САЩ увеличават доставките на LNG за Германия

Американският износител Venture Global се договори с EnBW

Германската енергийна компания EnBW увеличи количеството LNG, което ще получава от американската Venture Global, от 500 хил. тона до 2 млн.
Германската енергийна компания EnBW увеличи количеството LNG, което ще получава от американската Venture Global, от 500 хил. тона до 2 млн.
Германската енергийна компания EnBW увеличи количеството LNG, което ще получава от американската Venture Global, от 500 хил. тона до 2 млн.    ©  Reuters
Германската енергийна компания EnBW увеличи количеството LNG, което ще получава от американската Venture Global, от 500 хил. тона до 2 млн.    ©  Reuters

САЩ ще увеличат доставките на втечнен природен газ (LNG) към Германия, след като като най-новият американски износител Venture Global и германската EnBW се договориха за по-големи количества от суровината.

Досега сделката между двете компании беше за 500 хил. тона LNG на година, като обемът вече е повишен на 2 млн. тона годишно. Това количество частично ще запълни германския дефицит, след като проектът "Северен поток 2" беше спрян заради руската инвазия в Украйна. Преди началото на войната руският газ представляваше 55% от вноса на енергия в най-голямата европейска икономика.

Въпреки това новите количества няма напълно да осигурят нуждите на германския бизнес и потребители. Сигурен знак за това е и фактът, че страната наскоро нае пет танкера, които са специално модифицирани, за да могат да пренасят LNG на дълги разстояния.

Сделката на Venture Global с EnBW е единственият дългосрочен LNG договор, който Германия има със Съединените щати до момента. Доставките по него ще започнат през 2026 г., като те ще тръгват за Германия от засега недостроените заводи Plaquemines и CP2 в щата Луизиана. Други германски енергийни компании, сред които Uniper и RWE, са подписали споразумения на по-ранен етап за внос на LNG от САЩ.

"Винаги сме вярвали, че с течение на времето [американският LNG] е това, към което ще се стреми глобалното разпространение по отношение на клиентите по света", каза пред CNBC Майк Сабел, главен изпълнителен директор на Venture. "Това очевидно се промени - драстично - напоследък поради инвазията", добави той.

Обрат за индустрията

Скорошният скок в интереса към втечнения газ от САЩ бележи значителен обрат за индустрията, която само преди две години беше изправена пред криза поради опасения за околната среда и слабото търсене. Руската инвазия в Украйна промени енергийния пейзаж в Европа, като главната причина за това е използването на енергийните ресурси като оръжие за изнудване от страна на Русия.

Експерти са на мнение, че за момента САЩ не са напълно готови да поемат много допълнителни поръчки. В страната има само седем завода, в които се втечнява природният газ. Plaquemines на Venture Global е вече активен, но все още не е напълно завършен и не работи с пълния си производствен капацитет.

Tellurian, друга компания, която има активно участие в бранша, все още се бори да набере средства за своя завод за износ на LNG Driftwood, след като през септември две от големите компании зад проекта, който е на стойност около 25 млрд. долара, се отказаха от участие.

Сделка след критиките на германския икономически министър

Новината за увеличеното количество доставки на Venture Global идва само ден след като германският икономически министър критикува САЩ и други приятелски страни за цените на природния газ. "Някои страни, включително приятелски, понякога искат астрономични цени [за своя газ]. Разбира се, това води със себе си проблеми, за които трябва да говорим", каза Робърт Хабек пред регионалния германски вестник NOZ.

"Съединените щати се свързаха с нас, когато цените на петрола се повишиха и националните петролни резерви в Европа бяха изчерпани в резултат на това. Мисля, че такава солидарност би била добра и за ограничаване на цените на газа", добави той.

Хабек също така заяви, че очаква повече дейности по посока подсигуряване на енергийните нужди от страна на Европейския съюз (ЕС). Той е на мнение, че ЕС "трябва да обедини своята пазарна мощ и да организира интелигентно и синхронизирано поведение при покупки от страна на държавите от ЕС, така че отделните страни от ЕС да не наддават помежду си и да повишават цените на световния пазар".