🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново 17-месечно дъно за цената на природния газ

В началото на март, последния зимен месец, хранилищата в Европа остават пълни на над 60%, което е исторически рекорд

Днес, 3 март, е регистрирана най-ниската борсова цена на фючърсите на природения газ за следващия месец на нидерландската борса TTF.
Днес, 3 март, е регистрирана най-ниската борсова цена на фючърсите на природения газ за следващия месец на нидерландската борса TTF.
Днес, 3 март, е регистрирана най-ниската борсова цена на фючърсите на природения газ за следващия месец на нидерландската борса TTF.    ©  tradingeconomics.com
Днес, 3 март, е регистрирана най-ниската борсова цена на фючърсите на природения газ за следващия месец на нидерландската борса TTF.    ©  tradingeconomics.com

В празничния 3 март борсовата търговия с природен газ в Европа върви и регистрира нови най-ниски стойности както от началото на 2023 г., така и спрямо цялата 2022-а. Фючърсите за април на нидерландския индекс TTF се понижи днес до 45 евро/мВтч, което реално е най-ниското ниво от август 2021 г. или от цели 17 месеца.

Прогнозите на пазарните участници са, че този тренд ще се задържи и за напред, като цената може да падне и под 40 евро/мВтч.

По същия начин се движи и спот търговията през деня. Там сделки се сключват на нива от около 47.7 евро/мВтч. Това пак е рекордно дъно от началото на 2023 г., но в първите дни на ноември 2022-а, когато десетки LNG танкери обикаляха около Европа в очакване да бъдат разтоварени, спот цената на газа падна и под 30 евро/МВтч.

Сред основните причини за понижаването на цените е фактът, че след като факторът Русия беше сведен до минимум, на пазара вече няма паника и страх, а търговията се движи от търсенето и предлагането. При сравнително меката зима, наличните алтернативни доставки на втечнен газ и рекордно пълните газови хранилища има достатъчно предлагане и не чак толкова голямо търсене. Данните на AGSI показват, че към 1 март средното ниво на запълване на газовите хранилища в Европа е била малко над 60%, което е исторически рекорд за това време на годината. А българското "Чирен" към момента е сред най-пълните - с 77.5% капацитет. За сравнение на 1 март 2022 г. обемът природен газ в хранилището е бил само 16.8%.

Съхраненият газ, макар и на по-висока цена, тъй като бе купуван миналата есен, означава, че през това лято няма да се наложи толкова голямо нагнетяване както в България, така и в цала Европа. А това ще доведе до още по-ниско търсене в месеците от юни до септември, което, ако няма други фактори като войната, ще рефлектира в още по-ниски стойности за газа.

Междувременно на 1 март Комисията за енергийно и водно регулиране определи новата регулирана цена на газа за този месец и тя е 106.74 лв./мВтч (54.57 евро). Тарифата е с 14% по-ниска от тази през август и реално е най-ниската от началото на 2022 г. насам. Но въпреки това остава за пореден месец над нивата на европейските борси, въпреки че "Булгаргаз" купува една трета от количествата си по т.нар. Азерски договор, където цените са значително по-ниски. Причината за високата крайна цена е именно газът от хранилището в Чирен, който е купуван на нива от над 250 лв./мВтч и сега, макр и в минимални количества, се използва за подсигуряване на потреблението в страната.

Тук е важно да припомним, че през есента на 2022 г. в опит да оправдаят опитите за връщането на "Газпром" като доставчик на българския пазар служебния кабинет, синдикатите и работодателите говориха, че поносимата цена на газа е около 200 лв./мВтч и тя може да бъде осигурена само чрез тръбен руски газ. В последните месеци обаче цената на газа е наполовина по-ниска, без никакви руски доставки, но бизнесът продължава да оправдава повишаването на цените на услугите и продуктите си с "високите енергийни разходи". Всъщност освен по-ниската цена на газа, от началото на 2023 г. и цената на тока за фирми е с 20% по-ниска.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenss avatar :-@
    plamenss
    • + 2

    В България няма никаква пазарна икономика, винаги само оправдания защо цените са над средно европейските

    Нередност?
  • 2
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 4

    Ако питате гълабарника ще ви кажат, че дясната част на графиката след септември 2022 г. е тяхна заслуга. Разбира се това не е така и тук идва един въпрос - колко българи знаят тази графика и колко я разбират? Защото тези които не я знаят и не я разбират могат да бъдат манипулирани с каквото се сетите - от извънземни до чиповете в течност.

    Нередност?
  • 3
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova
    • + 2

    Браво на Капитал! Една от малкото български медии, които обясняват причинно-следсвени връзки. Точно така. ЦЕНИТЕ ще продължават да падат и да вече я няма тази паника сред хората, че няма да има газ или че цената вечно ще е толкова висока... беше въпрос на време да се успокои пазарът и ето го резултатът. Хубаво е, че в статията се пояснава, че цената вече е два пъти по-ниска и че газохранилището е пълно почти на 60%. Така че е крайно време да се спре със спекулациите.

    Нередност?
Нов коментар