Мисия: "Енергиен преход" - какво да правим с въглищата

Коалиция "За зелен рестарт" дава отговори на част от най-болезнените енергийни въпроси, а решенията чакат новия парламент

"Мисия Енергиен преход" е подробен доклад с ясни препоръки и насоки за безболезнен преход към по-чиста енергия. Дали и доколко новите управляващи ще се съобразят с тях все още не е ясно.
"Мисия Енергиен преход" е подробен доклад с ясни препоръки и насоки за безболезнен преход към по-чиста енергия. Дали и доколко новите управляващи ще се съобразят с тях все още не е ясно.
"Мисия Енергиен преход" е подробен доклад с ясни препоръки и насоки за безболезнен преход към по-чиста енергия. Дали и доколко новите управляващи ще се съобразят с тях все още не е ясно.    ©  Shutterstock
"Мисия Енергиен преход" е подробен доклад с ясни препоръки и насоки за безболезнен преход към по-чиста енергия. Дали и доколко новите управляващи ще се съобразят с тях все още не е ясно.    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Над 50 водещи експерти се обединиха с препоръки за успешен и бърз преход към чиста енергия.
  • Част от тях включват спешното създаване на стратегии и планове за развитие и трансформация на Стара Загора, Перник и Кюстендил.
  • Решенията обаче зависят най-вече от парламента и местната власт, което ги обрича на протакане.

Докато България поставя под риск 14 млрд. лв. от плана за възстановяване и от Фонда за справедлив преход, 50 водещи експерти обобщиха своите 150 препоръки в доклад, посветен на енергийния преход, в опит да ускорят процеса по трансформиране на сектора. В доклада най-общо са засегнати темите, свързани с постигането на справедлив енергиен преход за въглищните региони, бъдещето на енергийните общности, енергийната бедност и др. Докладът "Мисия Енергиен преход" е изготвен от коалиция "За зелен рестарт", която включва MOVE.BG, WWF България, "Грийнпийс - България", "Институт Кръгова икономика".

В него експертите обобщават, че производството на електрическа и топлинна енергия от въглища допринася за над 90% от емитираните парникови газове в енергийния сектор у нас. За разлика от държавите в Европа, в България делът на въглищната енергия продължава да бъде водещ в енергийния микс, а в последната година дори и нараства. В същото време цените на енергията продължават да бъдат изключително високи и непосилни за голяма част от българските домакинства и бизнес. Нещо повече - над 27% от българските домакинства са енергийно бедни и не могат да си позволят да отопляват жилищата си, а българската икономика продължава да бъде най-енергоинтензивната в Европа - 3.5 пъти над средноевропейските нива, изтъкват експертите. На този фон изгубихме почти 200 милиона лева европейски средства в три региона у нас - Перник, Кюстендил и Стара Загора (заради забавяне на внасянето на териториалните планове за тях), припомнят авторите на доклада. Под заплаха са още 1.6 милиарда лева за развитие на бизнеса и хората в тези региони.

Какво да правим с въглищата?

Ситуацията с трите въглищни региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил, от години не е никак розова, а страховете на хората често пъти се използват в интерес на определени политически интереси. Едно от големите предизвикателства пред трансформирането на регионите е липсата на план по години за това как точно ще се намали изгарянето на въглища до 2038 г., смятат експертите. Няма и национална пътна карта с конкретни мерки и срокове за икономическата трансформация на трите въглищни региона, което допълнително усложнява процеса, а отсъствието на стратегия за привличане на частни инвестиции още повече засилва опасенията от ръст на безработицата. Проблем е и липсата на целенасочена комуникация от страна на изпълнителната власт към широката публика и целевите заинтересовани страни като профсъюзите и природозащитните организации, чрез която да им бъде разяснено какво представляват териториалните планове, защо са важни и какви ползи за развитието на въглищните региони носят, смятат от коалиция "Зелен рестарт".

Едно от решенията е създаването на комуникационна стратегия, като да сложи край на дезинформацията за въглищните региони, тъй като темата често пъти влиза предизборната игра на партиите. Затова и експертите настояват те да не използват темата популистки, макар отсега това да изглежда почти невъзможно.

От коалиция "Зелен рестарт" предлагат и изготвяне на анализ съвместно с ЕК за плюсовете и минусите на евентуално отделяне на Перник и Кюстендил от Стара Загора, за да се минимизира рискът от загуба на средства. Нужно е и създаването на национален план с индикативни цели по години за постепенно намаляване на изгаряне на въглищата до 2038 г. с ясно разписани ангажименти и мерки за подпомагане на трите региона. Трябва и стратегия, чрез която в най-кратки срокове да бъдат привлечени частни инвеститори във въглищните региони, отбелязват експертите.

Ами енергийната бедност?

По данни на Евростат България продължава да бъде страната с най-голям процент енергийно бедни домакинства в Европа - 27.5%, което е над три пъти повече от средното за ЕС ниво от 8%, се посочва в доклада. Така докато в редица европейски държави този проблем се адресира от дълги години и има изградени механизми за справяне, които в условията на енергийна криза се нуждаят само от оптимизиране, у нас той продължава да се задълбочава, пишат авторите на "Мисия Енергиен преход". Те цитират последните изчисления на Комисията за енергийна ефективност и енергийна бедност към Министерския съвет, които показват, че през 2021 г. потенциално енергийно бедните хора в България са 2.83 млн. души, защото те попадат по линията на бедност (доход под 722 лв. на месец).

От друга страна, повишаващите се цени на енергийните услуги и суровини, още преди войната в Украйна, както и двуцифрената инфлация през последната година поставят нови измерения на енергийната бедност към традиционно високия процент засегнати домакинства. Двойното повишение на цените на дървата за огрев оставя домакинствата в енергийна бедност без алтернатива, пишат още експертите. На този фон в България предстои приемането на дефиниция за енергийна бедност. Експертите предлагат серия от решения, част от които включват и разработването на планове за реновиране на сградния фонд по общини, които да бъдат синхронизирани на ниво местна власт. Нужно е и привличането на банковия сектор към мерките за енергийна ефективност - да бъдат осигурени финансови инструменти на преференциални условия за домакинства, които изпитват затруднения с покриване на цялата сума за съфинасиране. Преди всичко обаче трябва да бъде разработена карта на енергийната бедност по общини, за да е ясен броят на хората в нужда.

Произведи, сподели, продай

Преходът към чиста енергия е свързан и със създаването на енергийни общности, каквито в България все още липсват. Те трябваше да "влязат" в регулаторната рамка още в края на м.г., но това така и не се случи. Макар и витиевато, енергийните общности бяха включени в промените на Закона за ВЕИ, където бе записано, че развитието им ще се насърчава чрез премахване на необоснованите регулаторни и административни пречки, без обаче да се споменава точно кои са те. Промените, свързани общностите, така и не минаха през парламента и с това идеята група домакинства да се обединят и да произвеждат ток за собствените си нужди, а излишъка да продават на пазара, остава все още далечна и чужда.

За справка - Европа има около 3500 подобни общности или кооперативи, като само в съседна Гърция те са 159. Според експертите на коалиция "Зелен рестарт" един от проблемите е свързан с невъзможността да се осъзнаят ползите - регулираният пазар на електричество за бита не позволява на хората да видят реалния потенциал на енергийните общности и участието им на пазара като производители на енергия. Има обаче и други пречки - липсата на гъвкавост в Закона за управление на етажната собственост, включително липса на специфични текстове, които да регламентират обществените отношения, свързани със създаване и функциониране на енергийни общности, допълнително спъва процеса по създаването на такива сдружения. Решението? Решението до голяма степен е свързано с промяна на регулаторната база, която да позволи бързото и лесно създаване на такива сдружения. Всичко това обаче зависи от управляващите, които в настоящата политическа ситуация едва ли бързо ще предложат конкретни решения.

ЗАЯВКА

В края на март докладът е бил представен на кръгла маса и пред политици от основните политически партии - Венко Събрутев от коалиция ПП-ДБ, Жечо Станков от ГЕРБ, Станислав Анастасов от ДПС и Таско Ерменков от БСП. Въпреки липсата на единодушие по всички точки за пореден път бе заявена готовност за работа по енергийния преход на България, съобщават от "Грийнпийс България". Дали това действително е така или просто е било въпрос на предизборна заявка ще стане ясно съвсем скоро.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар