Седмични новини за енергетика: Соларните амбиции на Ахмед Доган; Гърция става фактор за енергетиката на България

Още: Зелените метали; Износът и производството за януари

Инвестициите в нови ВЕИ продължават да се увеличават, но въпреки това България изостава от другите страни в региона
Инвестициите в нови ВЕИ продължават да се увеличават, но въпреки това България изостава от другите страни в региона
Инвестициите в нови ВЕИ продължават да се увеличават, но въпреки това България изостава от другите страни в региона    ©  Цветелина Белутова
Инвестициите в нови ВЕИ продължават да се увеличават, но въпреки това България изостава от другите страни в региона    ©  Цветелина Белутова
Още актуални теми и прогнози за сектора можете да проследите на конференцията на Капитал Energy Summit 2024, която ще се проведе на 20 февруари в Sofia Event Center.

Участие във второто издание на форума ще вземат представители на изпълнителната и законодателната власт, регулаторите, европейски институции и висши мениджъри на най-големите компании в енергетиката на България.

Във фокуса на програмата са енергийната стратегия на България, развитието на електропреносната мрежа, ядрената енергия, инвестициите и финансирането във ВЕИ, системите за съхранение на енергия и новата роля на природния газ.

Информация за събитието и билетите вижте тук

Лидерът на ДПС Ахмед Доган се завръща на енергийната карта. Фирми, които са директно свързани с него, са закупили или са взели от общини мащабни парцели, на които да се строят соларни централи. Някои от тях с много големи капацитети. Интересно е, че има вариант проектите да са просто стръв за външни инвеститори.

Какво се случи

Коренно различен януари. България отново е била нетен вносител на електроенергия (за трети път в последната година), като внесеното количество ток е рекордно - повече от генерираното от всеки друг източник в страната с изключение на АЕЦ и ТЕЦ.

Близо 40% спад в дейността на въглищните централи на годишна база и като цяло едно от най-ниските нива на натовареност за зимен месец през последните пет години. Тези факти само частично описват какво се случва в производството и търговията на ток в България.

Изцяло нова наредба на енергийния регулатор е напът да улесни значително условията по присъединяване на соларни централи ( като цяло ВЕИ-та). Системата има крещяща нужда от промяна заради дългите срокове и многото проекти.Част от промените в наредбата са свързани с присъединяването на ВЕИ до 1 MW.

Ако сте пропуснали:

Може ли Гърция да изяде енергетиката на България? Свършен факт ли е това и ако не е, колко "време" ни остава? На тези въпроси отговаряме тук и разглеждаме как България изостава с инвестициите, докато Гърция има вече работещ план, който изпълнява. А гръцките газови централи дирижират цените в момента дори в България.

И още:

Медта, никелът, кобалтът и литият са жизненоважни суровини за батериите на електрическите превозни средства. Сигурно мнозина са ги чували или дори са мислили за инвестиции в подобни компании. Има достатъчно причини да вярваме, че търсенето им ще расте, но минните компании засега не залагат само на тях. Въпреки всичко зелените метали могат да доведат до нова "златна" треска

Зелена енергия

Зеленият софтуер за търговско посредничество при пласиране на ВЕИ електроенергия TokWise привлече 3 млн. евро. За целта TokWise разработва алгоритмични модели, базирани на изкуствен интелект, които търгуват, като осигуряват оптимална цена на своите клиенти. Българската компания за търгуване е само в началото си, но показва търсенето на пазара на млади компании, които решават енергийни проблеми.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар