🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Интервю | Aгис Дикгас: Гърция ще бъде първият износител на електроенергия от батерии в региона

Според Агис Дикгас 20-те лева такса, които България въведе на всеки мегаватчас руски газ, няма да се отрази на Гърция

Агис Дигкас е изпълнителен вицепрезидент на гръцкия оператор на възобновяеми енергийни източници DAPEEP, както и енергиен експерт в гръцкия енергиен преход и енергийните политики от страна на правителството там.

Какво е мнението ви за тарифата от 20 лева, която България наложи на всеки мегаватчас руски газ, който преминава през страната?

Ефектът от решението на България да наложи транзитна такса върху газа от руски произход на регионалния пазар все още не може да бъде анализиран, но изглежда, че няма да окаже съществено влияние върху Гърция. През последните няколко години увеличеното използване на инфраструктурата за втечнен природен газ в Ревитуса и въвеждането на терминала в Александруполис могат да дадат на страната важно предимство в диверсификацията. Една от промените може да бъде в превръщането на Турция в по-силен регионален играч и по-голям износител за Гърция.

Газът част ли е от плановете за зелен преход на Гърция? Страната разчита много на природния газ.

В Гърция природният газ служи като "преходно гориво". Откакто Гърция въведе природния газ в своя енергиен микс през 90-те години, потреблението му се е увеличавало с около 10% годишно, като постепенно заменя лигнитните въглища в производството на електроенергия и битовото гориво в сградите. Освен това, за да приложи стратегията си за "делигнитизация" чрез бързо постепенно премахване на въглищните централи, през следващото десетилетие се очаква увеличение на мощностите на газ, от 5 гигавата през 2020 г. до над 7 гигавата.

Газът играе ключова роля за производството на електроенергия. Основната част идва от газовите централи и балансирането на пазара идва от газовите централи - по отношение на възобновяемите енергийни източници. Гърция има план да бъде първият износител на зелена енергия със система с батерии, която ще бъде захранвана именно от многото ВЕИ.

Законодателната рамка в Гърция е наистина добра. Имаме програма за домакинствата и тя е много популярна за тези, които искат слънчеви панели на покрива. Има инициатива да електрифицираме всички малки острови. Те имат малко жители и могат лесно да използват слънцето и вятъра дори и сега.

Какъв процент от домакинствата в Гърция произвеждат собствена енергия?

През 2022 г. общият покривен фотоволтаичен капацитет в Гърция беше 352 мегавата с изходна нетна мощност под 10 киловата, като страната се нарежда на 11-о място в света по отношение на инсталирания фотоволтаичен капацитет на глава от населението. Гръцкото министерство на околната среда и енергетиката наскоро издаде публична програма за субсидиране (238 милиона евро) за покривни фотоволтаици и вече има 3500 заявления. Очакват се още две покривни фотоволтаични субсидии, една за бизнеса и една за индустриите, като общите средства за сектора се очаква да надхвърлят 700 милиона евро и потенциално да достигнат 1 милиард.

Какви са публичните мнения в Гърция за зеления преход? В България дискусията е счупена и значителна част от населението си е формирало отрицателно мнение.

Зеленият преход е на първо място в дневния ред на сегашното правителство и това помага за комуникацията. Като цяло населението харесва идеята, но например срещаме скептицизъм как зеленият преход ще бъде осъществен в региона на Македония. Пълното спиране на въглищните централи там ще бъде през 2026 г. По план там трябва да се направи RnD технологичен център и да се инвестират не само европейски, но и собствени средства.

Гърция харесва ли идеята за ядрените мощности?

Това е табу в Гърция. Аварията в Чернобил много е повлияла на общественото мнение. Страната наистина няма планове да инвестира в такава мощност, като политиката исторически не е била в полза на производството на ядрена енергия. Причините за това са основно авариите, както поради сеизмичната активност на нашата територия.

А предвид всичките инвестиции във ВЕИ планира ли инвестиции в ПАВЕЦ например?

Един ще бъде построен в Крит и един в континенталната част. Хубавото е, че Крит има малка връзка с главната електропреносна мрежа, като планът е и двете да бъдат построени през следващите няколко години.

Как Гърция развива непредсказуемия все още сектор на батериите?

Гърция има за цел да интегрира 1000 MW системи за съхранение на енергия през следващите няколко години. Първият търг беше проведен през август с голям успех, като офертите възлизаха на 3.3 гигавата, цифра, много по-голяма от целта, която беше 400 мегавата. В конкретния търг средната цена на предложената тарифа беше близо 50 000 евро/мВтч/година, от 115 000 евро/мВтч/година, която беше началната цена, докато батериите, които са получили одобрение, също ще получат инвестиционна подкрепа в размер на 200 000 евро/мегават.

Сред фирмите участници в първия търг са добре познатите на българския пазар PPC Renewables, Helleniq Energy и Mytilineos Perpetual.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук