🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов живот за електронните устройства

Вече повече от 5 години в рециклиращия център на А1 в България се поправят повредени уреди, а негодните напълно се оползотворяват

Най-честите повреди са в електрониката, при повреда в чиповете устройствата се дават за извличане на ценните материали
Най-честите повреди са в електрониката, при повреда в чиповете устройствата се дават за извличане на ценните материали
Най-честите повреди са в електрониката, при повреда в чиповете устройствата се дават за извличане на ценните материали    ©  Цветелина Белутова
Най-честите повреди са в електрониката, при повреда в чиповете устройствата се дават за извличане на ценните материали    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Центърът за рециклиране е активен от 2016 г., а всеки месец през него минават по 15 хил. уреда.
  • Устройствата се тестват за повреди и поправят, след което биват връщани за употреба.
  • От А1 предвиждат разрастването на сектора, който ограничава замърсяването на природата.

Какво се случва с рутера ви, когато се развали? Най-честото решение на този малък проблем вероятно е да бъде хвърлен в контейнера пред блока и да стане част от лавината боклуци, които запълват сметищата в страната. Това обаче води до куп проблеми за природата, тъй като електронните устройства съдържат неразградими пластмаси и метали.

Именно това цели да реши като проблем кръговата икономика, за която се говори отдавна, но реално сега навлиза с все по-голяма сила в европейския пазар. Едно от проявленията е потреблението на един уред възможно най-много пъти, докато вече действително не може да се използва. България за нещастие се намира на дъното на тази класация в Европа, като даже сме се влошили в своите показатели от 4.3% кръгово потребление на материали през 2016 г. до 2.6% през 2020 г.

Тези показатели обаче не означават, че няма и добри примери в страната. Телекомуникационната компания А1 е една от българските компании, които са поели с решителна крачка към кръговата икономика с техния център за рециклиране до централния им офис в София.

От началото на годината досега там са били обработени над 150 000 различни устройства. Върнати са в употреба над 55 000 интернет устройства (рутери, ONTs, D3 модеми и VDSL модеми), от които над 15 000 са едни от най-комплексните модеми, предлагани от "A1 Австрия" - така наречените хибридни модеми, които комбинират vDSL и LTE свързаност. Допълнително са рециклирани още 40 000 цифрови приемника за телевизия, над 35 000 карти за цифрова телевизия, които декодират сигнала, над 20 000 CAM модула за цифрова телевизия.

Център в региона

Центърът за рециклиране на А1 отваря врати още през 2016 г., когато от компанията набелязват като част от тяхната стратегия намаляването на своите вредни емисии и приближаването до въглеродна неутралност. Първоначално екипът е малък - от няколко души, но успяват да уговорят със своите партньори в Австрия да вземат тук някои от устройствата за преработка, с което печелят и доверието им. Това води до получаването на повече от устройствата и от други държави като Хърватия и разрастването на екипа.

"Секторът е в своето начало и очакваме тепърва да се разраства, което е добре за нас, тъй като вече сме се доказали като добър интернационален партньор в него. Съответно разрастването на сектора би довело и до допълнително увеличаване на нашия екип", коментира Димитър Иванов, мениджър на екип "Център за ремонт и диагностика".

Центърът за рециклиране на А1 представлява склад с две помещения. Едното се използва за тестване на уредите и тяхното поправяне, където биват доставяни повредени съоръжения - тип WiFi и цифрови приемници за телевизори и други устройства, които предлагат А1 и техните партньори извън България. Второто помещение се използва за склад на поправените и новодошлите уреди, както и за пребоядисването на вече поправените такива.

Да поправиш счупеното

В центъра за поправки работят 22 инженери, чиято работа е да вземат всяко устройство и да го тестват поотделно, за да се намери каква е причината за неговата повреда. Най-често според Иванов това бива дефект в електрическата система - изгоряла жичка или порт. След като повредата е установена, повреденият елемент се заменя с нов.

"Тук се стремим да постигаме 100% ефективност на всяко устройство, което напуска нашия център. Ако е излязло от тук, значи то работи - иначе просто няма как да напусне центъра", коментира Иванов.

Първоначално, когато е отворил центърът за рециклиране, работата е изисквала да се търсят на ръка wifi мрежи, към които да се включат устройствата. Това е предизвиквало проблеми, защото се е случвало достъпът да е вече блокиран от уред за тестване. Процесът вече е автоматизиран и първоначалната пречка е разрешена от вътрешно разработен софтуер, който прави тези смени автоматично, а броят на wifi мрежи, използвани за тестовете, вече е 160.

"Разработихме вътрешно напълно автоматизиран процес, чрез който специални алгоритми имитират човешкото поведение в хода на тестовете, но извършват самостоятелно стъпките - включително и намирането на мрежата. Отделно разработката тества всички портове на устройството, без да се налага да се превключват кабели или да се прави допълнителна конфигурация", коментира Иванов.

Самата разработката има web интерфейса е базирана в облака и не се изисква инсталирането на специализиран софтуер. Тя може да се стартира на стандартен компютър, ако се осигури необходимата периферия. Едновременно на един плот се тестват от инженери до 8 модема, карти или др., като това е оптималният брой, за да е сигурно качеството, споделя Иванов.

Нов живот за уредите

След като всички технически неизправности са премахнати и функционалността на един уред е възстановена, идва редът на неговото преопаковане. Това включва почистването му и премахването на драскотини, за което се използва специална вибромашина, използваща пясъчни частици под високо налягане. След което с боя на водна основа се пребоядисва цялото устройство.

Накрая вече готовите артикули се поставят в кутия, направена изцяло от рециклирана хартия.

"Този цикъл може да бъде изключително продължителен. Едно устройство, стига да не се повреди основният му модул и да е съвместимо с актуалните технологии, може да бъде рециклирано многократно. Колкото и да се рециклира, неговото качество и ефективност не спадат - именно това гарантираме с всичките ни тестове тук. Целта ни е устройствата след нашата намеса да работят като нови", коментира Иванов.

Редом с това се развива и работният капацитет на персонала, като само преди 3 години през 2019 г. средно един инженер е обработвал по 30 устройства на ден, а сега капацитетът се е повишил до 40 или дори 47 устройства. Реално около 15 хил. на месец преминават през центъра за рециклиране.

Въпреки своята ефективност от А1 отбелязват, че все пак това не означава, че всички устройства, които пристигнат при тях, могат да бъдат поправени. Това се случва при тежки повреди, които не могат да бъдат поправени заради повреди по части като основния модул. Материалите, вложени в тези устройства, се рециклират чрез партньори на А1 - средно това са около 7.5-8% от общо пристигащите в центъра.

Кръговият процес в действие

Процесът на рециклиране на А1 не означава, че поправените уреди се завръщат към клиента, от който са дошли. Те се пласират обратно на пазара, като се разделят на два типа - такива, които директно отиват в магазините на А1, и такива, които отиват за директен монтаж при екип. Това е важно по отношение и на пакетирането, тъй като в първия случай биват слагани в кутията и нови кабели и пликчета за тях, докато за втория такива не се включват.

"При проблем с устройството на клиента е по-ефективно то да бъде изпратено в центъра ни тук, а клиентът да получи вече рециклирано или ново - те изглеждат и работят по абсолютно еднакъв начин, отколкото да бъде бракувано и изхвърлено", коментира Иванов.

Бъдещите планове на А1 включват разширяването на техния дял в пазара на рециклиране на устройства - в България, както и с техните партньори в Европа, както и разрастването на самия екип. От компанията споделят, че глобалната събираемост на устройствата като тези, които се рециклират в София, е 18%, като в A1 споделят, че е значително по-висока, а с оглед на непрекъснатото разширяване на ICT/ITS портфолиото на компанията те очакват и разширяване на мащаба на рециклирането на различни устройства за крайните им клиенти.

Все още няма коментари
Нов коментар