🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Слабото търсене на газ в Европа продължава да сваля цените

Борсовите сделки вече се сключват на под 35 евро/мВтч, а фючърсите показват, че ниските цени ще останат поне до септември

Българското хранилище едва ли някога е било по-пълно в тази част на годината
Българското хранилище едва ли някога е било по-пълно в тази част на годината
Българското хранилище едва ли някога е било по-пълно в тази част на годината    ©  Цветелина Белутова
Българското хранилище едва ли някога е било по-пълно в тази част на годината    ©  Цветелина Белутова

Цената на природния газ продължава да се понижава с бързи темпове и в петък (12 май) борсовият индекс TTF затвори на под 33 евро/мВтч - най-ниското ниво от 7 юли 2021 г. насам. На практика понижението само от началото на този месец е над 13%, а спрямо 12 април спадът е 24%.

Средната цена на природния газ от началото на май до сега е 36.3 евро/мВтч, докато за април беше 42.8 евро, а през май 2022-а - над 90 евро.

Данните от фючърсите показват, че е много вероятно котировките да продължат да се понижават до октомври, когато с навлизането на новия отоплителен сезон, цената се очаква да се повиши до около 50 евро/мВтч. В зависимост от търсенето и предлагането обаче реалните цени може да са както под, така и над това ниво.

Различното газово лято

Брюксел вече обяви, че всички държави-членки на ЕС трябва да нагнетят хранилищата до 90% преди началото на зимния сезон, както беше и през 2022 г. и което имено изискване предизвика хаос на пазарите, тъй като всички газови търговци купуваха колкото се може повече газ, без значение от цената. Сега обаче ситуацията е много по-различна.

Първо, газовите хранилища в Европа въобще не се изпразниха през тази зима заради мекото време и алтернативните доставки на втечнен газ. Към 12 май те са запълнени на 63%, като нагнетяването започна още в края на март, когато обемите бяха спаднали до 55%. Това означава, че през идните летни месеци нуждите от газ за хранилищата ще са три пъти по-малки спрямо миналата година.

Второ, вече се провежда първият съвместен търг за доставки на газ в ЕС и това дава известна сигурност за зимата. Заедно с обещанията на Азербайджан да увеличи тръбните доставки по Южния газов коридор и споразумението на "Булгаргаз" за използване на турските LNG терминали дават допълнително спокойствие за Югоизточна Европа.

И трето, в Германия бяха изградени плаващи терминали за втечнен газ, които позволяват на най-големия консуматор в Европа да се справи без каквито и да е количества от Русия. А паралелно с това има значително понижение в общата консумация на газ в ЕС, благодарение на мерите за енергийна ефективност, смяната на начина на отопление и въвеждането на нови ВЕИ.

Другите борси

Показателно е, че ситуацията на новия европейски индекс за втечнен газ е също спокойна. Сделките там се сключват с отстъпка от 4.7 евро под TTF. Ликвидността също се покачва, като в рамките на ден са изтъргувани количества равняващи се на 20 терватчаса, което е колкото една трета от българското годишно потребление. В същото време на TTF изтъргуваните количества са доста по-малко.

Във връзка с втечнения газ, който до голяма степен идва от САЩ към Европа, тамошния най-ликвиден индекс "Хенри хъб" също показва сериозен спад. От януари досега цената на спот пазара е спаднала повече от тройно и в момента количествата се търгуват на около 7 евро/мВтч.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova
    • - 1
    • + 1

    Щом до септември ще се задържат цените това е доста добре... защото така на по-ниски цени ще могат да се напълнят и газохранилищата. А и може тази тенденция да се задържи и през следващия отоплителен сезон.

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    До коментар [#1] от "Nikoleta Borisova":

    Международната агенция по енергетика (IEA) публикува кратък анализ на тема "Енергийната криза в Европа: Кои фактори доведоха до рекордния спад в потреблението на газ в ЕС през 2022 г.?
    През 2022 г. страните от ЕС отчетоха спад с на потреблението на природен газ с 55 bcm (милиарди кубически метри) или 13% по-малко от 2021 г. Разбира се, основният двигател бяха рекордните цени. Струва си обаче да се види разбивката по отделни компоненти. Според IEA класирането е следното:
    1. Меката зима = -18 bcm
    2. Замяната на газа с други горивa в индустрията и домакинствата (петрол, въглища, биомаса) = -14 bcm
    3. Намаляването на производството от индустрията = -13 bcm
    Всичко останало има миниатюрна роля. Забележително е, че потреблението на газ в производството на ток не е намаляло - даже отчита малък ръст. Това се случва въпреки общия спад в потреблението на ток, включването на повече модерни ВЕИ и въглища. Налага го голямото намаление на работата на ядрените централи и ВЕЦ. Всъщност общата енергия от ВЕИ (слънце, вятър и вода) даже намалява в сравнение с 2021 г.
    В заключение спокойно можем да кажем, че топлата зима, другите горива и затварянето на енергоемките заводи закърпиха газовия баланс на ЕС през 2022 г.
    Подробности са тук:
    https://www.iea.org/commentaries/europe-s-energy-crisis-what-factors-drove-the-record-fall-in-natural-gas-demand-in-2022?fbclid=IwAR0cxi5fQnmR9Kgr72SYYEvZJPB8IohAs2aO4hKEQx0RMKBr2W0lASufoms

    Нередност?
  • 3
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    До коментар [#1] от "Nikoleta Borisova":

    Така че , намаляването на производството, основно в химията - ще продължи ..

    Нередност?
Нов коментар