🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Цената на газа; Павец "Чаира"; ток от ВЕЦ

И още: вятърното бъдеще на Североизтока предстои да бъде изяснено

ПАВЕЦ "Чаира" в момента не работи въобще
ПАВЕЦ "Чаира" в момента не работи въобще
ПАВЕЦ "Чаира" в момента не работи въобще    ©  Георги Кожухаров
ПАВЕЦ "Чаира" в момента не работи въобще    ©  Георги Кожухаров

Наравно с политическите вълнения, цената на газа продължава да бъде най-горещата тема в енергийния сектор, в интернет и въобще на континента. През изминалата седмица имаше 70-80% увеличение само в рамките на 3 дни на най-големият индекс в Европа, след като "Газпром" намали доставките към Германия, Франция и Италия. Което от своя страна хвърля в шах процеса на нагнетяване на газовите хранилища в Европа, които ако не се напълнят до зимата, ще поставят под въпрос отоплителния сезон. Проблемът е, че всички сигнали от Москва от последните няколко дни сочат, че може да се стигне далеч с използването на коза (природния газ) в ръката им.

В тази и връзка Германия затегна положението с национализирането на Gazprom Germania и отпусна 10 млрд евро спасителен заем за дружеството.

В България може би най-значимата тема от седмицата беше свързана със старта на проекта за язовир "Яденица", който ще направи ПАВЕЦ "Чаира" най-голямата батерия в региона. Това обаче се случва посредата на сериозни политически стълкновения в Народното събрание, правещи бъдещето на министър Александър Николов изключително неясно занапред.

Отделно от това, от началото на година има тенденция ВЕЦ-овете в България да произвеждат много по-малко ток, отколкото през 2021г. Разликата е около 33% или 1 млн мвТч, което при сегашните цени на борсата е равно на поне 300 млн. лв. Главната причина за това, е че големите хидроцентрали на Националната електрическа компания (НЕК), наравно с ПАВЕЦ, не са произвели достатъчно електроенергия спрямо стандартите от миналата година. Именно заради това от Капитал анализирахме валежите в България досега през годината и ги сравнихме с тези през миналата за същия период, а допълнително бяха зададени въпроси на НЕК каква е тяхната позиция по темата. От компанията доставиха интересен обем от данни за работата и валежите.

И ОЩЕ

Германия със спасителен заем за 10 млрд към Gazprom Germania

Половината от руския износ на суров петрол се насочва към Азия

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ: