🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С 51% е намаляла дейността на ТЕЦ през април на годишна база (графики)

Делът на въглищните централи в общия енергиен микс се е стопил до 30% - най-ниското ниво за този месец от годината

Дори спрямо 2019 г. има съществено понижение в работата на въглищните мощности.
Дори спрямо 2019 г. има съществено понижение в работата на въглищните мощности.
Дори спрямо 2019 г. има съществено понижение в работата на въглищните мощности.    ©  Цветелина Белутова
Дори спрямо 2019 г. има съществено понижение в работата на въглищните мощности.    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Дори когато 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" излезе в планов ремонт на 1 май, работата му беше заместена най-вече от внос на енергия от Румъния.
  • България изнася все по-малко електроенергия. Спрямо миналата година общото понижение за първите 4 месеца е над 60%.
  • Ситуацията за въглищните централи ще става все по-трудна, тъй като заради въглеродните квоти цената на енергията им е по-скъпа от тази на борсата.

Произведената от въглищните ТЕЦ електроенергия през април е била с 51% по-малко в сравнение с април 2022 г. Това е рекорден спад в дейността на тези централи и е продиктуван най-вече от понижението на борсовите цени на тока, които отново правят енергията от въглища неконкурентна.

Така след рекордната по отношение на производството на електроенергия 2022 г. тази година, изглежда, също ще е с обратен знак - централите ще работят критично малко.

Тенденцията за това се забелязва още от януари, като става силно изразена през април и вероятно ще видим допълнително понижение през следващите месеци. Показателно е, че дори когато 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" излезе в планов ремонт на 1 май, работата му не беше заместена от ТЕЦ, а най-вече от внос на енергия от Румъния.

Последното всъщност също е тенденция, която започна от началото на тази година - България изнася все по-малко електроенергия. Спрямо миналата година общото понижение за първите 4 месеца е над 60%, като през май разликата ще стане още по-голяма точно защото единият блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да работи.

Ситуацията за въглищните централи ще става все по-трудна, тъй като заради въглеродните квоти цената на енергията е над 300 лв./мВтч, а в последните месеци търговията на борсата се случва при около 200 лв./мВтч. Миналата седмица дори служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви публично, че въглищните ТЕЦ много трудно ще могат да продължат да работят занапред и затова няма как да убедим ЕК, че трябва да променим целите си за намаляване на CO2 емисиите от тези централи - това ще се случи от само себе си по икономически причини.

Ако се погледнат данните за производството през април в последните 5 години, ясно се вижда, че 2023 г. е с рекордно ниско количество. Дори спрямо 2020 г., когато имаше локдауни заради коронавируса и почти нищо не работеше, сега има понижение от 19.4%. А в сравнение с базисната 2019 г., спрямо която се отчита понижението на въглеродните квоти (изискването в плана за възстановяване е за 40% до 2026 г.), спадът в дейността е 33%.

Ако пък се вземат общо първите 4 месеца на година, през 2023 г. понижението на годишна база е 32.5%, а спрямо базисната 2019 г. - 15%, което буквално покрива изискванията от плана за възстановяване за тази година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    velian avatar :-|
    volarok

    Още ли има някой, който да се чуди дали да ги затварят или не?

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#1] от "volarok":

    Тъкмо ще ги затворим и ще ни потрябват, но няма да ги има и ще внасяме огромни количества, ако има от къде.

    Нередност?
Нов коментар