влияе от разликата в цените на горивата, тъй като само по себе си слънцето е безплатно. Друго важно перо на тази енергия е, че няма много разходи за опериране и отпадъчни остатъци от дейността си като традиционните - въглища, горивни или ядрени централи. И докато глобалните кризи в цените на старите енергомодели са нестабилни и непредвидими, то фотоволтаичните централи правят много по-лесно планирането и бюджетирането около тяхната производственост.

С увеличението на броя ВЕИ съоръжения в света и понижаващите се цени на тяхната енергия ще останат малко реално конкурентните им алтернативи. Много от старите енергийни компании също правят преход към ВЕИ.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pc avatar :-|
    Ivan Peev
    • - 3
    • + 5

    Дрън, дрън, та пляс!
    Да похабяваш безценна земеделска земя за соларен парка вместо един ядрен реактор заместваш поне 100 соларни парка - безценно!
    За останалото има Мастеркарт! И Карлуково...

    Нередност?
  • 2
    tyu53646856 avatar :-|
    tyu53646856
    • - 3
    • + 3

    Грозна гледка. Похабени ниви и пасища заради обслужване на чужди корпоративни интереси, при нулева полза за местното население и държавата. Има толкова пустини, да си редят панелите там. Тука единствено по покривите има смисъл.

    Нередност?
  • 3
    wlc341096172 avatar :-@
    wlc341096172

    Алооооо Антон Чепилски!!! северомакедонски у главата ти! пишман журналист. образовай се.

    Нередност?
  • 4
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter

    Статията е слаба, защото обхваща само няколко проекта, а само в България има доста големи проекти. А опорката за земята вече пред никой не минава - за 10 ГВат. солари са нужни 80-100 хил. декара, това е нищо от земята у нас, плюс че паркове се правят само на земя по-ниска категория. На нас дори 5 ГВат. ни стигат на първо време.

    Нередност?
  • 5
    ugi avatar :-|
    ugi

    До коментар [#2] от "tyu53646856":

    Ти минавал ли си някога в тоя район, какви ниви, какви пасища те гонят. Гол, изпечен от слънцето камънак, даже тръни за кози не растат там. По-умно нещо няма как да направят на това място.

    Нередност?
Нов коментар