🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Печалбите на АЕЦ и ТЕЦ се сриват; Новата мярка за домашните солари тръгва

Още: Смарт електромерите идват; Природният газ продължава да поевтинява

Търсенето на газ спада в Европа и цената продължава да се срива
Търсенето на газ спада в Европа и цената продължава да се срива
Търсенето на газ спада в Европа и цената продължава да се срива    ©  Цветелина Белутова
Търсенето на газ спада в Европа и цената продължава да се срива    ©  Цветелина Белутова

Отчетът на АЕЦ "Козлодуй" за първото тримесечие на 2023 г. показва, че печалбата на дружеството спада драстично в сравнение със същия период през предходната година, когато централата отчете почти един милиард лева положителен финансов резултат. Причините за това са много и част от тях са свързани с политически решения.

Печалбата на ТЕЦ "Марица-изток" 2 също се свива драстично, а производството пада с 40%. Държавната централа има огромни разходи, като сега отново трудно пласира тока си. Ситуацията изглежда се преобръща на 360 градуса само в рамките на година, тъй като не преди много време въглищния ТЕЦ работеше на 100% и регистрираше огромни печалби.

Какво се случи

Цената на природния газ продължава да се срива и падна до 35 евро/мВтч през седмицата, което е показателно за дефлацията при суровината в последните месеци. Сега стойността е 10 пъти по-ниска от рекорда през миналото лято, а прогнозите са понижението да продължи през цялото лято, което ще се отрази и на българския пазар.

Ако сте пропуснали:

ЕРП-тата внесоха в КЕВР заявленията си за новите цени на тока и парното за бита. Отвъд любопитните искания, някои от тях за сериозни поскъпвания в определени сегменти, последната дума има КЕВР. Очакванията са, противно на някои първоначални прогнози, да има сериозен ръст в парното за някои домакинства из страната.

И още:

Вероятно не много хора са чували за смарт електромерите, но те скоро ще започват да навлизат все повече при домакинствата. Смарт електромерите са важна част от либерализацията и възможност за ускорено присъединяване на нови ВЕИ, но липсата на средства блокира процеса за пореден път.

Зелена енергия:

Схемата за субсидиране за собствени фотоволтаични системи за домакинствата по Плана за възстановяване, която трябваше да стартира още на 1 февруари, най-накрая е факт. Желаещите вече могат да подават документите си и в рамките на няколко месеца домакинствата ще могат да кандидатстват за финансирането, чийто общ размер е 240 млн. лв. Повече за мярката тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uvi16279697791069063 avatar :-|
    Radoslav Andreev
    • - 1
    • + 5

    Когато нещата се обърнат на 360 градуса си идват на същото място.

    Нередност?
  • 2
    bse1481318519512585 avatar :-|
    Snejana Nesheva

    До коментар [#1] от "Radoslav Andreev":

    Съгласна съм с Вас, но не и когато посредствеността управлява...

    Нередност?
Нов коментар