Borealis продава азотния си бизнес и дела си в "Неохим" на чешката Agrofert

Компанията на бившия чешки премиер Андрей Бабиш придобива 20.3% от българския завод като част от пакетната сделка

Австрийската Borealis стана непряк акционер в "Неохим" преди пет години
Австрийската Borealis стана непряк акционер в "Неохим" преди пет години
Австрийската Borealis стана непряк акционер в "Неохим" преди пет години    ©  Цветелина Белутова
Австрийската Borealis стана непряк акционер в "Неохим" преди пет години    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Австрийската компания Borealis, която преди 5 години стана миноритарен акционер в "Неохим", придобивайки "Феборан", продава азотния си бизнес на чешката Agrofert, която е собственост на доскорошния премиер на държавата Андрей Бабиш. Сделката засяга производството на торове, меламин и технически азотни продукти и се оценява на 810 млн. евро. В пакета влизат производствени активи в Австрия, Германия и Франция, както и широка търговска и дистрибуторска мрежа, включително българската "Феборан", която държи 20.3% от торовия завод в Димитровград.

Сделката

Borealis, която е собственост на австрийската OMV (75%) и държавната петролна компания на Абу Даби ADNOC (25%), е получила обвързваща оферта от Agrofert преди година, а на 5 юли сега договорът е бил финализиран, става ясно от съобщения на компаниите. По-рано тази година продажбата беше одобрена и от Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия.

Базираната в Чехия Agrofert има 30-годишна история като работи в различни индустрии в Централна Европа - от производство на химикали и торове, през селско стопанство до хранителна промишленост. Групата включва над 200 компании с около 31 хил. служители, а консолидираните й продажби за 2022 г. са 10 млрд. евро. За сравнение - оборотът на Borealis е 2.1 млрд. евро.

Agrofert е пряко контролирана от Андрей Бабиш до 2014 г., когато той става финансов министър на Чехия. Той остава и нейн собственик до до 2017 г., когато е принуден от приетите правила за преодоляване на конфликти на интереси да прехвърли собствеността на два фамилни тръста, но контролът остава в представители на семейството му и адвокати.

Agrofert има заводи за азотни торове в Германия, Чехия и Словакия. С придобиването на бизнеса на Borealis капацитетът й за торове ще нарасне приблизително два пъти. Сделката освен това ще добави производство на менамин към портфейла й и ще й позволи да навлезе на нови пазари като Франция, Бенелюкс, България и Сърбия, се посочва в прессъобщението.

В България

Borealis придоби българската "Феборан" през 2017 г., с което стана миноритарен акционер и в торовия завод "Неохим". Делът й сега на практика ще бъде поет от новия собственик Agrofert. Документите за промяната вече са подадени, но прехвърлянето все още не е вписано в Търговския регистър.

Основната дейност на "Феборан" е инвестиционна и е свързана с участието в "Неохим". За 2021 г. приходите на компанията нарастват повече от три пъти до 10.4 млн. лв., почти цялата сума е отчетена и като печалба.

"Неохим" през 2022 г. също рязко увеличи продажбите си, които достигнаха 647 млн. лв., печалбата скочи с 67% до близо 80 млн. лв. През първото тримесечие на тази година обаче резултатите са рязко надолу, като компанията отчита близо 10 млн. лв. загуба. От края на миналата година отделни инсталации на завода постоянно спират работа заради аварии.