Две цени на тока за бизнеса ще има през 2023-та след компенсациите

За клиентите на ниско и средно напрежение таванът ще е 200 лв./мВтч, докато за тези на високо напрежение - 250 лв./мВтч

В последните седмици цената на електроенергията на свободния пазар се движи около 350 лв. на мВтч
В последните седмици цената на електроенергията на свободния пазар се движи около 350 лв. на мВтч
В последните седмици цената на електроенергията на свободния пазар се движи около 350 лв. на мВтч    ©  Георги Кожухаров
В последните седмици цената на електроенергията на свободния пазар се движи около 350 лв. на мВтч    ©  Георги Кожухаров
Темата накратко
  • Първоначалното предложение за един таван от 200 лв. на мВтч отпадна
  • Втората тарифа ще бъде калкулирана на база инвестиции във ВЕИ и енергийна ефективност
  • Решението за компенсациите е сред най-важните в текущия парламент предвид краткия му живот

На извънредно заседание в парламента днес, 8 ноември, народните представители гласуваха новите компенсации за тока на бизнеса, които ще влязат в сила през 2023 г. След като преди седмица депутатите стигнаха до консенсус в енергийната комисия таванът да е 200 лв. на мВтч за всички потребители, сега бяха приети съществени промени в зала.

Вместо една обща граница на цената, над която фирмите ще получават компенсации за електроенергията, бяха одобрени два различни тавана - един за клиентите на ниско и средно напрежение и друг за тези на високо напрежение. Последните общо взето са няколкостотин от най-големите заводи в България.

За тези на ниско и средно напрежение, каквито са огромен дял от всички потребители на свободния пазар, таванът ще е 200 лв./мВтч, което е с 50 лв. по-малко от сегашния. С други думи, за тях цената на тока догодина ще се понижи с 20%. За голямата индустрия, свързана директно към мрежата на Електроенергийния системен оператор, таванът ще остане 250 лв./мВтч.

Вторият таван обаче има съществената условност, тъй като може да падне до 200 лв./ мВтч, ако дружеството е направило инвестиции във възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), енергийна ефективност или като цяло инвестиция в намаляване на потреблението на електроенергия. Такива реално имат много от големите предприятия в страната, като например "Аурубис" изгради най-големия соларен парк за собствени нужди.

Предложението за това беше направено по време на заседанието от народния представител на Демократична България Владислав Панев, като той го защити по следния начин:

"С компенсацията досега (една тарифа за всички) не се спасяват фалити, а се добавят печалби към големите компании, които и без това отчитат добри финансови резултати в последната година. Така се поставя риск върху инвестициите в енергетиката. Един таван от 200 лв./мВтч за всички се различава твърде много от пазарните цени."

Решението общо взето означава, че се слага край на практиката до момента най-големите консуматори да бъдат дотирани най-много, но също така поставя въпросителни дали именно голямата индустрия в България няма най-много нужда от помощи посред кризата с енергийните цени.

По груби сметки общо сумата на компенсациите за бизнеса догодина ще достигне 13 млрд. лв., ако няма драстична промяна в цените на енергията. Всички тези пари реално ще се осигурят чрез приходите на енергийните производители или косвено чрез самите фирмите потребители, които купуват скъпата енергия.

Какви ще са компенсациите за бизнеса

Условията, според които крайните клиенти, присъединени в мрежа високо напрежение могат да бъдат компенсирани до по-ниския таван ще зависят от формула, в която инвестиции във ВЕИ или енергийна ефективност ще добавят допълнителна тежест. Формулата ще работи общо взето по следния начин: колкото повече зелени инвестиции е направила компанията, толкова по-висок коефициент и по-голям шанс да бъде дотирана на по-ниската тарифа.

В базовия случай (без инвестиции във ВЕИ и енергийна ефективност) тези фирми ще получават 80% компенсации за всичко над 200 лв./мВтч и средната пазарна цена за базов товар на сегмента "ден напред" на БНЕБ за съответния месец, но максималната цена ще бъде 250 лв./мВтч. Така например при средна борсова цена от 500 лв./мВтч компенсацията ще бъде 80% от 300 лв. или 240 лв., което прави крайна цена на тока от 260 лв./мВтч, но заради тавана фирмите ще плащат 250 лв./мВтч. При средна борсова цена от 400 лв. обаче след компенсацията крайната тарифа се получава 240 лв./мВтч.

Компенсацията ще се повишава с 10% пункта в следните случаи, така че може да достигне 90% за всичко над 200 лв./мВтч:

  • доказани инвестиции в енергийна ефективност през последните 3 години, верифицирани с доклад от лицензирана за извършване на енергийни обследвания фирма;
  • издадени удостоверения за енергийни спестявания на база прилагане на методики за енергийна ефективност на името на юридическото лице получаващо компенсациите и доказващи поне 10% намаляване на потреблението на енергия на годишна база;
  • извършено енергийно и техническо обследване в едно с договор за изпълнение на посочените в доклада от обследванията мерки за енергийна ефективност.

Още 10% повишение, така че да се стигне до 100% компенсиране над прага от 200 лв./мВтч може да се получи при:

  • доказани инвестиции във възобновяеми енергийни източници , покриващи минимум 20 процента от собственото потребление на клиента през последните 3 години, доказани с уведомление до мрежовия оператор и договор за присъединяване, както и данни за намалено потребление на база месечни фактури;
  • договор за изграждане на инсталация за възобновяема енергия за собствено потребление със срок за изпълнение в рамките на настоящата програма.

Правото за прилагане на повишен коефициент компенсации ще се регулира и утвърждава от Агенцията за устойчиво енергийно развити (АУЕР), като тя ще проверява и доказателствата. Интересното е, че в случай на злоупотреба надвзетите компенсации ще се връща 5 пъти от стойността.

Срещу предложението в залата се изказаха най-вече ДПС, като те заявиха, че е по-подходящо то първо да мине през обсъждане в комисия и да се види дали реално АУЕР има компетенцията да прави подобни оценки. Но в крайна сметка правилата бяха приети и сега Министерският съвет трябва да ги приведе в действие.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Създаващият щети метод за работа на Министерството на финансите е водеща причина за сегашната инфлация.
    С желание за запазване на създаващия щети метод за работа на Министерството на финансите, управляващите политици приемат решения за компенсиране на щети от изпълнение на тяхната воля.
    Нарастват щетите от грешката на Министерството на финансите. Ресурсите за подпомагащи на страдащи са ограничени. Правителството е с подсигуряван политически провал.

    Полезното е прекратяване на създаващия щети метод за работа на Министерството на финансите.

    Нередност?
Нов коментар