България днес е с най-евтин ток в Европа

Ветровито и слънчево време свалиха цените на електроенергията до най-ниското ниво от повече от месец насам

Точно 1.98 лв./мВтч, или едно евро, струва електроенергията в България между 12 и 14 часа днес, 26 февруари. За сравнение, това е 100 пъти по-малко от регулираната цена на тока за бита. А обяснението на този парадокс освен почивния неделен ден (и съответно по-ниската бизнес консумация) е силният вятър, слънчевото време и високите температури за края на февруари, които едновременно увеличават ВЕИ производството и понижават значително потреблението.

Средната цена на борсовия ток за деня също е рекордно ниска - 141.48 лв./мВтч (72.34 евро), което е най-ниското от 20 януари насам и третата най-ниска цена от началото на 2023 г. Също така за 26 февруари България заедно с Румъния имат най-ниската стойност на електроенергията в цяла Европа. Но като цяло цените във всички европейски страни са ниски - около 100-110 евро за мегаватчас, и са много под всички прогнози от есента.

В България за февруари средната стойност на електроенергията към момента е 141.7 евро, или малко над 277 лв./мВтч. Това обаче до голяма степен е без значение за бизнес потребителите, които получават компенсации от държавата за всички над 200 лв./мВтч. Просто размерът на компенсациите вече е по-малък заради по-ниската средна цена на борсата.

Последното обаче е проблем за производителите, особено въглищните електроцентрали. След като през 2022 г. те успяваха успешно да продават енергията си заради високите пазарни цени, породени от скъпия природен газ, сега енергията им е почти неконкурентна. Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" например много трудно успява да продава тока си, тъй като минималната цена, на която може да излезе на плюс, е над 300 лв./мВтч.

Основната причина за по-високите производствени разходи са въглеродните квоти. През последните дни цената на CO2 емисиите достигна 100 евро за тон, а конкретно ТЕЦ "Марица-изток 2" има нужда от 1.2 тона за всеки произведен мегаватчас, което означава, че разходите й стартират от 120 евро за мВтч, или 235 лв. След това идват разходите за въглища, заплати, поддръжка и т.н.

С очаквания бум на инвестициите в собствени ВЕИ (най-вече соларни панели) за бизнеса ситуацията на електроенергийния пазар допълнително ще се променя. В слънчеви дни предприятията ще могат сами да си произвеждат съществена част от нужната енергия, което ще понижава общото потребление. По данни на Електроенергийния системен оператор от началото на 2023 г. има 1.5% спад в потреблението на ток в страната, а износът към съседните страни се понижава с цели 45%.

За понижаването на нуждата от въглищен ток и съответно за спадащия износ на електроенергия от България принос има и изключително ниската цена на природния газ в последните седмици. След като през 2022 г. газът се търгуваше за близо 300 евро/мВтч, сега е около 50 евро/мВтч. Това позволява на газовите централи, които през миналата години често бяха спирани, сега да работят повече и да предлагат по-евтин ток от въглищните ТЕЦ. Като цяло доставките на газ за Европа се нормализираха след руската инвазия в Украйна и последвалите кризисни месеци, като към момента дори не се налага черпене на големи количества от хранилищата. Средната им запълняемост в Европа е 62.7%, което е исторически рекорд за това време на годината. За българското хранилище "Чирен" числото е още-по-високо - 77.5%, което също е рекорд.

Проблемът при пълните хранилища е, че в тях има скъп газ (на цени от 100-150 евро/мВтч), който е купуван миналата есен. И сега трудно може да се пласира на пазара при котировки от 50 евро/мВтч.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenss avatar :-|
    plamenss

    Ами незнам колко е евтино, но тук може да се види по часове в Испания колко е днес.

    https://tarifaluzhora.es/

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-?
    SS
    • + 3

    Тия идиоти ако бяха поправили досега ПАВЕЦ - а щяха да акумулират изгодно ...

    Нередност?
  • 3
    uyg341160523 avatar :-?
    uyg341160523

    Имам чувството, че политическите решения се взимат с ниска доста прозорливост и усет за параза. Малко ми напомня на крипто истерията с копачките - народа налита като мухи на лайно "на скъпото", а само след няколко месеца или година не могат да вземат и 1/3 от цената, която са платили на хардуера, който вече е безполезен паметник. Според мен хората мн лесно влизат в капана на краткосрочния тренд "охо почна се, няма връщане назад" едва ли не визията им за цената на енергията съвпада с визията им за цената на криптото - че в следващите години единствено и само ще катери уверено нагоре. Жалко, че данъкоплатците страдат от това, но да, от друга страна пък предполагам държавните решения трябва да се взимат с минимална степен на риск, а това означава спрямо моментната ситуация.

    Положителното от ситуацията е, че Русия ще бъде наистина разорена и ще фалира ако през 2023та се запазят ниските цени на енергия. Не че искам злощастието на руския народ, просто чрез него, може да им уврат главите за необходимата промяна в мисленето, която евентуално би довела до създаването на една модерна Русия, която е приятел с Европа и запада, от което всъщност всички ще спечелят.

    Колкото до ТЕЦ марица изток - нека започнат поетапна замяна на въглищните мощности със соларни такива на мястото на огромните зейнали ями в земята от добива на въглища. Района получава достатъчно слънце. Ако този процес направи част от персонала излишен да започнат програми за преквалификация, дори може да помислят за енергоемко предприятие, което хем да гълта излишния (скъп) ток, хем излишните работници...

    Нередност?
Нов коментар