Национализирани енергийни компании в Германия са платили милиони бонуси въпреки загубите си

Контролът над Uniper и Sefe беше поет от германското правителство след началото на войната в Украйна

Двете компании твърдят, че в противен случай не биха били конкурентни на останалата част от бранша
Двете компании твърдят, че в противен случай не биха били конкурентни на останалата част от бранша
Двете компании твърдят, че в противен случай не биха били конкурентни на останалата част от бранша    ©  Pexels.com
Двете компании твърдят, че в противен случай не биха били конкурентни на останалата част от бранша    ©  Pexels.com

Uniper и Securing Energy for Europe (Sefe) са изплатили стотици милиони евро бонуси на трейдърите си, въпреки че през миналата година бяха спасени от германското правителство. Това се случи, след като двете компании отчетоха сериозни загуби покрай усилията им да заменят доставките на руски природен газ след началото на войната на Москва в Украйна.

Това води до сериозни въпроси относно това как се разпределят парите на германските данъкоплатци. Правителството закупи акции на двете компании за над 26 млрд. евро, като даването на големите бонуси е поставило допълнително напрежение върху германското финансово министерство.

Въпреки това и от двете компании заявяват пред Reuters, че този ход е бил нужен за запазване на конкурентоспособността им на глобалния пазар. Трейдърите традиционно получават допълнително възнаграждение на базата на печалбата, която са натрупали за компаниите си. Затова и в сектора е нормално те да получават по-големи добавки от някои изпълнителни директори. В случай че Uniper и Sefe не бяха изплатили сумите, то най-вероятно те щяха да загубят голяма част от персонала си, което би влошило ситуацията им допълнително.

След национализирането на двете компании Берлин наложи таван на заплатите на техните управителни съвети като част от спасителните програми. Не са предвидени обаче ограничения за бонуси за целия персонал, което е позволило и изплащането на стотици милиони под формата на допълнителни възнаграждения.

Германското министерство на икономиката, което контролира Sefe, каза, че условията, определени от Европейската комисия, са решаващи за проблемите с възнагражденията, като добави, че само компанията може да коментира как те се изпълняват. Министерството на финансите, което отговаря за собствеността на правителството върху Uniper, също отправя оперативните въпроси, включително възнагражденията на персонала, към самата компания.

Един от източниците на информационната агенция заяви, че 200 от търговците на Sefe в Лондон са получили стотици милиони долари бонуси. Той добавя, че търговците на средно ниво са получили между 5 и 7 млн. долара всеки. Други двама от източниците също потвърдиха, че бонуси са били изплатени както в Sefe, така и в Uniper.

"Това поддържа конкурентоспособността на Sefe на пазара на човешки ресурси, за да може да доставя газ и водород за германския пазар в бъдеще", каза компанията в коментари по имейл. Тя добави, че общите разходи за персонал за 2021 г., последната година, за която има налична информация, възлизат на 330 млн. евро. Sefe не споделя общия размер на изплатените бонуси за миналата година.

Uniper потвърди, че са изплатени бонуси на търговския персонал за 2022 г., но под нивото от предходната година. "Конкуренцията за търговците в енергийната индустрия е интензивна. Затова нулев бонус не е подходящ", казаха от компанията.

Това изглежда логично, особено на фона на големите печалби на други компании в бранша. 2022 г., която беше характеризирана от изключителна волатилност на цените на енергията, доведе до рекордни печалби за редица компании в сектора. По този начин спирането на допълнителните средства би довело до ситуация, в която Uniper и Sefe биха усетили сериозно свиване на екипите си от трейдъри. Това от своя страна би ограничило възможността им за конкуренция допълнително.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-|
    Селофия

    Тия терлици, виновни за енергийната криза и високите цени на енергията в цяла Европа... за тях срам няма, нито разкаяние и хм.. катарзис..

    Нередност?
Нов коментар