🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 500 на компаниите в региона: Скок на оборотите и печалбите през 2021 г.

Полската PKN Orlen отново е лидер по приходи в Централна и Източна Европа, БЕХ е начело на българската група в класацията Coface CEE Top 500

Растящите цени на горивата изстрелват оборота на PKN Orlen със завидните 52%
Растящите цени на горивата изстрелват оборота на PKN Orlen със завидните 52%
Растящите цени на горивата изстрелват оборота на PKN Orlen със завидните 52%    ©  Shutterstock
Растящите цени на горивата изстрелват оборота на PKN Orlen със завидните 52%    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Полската PKN Orlen е най-голямата компания по приходи в Централна и Източна Европа, показва регионалната бизнес класация Coface CEE Top 500.
  • В подреждането тази година попадат 25 български компании начело с държавния "Български енергиен холдинг".
  • Най-многобройни са представителите на химическата индустрия.

Икономическото възстановяване след корона кризата е подкрепило резултатите на най-големите компании в Централна и Източна Европа през 2021 г. и оборотите им скачат с двуцифрени темпове. За изминалите дванайсет месеца бизнесът на 500-те корпоративни гиганта в региона е нараснал с 26.9% до 842 млрд. евро, а отчетените печалби са близо два пъти по-високи спрямо година по-рано - общо 41.4 млрд. евро. Това показват данните от 14-ото издание на класацията Coface CEE Top 500, която се изготвя от международната група за управление и застраховане на кредитен риск Coface. След свиването в пандемичната година броят на служителите също отново расте, макар и с по-умерени темпове - към края на 2021 г. водещите дружества в ЦИЕ са работодател на общо 2.2 млн. души, което е с 1.3% повече в сравнение с 2020 г.

"Пандемията от COVID-19 доведе до значително влошаване на икономическата ситуация в световен мащаб с предприетите затваряния и въведените ограничителни мерки. Икономиките на страните от ЦИЕ имат вградена устойчивост, която им помогна да се адаптират към причинената от пандемията криза и да се възстановят бързо", коментира главният изпълнителен директор на Coface за региона Ярослав Яворски. Той отбелязва, че ключови характеристики като промишления потенциал и по-евтината квалифицирана работна ръка са допринесли за по-бързото възстановяване на държавите в региона в сравнение със страните от Западна Европа и повечето от останалите им търговски партньори. Същевременно обаче коментира и по-голямата уязвимост на икономиките на ЦИЕ по отношение на войната в Украйна заради географската им близост до двете воюващи страни, зависимостта от износа и вноса на енергия от Русия, притока на бежанци от Украйна и произлезлите от войната проблеми с логистиката.

Познатите лидери

И в това издание регионален шампион в класацията, която подрежда компаниите спрямо отчетените от тях приходи за предходната финансова година, е полският петролен гигант PKN Orlen. С оборота си от 28.6 млрд. евро дружеството остава далеч пред конкурентите, като растящите цени на горивата в световен мащаб изстрелват резултата му със завидните 52%. Сходен скок отчита и унгарският национален шампион MOL, който също е представител на петролната индустрия - неговите приходи нарастват с 49% до 16.1 млрд. евро. Това обаче не е достатъчно, за да изпревари заемащата втората позиция Skoda Auto. Със своите 17 млрд. евро приходи чешкият автомобилен гигант генерира близо половината оборот на автомобилния сектор в страната си, но все още нарушените вследствие на пандемията вериги на доставки забавят възстановяването на автомобилните производители. Това се вижда особено добре в резултатите им - и Skoda Auto, и заемащата осма позиция Volkswagen Slovakia бележат макар и минимален спад на приходите си (съответно с 0.4% и 2.3%), а въпреки умерения ръст от 4% Audi Hungaria изпада от челната десетка.

Българското участие в тазгодишното издание на Top 500 се разраства и в подреждането за 2022 г. попадат общо 25 местни компании спрямо 22 преди година. За пореден път най-напред от тях се класира държавният Български енергиен холдинг (БЕХ), който благодарение на скока на енергийните цени тази година дори намира място сред топ 20 и заема 15-а позиция (виж таблицата). Консолидираните му приходи растат двойно до 5.7 млрд. евро, а печалбата скача неколкократно до 690 млн. евро спрямо 80 млн. евро година по-рано.

Местният шампион по растеж със скок 0.2 до 1.1 млрд. евро обаче е "Булгаргаз", който благодарение на този бум влиза направо в горната половина на класацията - на 221-во място, след като миналата година изобщо не беше сред топ 500. Най-нагоре от новите български попълнения в Coface CEE Top 500 пък се нарежда "Еврохолд", който също печели от подема в енергийния сектор, след като през миналата година стана собственик на бившите дружества на CEZ в България. Приходите му скачат със 157% до 1.9 млрд. евро, с което заема 112-о място в класацията.

Сред новите имена от България в групата на 500-те регионални лидери са още няколко свързани с енергетиката компании - "Енерго-про Варна", "ТЕЦ Марица-изток 2", "КонтурГлобал Марица-изток 3", както и търговецът на цигари "Дафна груп" ("Табако трейд").

"В класацията на Coface CEE Top 500 попадат повече български компании от предходната 2020 г. и това е напълно разбираемо. Доста голяма част от бизнеса се възползва от възстановителните COVID-19 мерки от правителството и регистрираният ръст в оборотите беше донякъде предвидим. Тази година обаче бизнесът е застрашен отново поради сътресенията в макроикономически план - предстои да разберем колко и как ще бъдат усетени в България и региона", коментира управителят на "Кофас България" Пламен Димитров.

Шампионите по държави и сектори

Подреждането по държави за пореден път отразява състава на лидерската тройка дружества. Начело по традиция е Полша, която тази година има 153 представители в класацията (при 161 преди година). Общият им оборот за 2021 г. е 302.7 млрд. евро. Чешката група нараства до близо една пета от топ 500 - броят на компаниите от страната, които намират място сред регионалните шампиони, достига 92 спрямо 77 преди година, а общите им приходи са 163.2 млрд. евро (29.4% ръст). На трета позиция с 64 представители в общото класиране (68 в миналогодишното издание) е Унгария - техният сумарен оборот за 2020 г. е 115.7 млрд. евро (28.9% ръст).

И в предишни години най-значим за региона е бил секторът на химическата промишленост, в който авторите на класацията обединяват компаниите с дейност в сферата на минерали, химикали, петрол, пластмаса и фармация. И макар тази година броят на представителите му в топ 500 да намалява до 85 спрямо 89 в миналогодишното издание на Coface CEE Top 500, общите им приходи скачат с 39% до 181 млрд. евро, а печалбите в групата са сред най-бурно растящите - с 331.5%, след 52-процентното увеличение в цените на петрола през 2021 г. Въпреки удара на пандемията и продължаващите трудности с веригите на доставките автомобилният сектор запазва втората си позиция със 77 представителя (84 преди година) със съвкупен оборот от 127 млрд. евро за 2021 г., което е с 9.6% повече в сравнение с 2020 г. - или един от най-скромните ръстове в подреждането. Топ 3 на секторите и тази година се допълва от неспециализираната търговия, чиито представители са с шест повече спрямо предишното издание на класацията - до общо 76. Приходите им за изминалите 12 месеца растат с 19.3% до 138 млрд. евро.