🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

PPA стават все по-интересни за генераторите и консуматорите на енергия

Юри Катанов, изпълнителен директор на "КЕР Токи Пауър" и член на съвета на директорите на Solarpro Holding

Юри Катанов, изпълнителен директор на "КЕР Токи Пауър" и член на съвета на директорите на Solarpro Holding
Юри Катанов, изпълнителен директор на "КЕР Токи Пауър" и член на съвета на директорите на Solarpro Holding
Юри Катанов, изпълнителен директор на "КЕР Токи Пауър" и член на съвета на директорите на Solarpro Holding
Юри Катанов, изпълнителен директор на "КЕР Токи Пауър" и член на съвета на директорите на Solarpro Holding

Доколко търговците на електроенергия могат да предлагат конкуренти услуги в сегашната ситуация с въведен от държавата таван на цените?

- При действащата сега регулация наистина е трудно да се предложи нещо уникално за клиентите, това, на което ние залагаме, е отношението и грижата към клиента, вярваме, че това е много важно. Същевременно предстоят промени в нормативната рамка, които вече се обсъждат, ситуацията може да стане съвсем различна. При евентуалното въвеждане на маржове за сделките с електроенергия - 5 или 15 процента, практически и ненужно може да се блокира пазарът. Просто фирмите спират да правят бизнес, както видяхме, че се случи в Румъния при въвеждането на подобни ограничения.

А като не се правят сделки, как функционира въобще пазарът?

- Не се правят сделки между отделните търговци - защото се появява непремерен риск от прекомерно и неясно облагане на сделки. Иначе цялата енергия се пласира през борсата, няма къде другаде, а голяма част от клиентите се избутват към т.нар. Доставчик от последна инстанция. Поне това стана в Румъния. Това дългосрочно не е никак добре. Не е устойчиво.

Клиентите имат нужда от повече прозрачност при потреблението на ток и оттам решения за понижаването на консумацията в най-скъпите часови зони. Могат ли търговците на ток да предложат конкурентни услуги?

- Това става все по-важно на фона на голямата волатилност на цените. Проблемът е, че повечето доставчици, а и клиенти, са ориентирани в краткосрочните решения заради голямата несигурност на пазара. Но големите корпорации и потребители обикновено мислят по-дългосрочно и точно затова за тях са много важни някои от услугите, които в ТОКИ предлагаме - анализ на данните, енергийни спестявания и енергийна ефективност. Става дума за конкретни препоръки, решения, дългосрочна работа с партньори и т.н., които можем да предложим на клиентите, така че наистина да оптимизират потреблението и да го управляват по най-ефективния начин.

Това наистина е важно, защото макар да има таван от 250 лв./мВтч, някои фирми, които потребяват енергия основно през пиковите часове, реално плащат повече.

- Да. Тук анализът на данните може да послужи за взимането на определени решения, които са свързани с промяна на производствените процеси и настройването им спрямо тарифите на енергията.

Как обаче може да се минимализира тази огромна несигурност на пазара на ток?

- Едно от решенията, което виждаме, че става все по-интересно за пазара на фона на войната и донякъде на регламента на Европейската комисия относно цените на пазара на електроенергия, са т.нар. Power Purchase Agreements - PPAs, или дългосрочни договори за покупка на електроенергия на фиксирана цена. Пазарните участници все повече възприемат PPA за нормално решение, което балансира двете страни на уравнението - предлагането и търсенето. Още когато започна повишаването на цените на енергията, големите индустриални консуматори започнаха да търсят такива решения, а ние като ТОКИ имаме опит в това - все пак в началото на тази година обявихме първия PPA за държавата.

Сега обаче виждаме засилено търсене и реален интерес към такива договори и от страна на генераторите на енергия. Съвсем скоро очакваме да сключим нови подобни сделки.

Всъщност потребители искат да купуват на стабилна цена, а производителите да продават на такава?

- Вижда се, че пазарът не върви само нагоре, но и надолу. Което пак създава предизвикателства за сектора. Освен това от гледна точка на генераторите се появи и значим риск от национализация на приходите от борсови сделки при екстремно високите цени. А да не пропускаме и това, че макроикономистите сигнализират за идваща рецесия, при която рискът от неплащане на някоя от страните става по-голям. Затова предвиждаме много компании да предпочетат да влязат в дългосрочни договорни отношения, да затворят някакви приемливи и за двете страни ценови нива, но в крайна сметка да получат по-голяма сигурност.

Така че PPA със сигурност ще става все по-важна тема в сектора.

А може ли да се кажат някакви по-конкретни параметри за тези договори?

- Обикновено такива договори правят по-голям смисъл за по-големи клиенти - с поне около 1000 мВтч месечна консумация. За по-малки клиенти просто е практично да не се тръгва по този път заради административните усложнения, а и заради ограниченото предлагане на подобна енергия, която може да се "затвори" в такива сделки. По отношение на сроковете - в момента основно се търсят договори за от 5 до 7 години. Рядко срещаме интерес за обвързване с хоризонт от 10 години. А цените до голяма степен отразяват реалностите, които са наложени от Европейската комисия, както и от фючърсите, валидни за континента или региона.

Какви са очакванията ви за пазара през 2023 г.? За какво да се подготвят фирмите?

- Предполагам, че ще има запазване на волатилността. Цените е възможно на осреднена база да са по-спокойни от тази година, но това не е непременно задължително. Има вече коментари, че Европа по-трудно ще успее да се справи с липсата на руски газ догодина - по отношение запълването на хранилищата си за следващата зима. Тогава ситуацията може да е дори по-сложна от сегашната. Въобще много е трудно да се гледа напред при сегашната несигурност.

А като инвестиции? Очакванията са да има много нови проекти за зелена енергия, да се отворят процедурите по Плана за възстановяване за стимулиране на такива инвестиции при фирмите.

- Това донякъде е така, но трябва да се има предвид, че подобни проекти не стават от днес за утре. Обикновено реализацията им отнема поне около две години. Може да очакваме по-голямо включване на нови соларни мощности, което ще повлияе на дневния спред на цените, като увеличи предлагането в слънчевите часове. Все по-важна ще става темата за балансиране на тази енергия, която се появява от ВЕИ. Истината е, че България не е направила и стъпка напред по отношение на проектите за батерии, дори липсва регулация за сторидж системите. Отделно са проблемите около ПАВЕЦ "Чаира". Огромна тема са и самите разрешителни за ВЕИ генераторите, защото построяването на един соларен парк може да отнема 6 месеца, но всички разрешителни и пускането му в експлоатация изискват поне още година и половина.

Друга важна тема е и либерализацията на пазара на битовите потребители. В сегашната ситуация с непредвидимостта на цените това е труден политически ход, но, от друга страна, е задължително условие по Плана за възстановяване.

- Важното е този преход да се направи плавно, по подходящия начин. Трябва да има мерки за уязвимите групи, с ясна регулаторна рамка и голяма информационна кампания към обществеността. И да не отлагаме излишно - част от проблемите в България са, защото все нещо отлагаме.