Подкаст с Кристина Лазарова: Плановете за енергиен преход са копи-пейст, без идея за регионите

Имаме уверението, че ТЕЦ "Бобов дол" няма да затвори през 2026 г., казва още съоснователката на платформата Brown to Green

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал Green

Още подкасти Капитал Green

„Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив бизнес, чиста енергия, зелени политики и климатични промени, в който водещият Ивайло Станчев разговаря с експерти, предприемачи, граждански активисти

  • SoundCloud на Капитал Green
  • Spotify на Капитал Green
  • iTunes на Капитал Green
  • Storytel Podcasts на Капитал Green
  • YouTube на Капитал Green
  • RSS Feed на Капитал Green

Гост в новия епизод на видеоподкаста "Капитал Green" е Кристина Лазарова. Тя е съосновател на платформата Brown to Green, която работи за енергийния преход в Югозападния регион, а също и част от ръководството на ТЕЦ "Бобов дол", който се свързва с Христо Ковачки. С нея говорим за това как могат да се трансформират въглищните региони, какви инвестиции се подготвят конкретно в Бобов дол, защо е лоша комуникацията между заинтересованите страни в сектора, както и за липсата на доверие в изпълнението на обещаните мерки.

"България отдавна трябваше да си е направила сметка на кои мощности до кога ще разчита, да е провела нужни консултации, да има ясна стратегия. Нищо от това не е направено, а административните структури, които са ангажирани с казуса, буквално не работят. Комисията за енергиен преход, в която участва като представител на платформата Brown to Green, заседава формално и не конструктивно. Много странни са дейностите по териториалните планове и ПВУ - моделът е копи-пейст, предвижда солари и водород, без да се взимат предвид особеностите на региона", казва Лазарова в подкаста и отправя апел към министъра на енергетиката Румен Радев, че е нужен истински диалог между заинтересованите страни - да се съберат мините и ТЕЦ-вете на една маса и да се каже кой, какво, докога.

Когато говорим конкретно за ТЕЦ "Бобов дол" - за него имаше заложена година за затваряне, а именно 2026 г. "Формално това не е променено все още, но от Министерството на енергетиката сега ни увериха, че не знаят защо тази дата е останала, но са сигурни, че няма да я има, споделя още тя и пита каква е логиката "Бобов дол" да е до 2026-а, а в "Марица-изток" да са след 2030 г. Кой е направил анализ за тези срокове?"

В тази връзка Лазарова разказва, че когато в централата е пристигнала газоразпределителната станция за бъдещото използване на природния газ като разпалващо гориво там вместо мазут, служителите са разбрали, че за тях има бъдеще. "До два месеца този проект ще е реализиран и ще може да се види реално", казва още Лазарова. По-големият план е да бъдат инсталирани нови 42-мегаватови газови когенерации, които вече са поръчани и ще заработят догодина.

По повод соларния парк от над 100 мегавата, който се изгражда до ТЕЦ "Бобов дол", Лазарова казва, че първият етап от 40 мВт вече е готов, а цялостно пускане на централата е планирано за февруари 2024 г. Това, което ги е забавило, са били административните процедури.

Според Лазарова, когато става дума за въглищата в енергетиката, не е нужно някой да казва кога ще бъдат спрени, защото това ще се случи по естествен, икономически път.

В бъдещия енергиен микс трябва да има както базови мощности, така и ВЕИ, така и природен газ, след това водород, но и батерии.

И още:

  • Хибридните паро-газови турбини на "Бобов дол" за водород и природен газ - как ще се финансират и кой ще ги достави.
  • Цените на природния газ и електроенергията
  • Бъдещето на работните места в регионите в преход.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    flady avatar :-P
    Flady
    • - 1

    Ковачки, чуваме ли се :)

    Нередност?
Нов коментар