🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западни топ брандове още са достъпни в Русия въпреки санкциите

Това показва предизвикателствата пред компаниите при контрола на веригите за доставки, когато напускат даден пазар

По-голямата част от тези стоки не подлежат на санкции и техният внос в Русия е законен.
По-голямата част от тези стоки не подлежат на санкции и техният внос в Русия е законен.
По-голямата част от тези стоки не подлежат на санкции и техният внос в Русия е законен.    ©  Reuters
По-голямата част от тези стоки не подлежат на санкции и техният внос в Русия е законен.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Въпреки че западните компании напуснаха руския пазар, благодарение на узаконения миналата година паралелен внос техните продукти все още остават достъпни за местните потребители, въпреки че времето за доставка и цените им са се увеличили поради промяната във веригите за доставки. Също така по-голямата част от тези стоки не подлежат на санкции и техният внос в Русия е законен. Миналата година турският износ към Русия се е увеличил с 61.8%, достигайки 9.34 млрд. долара, а казахстанският - с 25.1%, до 8.78 млрд.

Според проверка на Reuters на шест големи онлайн пазара и разговори с купувачи и продавачи вносът на дребно през трети страни, както и онлайн търговците поддържат достъп до дрехите на Inditex, собственик на марките Zara, Bershka, Massimo Duti и др., въпреки че компанията е закрила своите магазини в страната. Освен това за разлика от други западни компании, които са напуснали страната, Inditex не е излязла от Беларус, откъдето руснаци все още могат да купуват техните марки.

Руските потребители също така могат да използват мрежи от онлайн продавачи, за да купуват стоки от чужбина. "Има страници в Instagram, в Telegram, има момичета, които познавам и които са се преместили да живеят в Европа, Истанбул или Дубай", казва рускиня пред Reuters. "Те събират поръчки, да речем, в Истанбул, вземат 15-30% като комисиона, след това ги доставят тук и вие плащате за доставката."

Паралелният внос е законен

Динара Исмаилова, маркетингов директор на CDEK Forward, услуга за доставки от чуждестранни сайтове за електронна търговия, разказва, че доставките от Турция към Русия са се увеличили седемкратно отчасти благодарение на обменния курс между рублата и турската лира. "Веднага след като марките заявиха, че напускат, започна някаква паника и поръчките рязко нараснаха", каза Исмаилова. През миналата година оборотът на CDEK се е удвоил в парично отношение, като 80% от него са били от дрехи, а оборотът от стоки се е утроил.

Друг западен продукт, предлаган от руски електронни магазини като Wildberries, Ozon и Yandex Market, е Coca-Cola, чиито производство и продажба в Русия бяха прекратени миналата година и в момента се внасят в страната от Европа, Казахстан, Китай и др., въпреки че цените им варират в зависимост от произхода им. В московски супермаркет три различни кена Coca-Cola, внесени съответно от Дания, Полша и Великобритания, са се продавали на различни цени, пише Reuters.

"Бързо бяха установени контакти и подписани нови договори с нови партньори, създадоха се нови парични потоци и логистични вериги за доставки с турски, полски и казахстански компании", заяви пред агенцията старши служител в голяма търговска верига. "Въпреки това, както обикновено, купувачът е този, който плаща повече за тези нови неудобства."

Според Рам Бен Цион, изпълнителен директор на израелската Ultra Information Solutions, която предлага услугата за цифрова верификация Publican, с разработването на нови маршрути, допълнителните разходи за логистика и транспорт ще намалеят и въпреки че търговията остава сравнително неефективна, тези нови отношения ще се запазят.

"Механизмите за паралелен внос бяха консолидирани и разширени, което означава, че почти всичко е достъпно и ще бъде достъпно и в бъдеще", казва той. "Coca-Cola лесно може да забележи "скока в търсенето" от съседните на Русия страни, откъдето идва по-голямата част от паралелния внос. Не е в техен интерес да правят каквото и да било по този въпрос."