🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия всъщност се справя много добре с енергийната криза

Тектонични сътресения в енергийния пазар на Европа показват устойчивостта на германския енергиен преход

Германия се превърна в износител на електроенергия и печели от това
Германия се превърна в износител на електроенергия и печели от това
Германия се превърна в износител на електроенергия и печели от това    ©  Цветелина Белутова
Германия се превърна в износител на електроенергия и печели от това    ©  Цветелина Белутова

За автора

Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA, от Американския университет в Благоевград с дългогодишен управленски опит в Близкия изток, а преди това консултант по енергийни проекти в EMEA и ръководител проекти в ТЕЦ "Бобов дол", модернизацията на блокове 1, 3, 4 в "Марица-изток 2" и редица проекти в "Лукойл Нефтохим".
Текстът се публикува в партньорство с www.gorichka.bg.

В далечното минало, големият майстор Кольо Фичето е тествал построените от него мостове като заставал под тях, когато отгоре са минавали каруци с товар. По онова време именно така майсторите са защитавали реномето си - ако мостът се срути - губят всичко. И точно затова хората са им вярвали, защото е било ясно, че дават всичко от себе си и защото залозите не могат да бъдат по-големи.

А и добрите строители се познават по това, какво остава от техните конструкции при силни земетресения. Подобни тектонични сътресения се наблюдават на енергийния пазар на Европа след вероломното нападение на Русия над Украйна. И затова сега е добър момент да погледнем през призмата на енергийния преход и кои държави и политики се справят по-добре от другите.

През 2020-а описах най-често разпространяваните митове за енергийния преход на Германия през годините и тяхната несъстоятелност спрямо реалността тогава. И докато по онова време, това което говорехме звучеше по-скоро научно и спадаше в категорията на предположенията, то днес имаме истински и реален тест на тезите.

Главните уроци от сегашната енергийна криза

В днешния обвързан свят, местният добив на ресурси може да гарантира доставки, но НЕ гарантира ниски цени. А наличието на прекалено високи цени може да има същия ефект както и недостигът на доставки - спиране на производства и намаляване на потреблението. Това личи в най-голяма степен във Великобритания, която добива природен газ в огромни количества в Северно море и използва евтиния доскоро газ за производство на ток и отопление на домакинствата. Същото се наблюдава и в България - въпреки, че имаме изключително евтин ресурс каквито са лигнитните въглища, цената на електричеството също достигна немислими равнища и през повечето време дори над тези в Германия. Това не е нов урок разбира се, защото важи за всяка една борсова стока, просто сега става прекалено очевидно.

Наличието на прекалено голямо атомни мощности и ниската диверсификация в микса са предпоставка за огромни проблеми. Погрешно смятаната за евтина, надеждна и едва ли не винаги налична атомна енергия, демонстрира точно обратното във Франция. За първи път през последните десетина години, Франция не само не е нетен износител, но внася големи количества от всичките си съседи заради продължаващите проблеми с оборудването на застаряващите атомни блокове, чиято поддръжка тепърва ще се увеличава. Проблемите започнаха още миналата година и не са свързани с войната, но е факт, че не могат да бъдат разрешени бързо. Това е и една от съществените причини за високите цени на електричеството не само във Франция, но и в Европа. Нещата още повече ще се влошат с настъпването на зимата, защото Франция използва електричество за отопление и то от най-неефективния вид - с резистивни нагреватели.

Всички държави, които през годините разчитаха на "евтини" енергийни източници като газ и АЕЦ и поради тази причина не промотираха енергоспестяване, сега са в изключително неизгодна ситуация и ще трябва да го правят в ускорен порядък с далеч по-голям ресурс и далеч по-неефективно, с рискове от социални недоволства заради високите цени.

Изведнъж всички осъзнаха, че високата цена на тока, не е свързана с цената на емисиите. Не че те нямат никакво значение, но тяхното влияние е пренебрежимо малко на фона на всичко останало.

Германия отново се справя добре при истинския стрес тест

Колкото и парадоксално да звучи, особено след ожесточените медийни атаки и въпреки колосалните грешки покрай обвързването с Русия по линия на природния газ, Германия показва завидно добро състояние на енергийната си система и затова има няколко много важни фактора:

  • Страната има много добра диверсификация и микс на производствените мощности. Моделът на Германия до този момент (скъп ток за домакинствата с мерки за ефективност и компенсации и евтин ток за индустрията) позволи плавен преход през годините и внедряване на много енергоспестяващи политики.
  • Наличието на над 40% ВЕИ с цена практически 0 цента на "горивната компонента", омекоти значително скока на цените. Представете си, ако и тези 40% трябваше да се осигуряват от газ и въглища?!
  • Наличието на заместващи мощности в режим на студен резерв не позволи недостиг на електричество след ограничаването на газа.
  • Германия има свръхкапацитет от инсталирани мощности.

Нека да илюстрираме това с малко данни:

Заместване на традиционните източници с ВЕИ

На графиката е показано общото производство на електричество от фосилната и атомната енергия през годините. Вижда се, че и трите (въглища, газ и атомна) намаляват значително през годините - както сумарно, така и поотделно. Това идва да покаже, че и трите източника биват замествани в различна степен от ВЕИ

Печалба от износ на електроенергия

На графиката ясно и отчетливо се вижда, че Германия не само е нетен износител, но и печели добре от това, като рекордна ще бъде 2022 , като до момента приходите са 3 млрд евро, а годината още не е приключила. Разбира се, това е основно заради повишените цени на енергията. Трябва да се отбележи, че през 2015 е отбелязана най-ниската консумация на газ за производство на ел. енергия, а най-големият износ на енергия (53 TWh) е през 2017 г.

Това разсейва всички спекулации, че консумацията на газа се увеличава с всеки нов ВЕИ, заради нуждата от балансиране и че Германия продава евтино и купува скъпо, което пък се вижда много добре от фиг.3, че през повечето от годините, дори средните цени на износ са по-високи от тези на вноса.

Какво се случва и какво предстои в краткосрочен план

Непрекъснато се говори за това как Германия пуска въглищни централи, как прави обратно завой към въглищата, как едва ли не ще има режим на тока заради зелените политики и какво ли още не.

Каква е реалността обаче? Германия има свръхкапацитет на производствени мощности. При максимална консумация от 75-80 GW, само фосилната и атомната са 75 GW, а с останалите - всичко 222 GW. С други думи, приказките за режим на тока няма да дойдат от липсата на мощности. Разбира се, при тежката обстановка с френските реактори, всичко може да се очаква на ниво Европейски пазар и съответно цената ще е сериозен фактор.

Въпреки свръхкапацитета, продължава ударното инсталиране основно на солари и батерии, докато при вятърните няма значително ускорение и по-скоро стагнират, поради различни причини (основно разрешения и мрежов капацитет), а и отделно намаленият вятърен потенциал последните две години, допълнително прави инвеститорите по-предпазливи.

Произведената до момента енергия от соларите е повече от цялата за 2021 г., а има още 3 месеца, макар и с по-малка слънчева активност.

Важното е, че Германската електросистема е стъпила на изключително здрав фундамент и данните за това са безапелационни. Разбира се, има още сериозни въпроси, които се знаят и обсъждат отдавна, но вече ще намерят решение следствие на изключително силния шок, който причинява безумната война на Русия и който направи всички страхове, за които зелените предупреждаваха от години , а именно зависимостта от фосилни горива, да станат очевидни.

И още нещо важно, което малко хора осъзнават - емисиите от транспорта на втечнен газ от Катар са в пъти по-малки от тези свързани с емисиите по транспорта на газ по тръба от Сибир. Да не говорим, че емисиите покрай взривяването на Северен поток 1 и 2 се равняват вероятно на курсовете на хиляди кораби за втечнен газ.

Това, което предстои е ускоряване на ВЕИ и батерии, още по-сериозни мерки за енергийна ефективност (най-вече термопомпи и геотермална) и това ще е на европейско ниво, а не само в Германия. Защо? Защото просто няма никаква друга по-евтина алтернатива и защото е очевидно, че ако повече държави бяха следвали примера на Германия и Дания през годините, щяхме да преживеем далеч по-лесно сегашната криза. Накрая, колкото и парадоксално да звучи, ще се окаже, че никой не е направил повече за климата и енергийни преход от държавата оприличена на "Горна Волта с ракети". Макар и с цената на толкова ненужни жертви.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iln1610830799700856 avatar :-|
    Nikola Panayotov
    • - 6
    • + 5

    Само се наслагат психично натоварване от Руски шпиончета у нас как ще е тъмно и студено без Газ ами вече 6мес.без руски газ нещо да се промени всичко по старому сега само 6%от газта на Европа е от Русия само мрачно картини е картината е мрачна в Украйна и Русия но Москва е виновна а В Европа нищо няма да се промени ще бъде топло и светло през зимата особенно в Германия а и у нас.

    Нередност?
  • 2
    miroxd avatar :-P
    miroxd
    • - 1
    • + 4

    Капитал: акшуали няма никаква криза и всичко е окей в Германия

    Нередност?
  • 3
    trollhunter avatar :-|
    trollhunter
    • - 1
    • + 3

    Много добра статия!

    Нередност?
  • 4
    joro4900 avatar :-P
    joro4900
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#3] от "trollhunter":

    Да, много добра за читателите в България. А за тези, които са в Германия и изпитват на гърба си енергийната криза звучи малко като познатото „дайте да дадем“. То е разбираемо. Все пак „благодарение“ на гълъбарника в България като че ли няма да се стои на тъмно. В Германия от сега природо населението е предупреждавано, че трябва да е готово за евентуално спиране на тока „само“ по 4 часа на денонощие. А това, че вече фалираха хиляди малки и средни фирми е малка подробност....

    Нередност?
  • 5
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#4] от "joro4900":

    Няма да е зле да разбереш разликата между недостиг на газ и недостиг на ток. Фирмите фалират заради цените на газта. Също така, опасността от спиране на тока тук е защото в паниката от високи цени на газта за домакинствата, сума и хора се приготвиха да се отопляват на ток. Което може да срине временно елетропреностната система. Това пак е различно от недостиг на мощности.

    Нередност?
  • 6
    ypk391081002 avatar :-|
    Петър Атанасов
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#4] от "joro4900":

    Жоре, нито познаваш Германия, а май не си прочел добре статията. Ние, при условие, че в момента токът ни е три пъти по-евтин от техния и в момента имаме два пъти инсталирано мощности от потреблението, сме имали режим, когато бяхме по руския модел. Но германия ще се справи. Има пари, производство на високи цени и т.н.

    Нередност?
  • 7
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#3] от "trollhunter":

    Идиотска статия ..
    Виж кой е авторът - всеизвестният климатик ..

    Ето и данни - инсталирана мощност, към края на 2021 ..

    https://conservative.bg/wp-content/uploads/2021/09/242464558_4598245720199425_840819282228143624_n.jpg

    Ето и нетното производство

    https://conservative.bg/wp-content/uploads/2021/09/242255981_4598246000199397_6949179832591249603_n.jpg

    Слънцето и вятърът заедно са произвели само 24.7% от тока. Почти всяка вечер по залез общият им товар рязко спада под 3 GW, a в отделни вечери – и под 1 GW.

    Ядрените централи са произвели повече ток от 63 GW вятърни и почти колкото 57 GW слънчеви. Работили са почти на 100% натоварване – общо 6 централи, които носят по-малко от 3.7% от инсталираната мощност на страната, са произвели 14.6% от тока.

    По-интересното е, че в това време и лигнитните централи работят изключително интензивно.
    Те имат общо 28 блока, представляват 9% от мощността, но дават 23.3% от всичкия ток през септември. 18 от лигнитните блокове работят с над 75% от капацитета си. Въпреки че Германия разполага с много повече централи на газ, черни въглища и нафта (общо 58 GW), последните произвеждат общо толкова енергия, колкото лигнитните.

    В горното няма нищо учудващо – цените на въглеродните квоти може да са рекордни, но тези на природния газ и черните въглища (които Германия внася основно от страни като Колумбия, Русия и Австралия) са умопомрачителни.
    Съответно, тези централи работят минимално.

    Това е положението след повече от 20 г. говорене, обещания и забиването на трилиони евро в енергийния преход.

    Според идиоти-гретени, дереджето било показвало, че Енергийният преход бил "успял" ..

    А Германия ще се справи ..

    Нередност?
  • 8
    _irina_ avatar :-|
    Irina Videnova
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "sim4o":

    Аз го намирам за "идиотско" статията да бъде дискредитирана с аргумент "Виж кой е авторът - всеизвестният климатик".

    sim4o хвърля някакви числа, така че човек на пръв поглед да си помисли, че дава компетентно мнение. За съжаление праща линкове с данни, които евентуално по някакъв начин биха защитили неговата теза. Обявява, че информацията датира "към края на 2021" - дава информация за инсталирани мощности за 2021, но при произведения ток си е избрал просто един месец септември, който дори не е завършил, когато е направил извлечението за септември. Също така трябва да се отбележи, че не прави много смисъл да си избереш просто един месец, защото има силно вариране. Ето, всеки който желае може да види истинските данни от мястото от където sim4o ги е взел и да види данните за тока от слънце и вятър за септември 2021 след като е приключил месецът или пък за месец април: 36,6%, за май: 41,8%, за юни: 32%, за юли: 33,4% и т.н. (sim4o говори за 24,7% - аз никъде не видях толкова нисък процент, а трябва да се допълни че 2021 е действително слаба година на слънце и вятър спрямо 2020):

    https://www.energy-charts.info/charts/energy_pie/chart.htm?l=en&c=DE&interval=month&year=2021&month=05.

    Също така sim4o предпочита да говори за инсталирани мощности опитвайки се така да представи някакви предимства и игнорира огромното предимство на слънчевата и вятърната енергия, които за разлика от всички други енергоизточници не изразходват ресурси.

    В статията също е споменат проблема с ядрената енергия във Франция...

    Мисля, че критиката на sim4o не е конструктивна.

    Нередност?
  • 9
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#8] от "Irina Videnova":

    Справедлива критика!

    Споменах автора - всеизвестен гретен-идиот (пише в "Горичка" sic!) но не споменах медията - всеизвестният гретенски "Капитал"..

    Що се отнася, до данните от 2021 - ДАЛ СЪМ ОТКРИТИ ИЗТОЧНИЦИ И ВСЕКИ, би могъл да посети сайтовете и да се информира !!

    Няма скрито-покрито ..

    Но понеже знам акълът на гретените-червендули колко е.. ей им и актуализация :

    - инсталираната мощност не е мръднала много .. и да се гледа старата графика ..

    - а ей и производството, по източници:

    https://www.cleanenergywire.org/sites/default/files/styles/gallery_image/public/paragraphs/images/fig3x-share-energy-sources-gross-german-power-production-h1-2022.png?itok=672zNRmM

    За 2022 !!!!!!

    Изпълняваме желанието на широката общественост!

    И пак се вижда - колко инсталирана мощност, колко % произвежда ..

    Нередност?
  • 10
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 2

    До коментар [#8] от "Irina Videnova":

    ". Ето, всеки който желае може да види истинските данни от мястото от където sim4o ги е взел "

    -- --
    Абсолютно вярно!

    И може да види КОЛКО Е СТРУВАЛО ИНСТАЛИРАНЕТО НА 1 kw мощност и как се тя използва..

    П.П
    В официалните данни НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ разходите, за новите инвестиции в разпределителни далекопроводи , инфраструктура за стабилизиране на мрежата - ТЕЦове и Flex-power станции, които да стоят в готовност, та когато ВЕИ спрат (теа могат да спрат изневиделица) да се задействат веднага и т.н.
    Няма ги изискуемите мощности за акумулиране, няма ги мерките за отстраняване на ИЗЛИШНАТА енергия , когато ВЕИ само товарят мрежата с непотребен никому ток ..

    Не са включени - и толкоз!!

    Ама ги има другаде - ако има интерес - ще бъдат дадени и линкове ..

    Нередност?
Нов коментар