С работещи ТЕЦ-ове България пак е нетен вносител на електроенергия през ноември

Делът на ВЕИ е 18.2%, което е с 80% повече от същия месец на 2022 г. Конкретно соларното производство е два пъти по-високо

Въглищните централи са осигурили около 39% от електроенергията в страната, което е ясен показател, че трудно могат да бъдат заменени в следващите години.
Въглищните централи са осигурили около 39% от електроенергията в страната, което е ясен показател, че трудно могат да бъдат заменени в следващите години.
Въглищните централи са осигурили около 39% от електроенергията в страната, което е ясен показател, че трудно могат да бъдат заменени в следващите години.    ©  Цветелина Белутова
Въглищните централи са осигурили около 39% от електроенергията в страната, което е ясен показател, че трудно могат да бъдат заменени в следващите години.    ©  Цветелина Белутова

Въглищните централи на България са увеличили натовареността си само с 10% през ноември спрямо октомври въпреки студеното време, рекордно ниските цени на въглеродните квоти и неработещия през половината месец един ядрен блок на АЕЦ "Козлодуй".

Данните на Европейската асоциация на електроенергийните системни оператори (ENTSO-E) за ноември показват, че на фона на застудяването въглищната електроенергия прави България неконкурентоспособна на регионалния пазар и страната за втори път тази година е била нетен вносител на ток - в размер на близо 60 хил. мВтч. Първият път, когато това се случи, беше през май.

На практика въглищната електроенергия не успява да се продава на вътрешния пазар и в региона и за потребителите е по-изгодно да се внася ток от Румъния. При 3.1 млн мВтч произведена електроенергия България е внесла или транзитирала над 300 хил. мВтч ток от северната си съседка.

Спадът на общото производство на ток в страната през ноември на годишна база е 26%, а конкретно при въглищните ТЕЦ-ове е 43% при сходна консумация.

Новата пазарна реалност за ТЕЦ

Цялостно производството на ток в страната се повишава на месечна база с 11%, като единствената причина за това е, че през ноември беше приключен плановият ремонт на единия от блоковете в Козлодуй. С по-студеното време се вдига и потреблението - с 19% спрямо октомври. Разликата е покрита от замяната на износа с внос.

Общо делът на въглищата се запазва от миналия месец и е около 39% от цялото производство. Но на годишна база делът е с 10 процентни пункта по-нисък, като миналата зима пазарът на електроенергия още беше под влиянието на по-високите цени на енергийната борса и въглищният ток се продаваше лесно. Средната цена на борсата през този ноември е била 201.1 лв на мВтч, или с един лев над приетия таван за бизнеса.

Вятър нагоре, солари надолу

На месечна база през ноември има значително понижение (с 43%) в произведените количества при соларните инсталации. Обективно погледнато спадът е очакван заради по-краткия ден, но на годишна база този енергиен източник отчита над 130%. Причината за това са многото нови соларни паркове, които заработиха през тази година.

Общият дял на соларните мощности в производство за месеца е 5.8%, докато миналия ноември е бил под 2%.

Като цяло ВЕИ производство в страната се задържа на нива около 18% от общото. Миналата година през ноември е бил 10%. Средно за цялата 2023 пък зелената енергия е малко над 21%, което е абсолютен исторически рекорд за България. В същото време енергията от въглища през тази година е средно 33.8% от цялото производство, което също е рекордно, но с обратен знак.

При хидроцентралите ръстът на месечна база е почти двоен заради многото валежи, които успяха да неутрализират сухите месеци по-рано. Внушителен е ръстът при вятърното производство, което се вдига с около 51%, дължащо се най-вече на голямата динамика във времето и двете снежни бури, които удариха Североизточна България, където са концентрирани повечето вятърни мощности.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 3

    Такива са явно заръките "отгоре" на крадливите.

    Нередност?
  • 3
    ekp351157130 avatar :-P
    ekp351157130
    • + 2

    Т.е. румънците успяват да произведат ток по-евтино от нашите тецове, въпреки еднаквите цени на СО2 сертификатите? Браво на румънците, така работи капитализма.

    Нередност?
  • 5
    glh1417937640384660 avatar :-|
    Сергей Билчев
    • - 2
    • + 1

    Добре де, нали тарикат слънчасалите и вятъничевите са голяма работа,нека да покрият дефицита на ток.Аа май не могат.

    Нередност?
  • 6
    baza avatar :-P
    Божидар Здравков
    • + 1

    Мегаватчаса се пише с главно М - МВтч. Трети път Ви го пиша. Интересно кога ще го научите?

    Нередност?
  • 8
    alkrastev avatar :-|
    alkrastev

    До коментар [#3] от "ekp351157130":

    Да не забравяме в сметките и АЕЦ "Черна вода" в Румъния.

    Нередност?
Нов коментар