🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Бонус от АЕЦ "Козлодуй" за Христо Ковачки; промени при ВЕИ

Още: Цената на тока и газа пада, Визията на президента Радев за енергетиката на България

Парламентът бърза да прави промени във ВЕИ сектора преди да бъде разпуснат
Парламентът бърза да прави промени във ВЕИ сектора преди да бъде разпуснат
Парламентът бърза да прави промени във ВЕИ сектора преди да бъде разпуснат    ©  Надежда Чипева
Парламентът бърза да прави промени във ВЕИ сектора преди да бъде разпуснат    ©  Надежда Чипева

АЕЦ "Козлодуй" е дал 25 млн. лв. на четири свързвани с Христо Ковачки фирми, които през март 2020 г. спряха да изпълняват договорите си за изкупуване на енергия от централата. Освен това държавното дружество се отказва да си търси по съдебен ред 129 млн. лв. неустойки заради провалените договори с тези дружества.

Всичко това се решава с извънсъдебна спогодба е между АЕЦ "Козлодуй" от една страна и "Гранд Енерджи дистрибюшън", "Юропиан трейд оф енерджи", "Хидро пауър ютилитис" и "ТЕЦ Марица 3" от друга. А защо и как се стига до това може да прочете в тази статия.

На този фон през седмицата служебният кабинет на Румен Радев представи 30-годишна стратегия за развитието на енергийния сектор. Тя изобилства от огромни проекти, изискващи над 100 млрд. лв. инвестиции, но е без предложения за енергийна трансформация, умни мрежи, децентрализирано производство и енергийна ефективност. Документът вече предизвика куп критики, а експерти разкриха, че в него се цитират некоректно други доклади и се правят манипулативни изводи. Въпреки това вероятно стратегията ще бъде гласувана от парламента още следващата седмица.

Добрата новина за малките соларни инсталации е, че нова серия облекчения за покриви на къщи вече са факт, след като в края на миналата седмица депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за устройство на територията. Общият бюджет на безвъзмездното финансиране е 59.8 млн. лева. и съвсем скоро ще може да бъде използван.

Ако сте пропуснали

Цената на природния газ в Европа продължава да се понижава и фючърсите за месец напред вече достигат до най-ниските нива от есента на 2021 г. насам - 55 евро на мВтч. Газовите борси съвсем се побъркаха и не следват прогнозите от есента, че по време на отоплителния сезон природният газ ще е скъп и ще липсва.

И още:

През седмицата България имаше една от най-ниските цени на електроенергията в целия ЕС. Газът също пада и това поставя под въпрос въведения таван от 200 лв на мВтч от Народното събрание.

Зелена енергия:

Новите проекти за ВЕИ в страната могат да срещнат неочакван проблем. Внесен от служебния кабинет законопроект предлага нов пакет облекчения за соларни и вятърни инсталации, но има и текстове, които изглеждат като опит да се ограничат инвестициите като се вкара голямо доза предимство за определени играчи.

Един от най-важните компоненти в цената на фотоволтаичните панели е цената на полисилиция. Неговата по-висока цена през последните месеци вдигна рязко стойността на панелите и блокира пазара в Китай и САЩ. Сега обаче цената се срива с 50% и по тази причина от Капитал направихме анализ какви са предпоставките за промени на пазара в следващите месеци.

Западните Балкани пък ударно инвестират в нови ВЕИ. Енергийната трансформация на региона вече е започнала и тепърва ще се ускорява, докато България остава встрани от този процес.