🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Истината за въглищните ТЕЦ най-сетне беше казана

Служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че централите в Марица Изток може да съществуват само като балансиращи мощности, защото няма кой да купува скъпият им ток

Към момента блокирани са 75% от предвидените за България над 12 млрд. лв. по плана за възстановяване, както и средства са справедливия преход и RepowerEU
Към момента блокирани са 75% от предвидените за България над 12 млрд. лв. по плана за възстановяване, както и средства са справедливия преход и RepowerEU
Към момента блокирани са 75% от предвидените за България над 12 млрд. лв. по плана за възстановяване, както и средства са справедливия преход и RepowerEU    ©  Надежда Чипева
Към момента блокирани са 75% от предвидените за България над 12 млрд. лв. по плана за възстановяване, както и средства са справедливия преход и RepowerEU    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Енергийният министър Росен Христов вече говори открито, че въглищните централи не могат да продължават още дълго да участват в енергийния микс, защото просто са нерентабилни в големи части от годината
  • Въпрeки България продължава да отлага реформите в името да запази въглищата
  • Под риск са 17-18 млрд. евро за зеления преход, модернизиране на енергетиката и развитие на въглищните региони

Месеци наред политици от всички партии даваха напразни обещания на миньорите и енергетиците в комплекса "Марица изток", че ще гарантират работата им поне за още 15 години. Дори блокираха работата по Плана за възстановяване и Фонда за справедлив преход, като рискуваха милиардите евро за страната от тях, само и само да спечелят някой допълнителен глас на изборите. Но днес вече е ясно - ефектът от тези действия може да доведе до бързо затваряне на въглищните ТЕЦ и едновременно с това загуба на средствата за алтернативна заетост и инвестиции в нови технологии.

По време на парламентарния контрол в петък (5 май) енергийния министър Росен Христов заяви неколкократно, че въглищните централи не могат да продължават още дълго да участват в енергийния микс, защото просто са нерентабилни в големи части от годината. На обичайните въпроси за националната сигурност и въглищата на депутати от "Възраждане" и БСП, той отговори лаконично, че към момента въглищните централи почти не се използват, а българската енергийна система няма проблем да функционира оптимално. Както и че е въпрос на време те да излязат от микса по икономически причини, а задържането им на сила би означавало "планова икономика". Официално беше признато и това, което на практика може да се забележи ежедневно и от техническите данни на Електроенергийния системен оператор - а именно, че България в последните месеци внася евтин зелен ток от Гърция и Румъния, който замества голяма част от дяла на въглищата.

Но вместо да използва огромното финансиране от ЕК за трансформация на енергийната система и настройването й към новите реалности, България в момента все още гледа в обратна посока - да отложи реформите и да запази въглищата, дори ако това значи отказ от европейските средства и по-голям риск за работниците в бъдеще.

В Народното събрание вицепремиерът Атанас Пеканов и министър Христов потвърдиха, че преговорите по предоговаряне на плана за възстановяване с ЕК още не са започнали официално, но първоначалното становище е ясно - ако не изпълним договорките за намаляване на CO2 емисиите от въглищните централи с 40% до 2026 г. рискуваме средствата по механизма REPoewrEU, по Плана за възстановяване и от Фонда за справедлив преход, което прави към 17-18 млрд. лв.

"Ако се откажем от тази цел, държавата се отказва от тези пари. В ръцете на Народното събрание е да вземе това решение, да коригира бюджета и да реши, че няма да изпълняваме ангажимента и няма да вземем тези пари", коментира министър Христов.

Тази проблемна декарбонизация

Досега България официално твърдеше, че не може да изпълни изискването за 40-те процента, защото енергийната система няма да издържи. Фактите обаче показват друго - през април 2023 г. производството от въглищни ТЕЦ е намаляло с цели 50% спрямо същия месец на 2022-а и с 33% спрямо април 2019 година.

Точно затова в Брюксел трудно могат да бъдат убедени, че заложените цели о 2026 г. няма да могат да бъдат постигнати и трябва да се правят промени.

Според министър Христов има три опции. "Първата е да не изпълните ангажимента и да не получите парите. Вторият вариант е да не ги изпълните частично и да се намали финансирането. Опция 3 е да заместим цели с ускорени инвестиции във ВЕИ", каза той и обяви, че правителството работи именно по третия вариант, защото не е приемлива дори частична загуба на евросредства.

Той обърна внимание на това, че само една от въглищните централите е държавна собственост, а останалите 14-15 са частни. "И ако искате да ги заставите да работят по някакъв начин, вървим към планова икономика. ТЕЦ имат две предназначения - балансиране на енергийната система и производство на ток, което обаче се определя от пазара. Ако има купувач, който да им плати цената, произвеждат. Но сега от дни те не правят това, защото и от Север и от Юг внасяме евтин ВЕИ ток", допълни Росен Христов.

По думите му в момента ТЕЦ са натоварени само с 20% от мощността си като балансиращи ВЕИ-тата, защото токът им е непродаваем на борсата. Опцията на ТЕЦ да работят само през определени периоди през годината е заложена в Плана за възстановяване и може да стане още по-възможна чрез предвидените в ЕС реформи на пазара на електричество.

"Ние водим преговори ЕК да приеме, че по алтернативен начин можем да изпълним целите за декарбонизация и да си получим парите. И ако вие милеете за работата на тези хора (във въглищните централи), трябва да се фокусираме върху развитите на алтернативни индустрии и привличане на инвестиции за откриване на нови работни места.", добави Христов.

Решението се чака до август

От ЕК силно се надяват, че развитие по темата ще има в спешен порядък, защото България изостава твърде много не само със заложените реформи, но и с изпълнението на проектите по плана, което значително намалява вероятността да успее да усвои всички средства в срок.

От кабинета на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов обясниха за "Капитал", че неформалното предоговаряне на Плана върви заедно с проектите по RpowerEU (план на ЕС за енергийна независимост от Русия, по който за България са определени близо 1 млрд. евро), "тъй като от ЕК ни индикираха на няколко пъти, че предпочитат двата процеса да се движат заедно".

Очаква се развитие да има чак през август, а до тогава са блокирани 75% от предвидените за България над 12 млрд. лв. по плана за възстановяване

Според източници от комисията, за да има официално предоговаряне, правителството трябва да поиска замяната на конкретен текст от споразумението с друг, обосновавайки се защо това е нужно. Т.е. България все пак трябва да заложи конкретни цели за декарбонизация, дори и да убеди изпълнителния орган на ЕС да не са толкова високи като първоначално съгласуваните.

Новите проекти

Депутатите от предишния парламент възложиха на правителството (в случая служебното такова) осен да предоговорят намаляването на CO2 емисиите с 40%, да променят и три енергийни проекта в самия план - за мегапарка от батерии за съхранение на енергия за 1.6 млрд. лв. за 1.4 ГВ нови ВЕИ мощности също с батерии за близо 670 млн. лв. и за геотермална електроцентрала за 350 млн. лв.

Според изказването на министър Христов в пленарната зала в петък проектите за батериите и геотермалната централа ще бъдат разделени на части, като беше изтъкнато, че в тази връзка само преди дни беше подписан меморандум със Световната банка за проучвания в сферата на българската геотермия в следващите месеци. Не е ясно обаче този договор какво предвижда и колко ефективен може да бъде от гледна точка на европейските пари.

Христов даде индикации, че от Брюксел биха приели вариант въпросните 1.6 млрд. лв. за батериите да бъдат запазени, но да не се дават за един мега проект, както планираше кабинета "Петков", а да се предоставят като 50% субсидия за множество по-малки проекти. Така реално ще бъдат акумулирани 3.2 млрд. лв. и батериите ще бъдат децентрализирани в цялата страна.

Не става съвсем ясно обаче как ще бъде разбит проекта за геотермалната централа, така че да бъдат получени парите.

Колкото до новите ВЕИ - очевидно се върви към изграждането на такива в големи мащабни върху страните рудни в Марица изток. Христо изрази недоумение защо има противници на този проект сред енергетиците в района, след като създава алтернативна заетост в годините по време на изграждането на соларните панели.

Допълнително, страната ни може да реализира още проекти на стойност от 1 млрд. лева по RepowerEU, които са групирани в две направления - за развитие на електропреносната мрежа и газопреносната мрежа. Проблемът е, че досега за тях не се знаеше абсолютно нищо. Пред депутатите Росен Христов заяви, че те включват увеличаване на газопреносната мрежа на Чирен, както и развитие на газовите връзки с Румъния и Гърция, енергийна ефективност на сградите и др.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 6

    Няма да има вече ТЕЦ .. това е бъдещето!

    Нередност?
  • 2
    hasmokar avatar :-|
    hasmokar
    • - 1
    • + 3

    Войната рентабилна, а БГ енергетиката не...?!

    Нередност?
  • 3
    wpy06377910 avatar :-@
    Стоян Хлебаров
    • - 1
    • + 4

    България продължава да отлага реформите заради въглищата... не просто за да ги запази,а за да угоди на електората на БСП, популистките партии и казионните синдикати ,които така, чрез него трябва да заработят доходи за многобройната им номенклатура,която се занимава само с това-да поръчва протести и да храни продажни журналисти!

    Нередност?
  • 4
    rexdog2004 avatar :-|
    rexdog2004

    ruski podlogi, da zatwprqt tec i da stroqt aec

    Нередност?
  • 5
    bse1481318519512585 avatar :-|
    Snejana Nesheva

    E, е какво стана, вместо санкции за Русия, самосанкциониране на България. Резултат от гъзопадаването за американските кравари. Не 33 години, а три месеца бяха достатъчни да забравите непрекъснатото циркулиране на БМФ танкерите до Илчовск и обратно пълни с въглища и ... ТЕЦ работеше на пълни обороти. И само това ли?! Скачайте сега отново като маймуни не до костов, а върху него и всичките му последователи малоумни. Щото не можете да мислите, ама по изборите не мирясвате да се самоизбирате, а после карате цял народ да играе по свирката на кравари... Е те, това е миндалото падна автоматично, за съжаление не само върху вашите тъпи глави....


    рия

    Нередност?
Нов коментар