🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-голямото ВЕИ в света - обратното броене започна

Първата копка на проекта AREH, в който участва и българската PostScriptum, ще бъде обявена съвсем скоро

Темата накратко
  • Официалните дати за започването на строежа на австралийския AREH предстои да бъдат обявени в близките месеци.
  • Съосновател и съдружник в компанията зад проекта PostScriptum е българинът Димитър Енчев.
  • Прогнозната инвестиция е около 40 млрд. долара и ще бъде набавяна поетапно.

Българска компания продължава да бъде част от най-големия енергиен проект в света - AREH, който се намира в областта Пилбара - слабо заселена зона в западната част на Австралия. Новото сега е, че проектът се движи в правилната посока - макар да все още да няма официални дати за започването на строежа, се очаква те да бъдат публикувани в следващите няколко месеца. А въпреки промените в собствеността България успява да затвърди участието си в него чрез компанията PostScriptum, чийто съосновател е българинът Димитър Енчев.

Проектът беше анонсиран в края на 2020 г., когато бе обявено, че най-мащабната слънчева и вятърна ферма в света (с прогнозна стойност около 40 млрд. долара) ще произвежда не просто ток, а т.нар. зелен водород, който ще изнася от Австралия към Азия. Идеята бе финансирането да се осигурява поетапно според развитието на проекта от различни банки, международни финансиращи институции и др. Когато проектът бъде завършен и започне работа - ориентировъчно 2027-2028 г., централата ще произвежда около 95 тераватчаса електроенергия на година, което е значително повече от възможностите на България например.

Кой движеше проекта

В края на 2020 г. правителството в Австралия подкрепи Asian Renewable Energy Hub (AREH), като проектът се сдоби с екологично разрешително за инсталирането на първите 15 гВт вятърен и соларен капацитет. Нещо повече - той бе признат за проект от национално значение, с което местните власти се ангажират да ускорят издаването на разрешителни и да облекчат процедурите по неговата реализация. Към онзи момент AREH се разработваше от четири компании: австралийската MacQuarie, датската Vestas и двете основни компании зад проекта - австралийската InterContinental Energy (ICE) и CWP Renewables (дъщерна компания на PostScriptum).

CWP Renewables е разработчик на ВЕИ енергийни проекти с основни пазари Австралия и Централна и Източна Европа. Компанията има изградени над 1500 мВт и снабдява със 100% зелено електричество корпоративни клиенти като CBA, Sydney Airport, Sydney Opera House и други. Мажоритарен собственик в CWP Renewables е PostScriptum, чийто съосновател е именно Димитър Енчев.

Какво се случва сега

Миналия юни британският енергиен гигант BP обяви, че е купил 40.5% от AREH, като също така BP ще бъде и оператор на проекта. Компанията се занимава с проучване и производство на природен и втечнен природен газ, маркетинг на петролни и смазочни продукти и разработване на енергия с ниски и нулеви въглеродни емисии за своите клиенти в Австралия и региона. В съобщението на BP се уточнява, че компанията ще работи по проекта в сътрудничество със своите партньори - InterContinental Energy (26.4%) и Macquarie Capital и Macquarie's Green Investment Group., чийто дял е 15.3%. Компанията, свързана с Димитър Енчев - CWP, запазва дела си от 17.8%. Отделно от това проектът е бил преименуван на Australian Renewable Energy Hub (AREH).

В пълен мащаб се очаква AREH да може да произвежда около 1.6 милиона тона зелен водород или 9 милиона тона зелен амоняк годишно.

Основното предимство на проекта освен неговия мащаб са вятърният и слънчевият ресурс, което води до ниска себестойност на електроенергията, която ще се произвежда почти 24 часа заради силния вятър и жаркото слънце. "Това наред с развитието на технологиите за електролиза прави проекта възможен и ни позволява да бъдем конкурентна алтернатива на конвенционалните производства на водород и амоняк, свързани с огромно количество въглеродни емисии", казват от PostScriptum.

Кога същинската работа по AREH ще започне ще се разбере съвсем скоро. А на България не й остава нищо друго, освен да наблюдава как въглищна Австралия лека-полека се превръща в един от световните ВЕИ и водородни лидери.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар