Новата власт взима минимална част от американските танкери с газ

Енергийният министър обяви, че предпочита доставки по тръба, където вариантите са основно Русия и Азербайджан

Според служебния министър слотове за танкерите през ноември и декември не са намерени на изгодни цени
Според служебния министър слотове за танкерите през ноември и декември не са намерени на изгодни цени
Според служебния министър слотове за танкерите през ноември и декември не са намерени на изгодни цени    ©  Велко Ангелов
Според служебния министър слотове за танкерите през ноември и декември не са намерени на изгодни цени    ©  Велко Ангелов

На третата седмица от управлението си новият президентски служебен кабинет все още не заема твърда посока - със или без "Газпром" иска да продължи доставките на газ. На 19 август енергийният министър Росен Христов обяви, че България ще купи само един от общо договорени седем американски танкера с втечнен газ от Cheniere ("Шиниър"). Обяснението за отказа от останалите е, че слотовете били скъпи. И макар да не беше споменат поименно, руският доставчик явно остава вариант, заради плана на служебния министър да търси тръбен газ, т.е. не с кораби, а по тръба, а България е най-свързана с Русия през тръбопроводи. Все пак, Христов няколко пъти спемена като вариант азерски договор. Тук въпросът е има ли налични количества от Азербайджан, като газови експерти се съмняват.

Американската оферта

При слизането си от власт кабинетът "Петков" остави договорени 7-те танкера за половин година, но остави наследниците да решат искат ли ги, и да намерат вариант къде да се разтоварват. България вече беше закупила два кораба от Cheniere и ги разтовари през Турция, след правителствени преговори. Другата алтернатива е Атина, но там явно местата за дегазификация са заети и скъпи поне до края на годината.

Сега новият служебен кабинет твърди, че е успял да намери "икономически изгоден" само за месец октомври. Не бяха дадени детайли защо през Турция не могат да влязат и останалите. Служебният министър Христов само благодари за съдействието на турския заместник енергиен министър.

Първоначалната оферта от 7 танкера (по един на месец) от американската Cheniere се равняваха на 1 млрд. м3 (30% от българското потребление на годишна база). Един кораб вози 142 млн м3 природен газ.

Почти осигурен октомври

Потреблението на газ започва да става по-голямо заради навлизането в отоплителния сезон, едва ли току-що уредените количества ще мгоат да покрият цялото потребление. "Договорените количества ще могат да осигурят ⅓ от нуждите за октомври, друга ⅓ ще дойде от азерските доставки.

Остава да намерим останалия дял и за месеците ноември и декември. Ще преговаряме с Азербайджан за увеличаване на количествата. Има и данни за свободни количества от турски компании", заяви служебният министър. По груби сметки, в зависимост от времето през октомври, танкерът може да покрие в действителност до 30-40% потреблението.

Цената, на която ще бъде доставен танкерът през октомври, ще е между 300 и 400 лв. на мВтч, обяви министърът. Според газови експерти преносът и регазификацията струват не повече от 20 евро на мВтч. Референтната цена най-вероятно е американския "Хенри хъб", на който цените са по-ниски от европейските борси в последните месеци. При доставка според нидерландския TTF, цената би била със сигурност по-висока. Днес, например, тя е 240 евро на мВтч. Главната причина за скоковете от последните дни е дефицитът на природен газ на континента, както и голямото търсене от страна на европейските държави, за да успеят на напълнят хранилищата си навреме.

Кабинетът харесва тръбите

Министърът направи странното изявление, че служебното правителство ще се фокусира към "средносрочни договори" на тръбна газ на конкурентни цени". Тъй един от двата варианта за ползване на газопроводи е "Газпром" (вторият е азерският), то това може да се приеме като намек за завой към Москва и преговори за възобновяване на доставките към България. Вече няколко пъти това беше загатнато, но публични стъпки не са обявени.

Единствената конкретика беше, че ще се преговаря с Азербайджан за доставки през новата гръцка връзка, както и че има интерес от турски неназовани доставчици.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hasmokar avatar :-|
    hasmokar
    • - 1
    • + 2

    Щом е в пъти по-евтин, прекарайте и тръба.

    Нередност?
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 3
    • + 7

    Ще има импийчмънт за Радев. Как само съжалявам че гласувах за този човек. Срам и позор. И химарс за Янев специалната операция. Поздрави от крьим.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 3
    • + 5

    А може би, за да се разтовари танкер с LNG трябва преди това да има резервиран терминал, който да има връзка с бългрската ГПМ?
    В единствената гръцка инсталация в Ревитуса е доста нагъчкано и допускам, че нямат "билети" до края на годината.
    С Турция нямаме договор за транзит. Т.е. преди разтоварването ще продадем на комшиите американския газ на пазарни цени, а на границата ще купим за цена + комисионна същото количество, но газпромски газ от тяхната мрежа.
    Някой трябва да вземе да ги обяснява тия неща, а не да пише глупости от сорта: "Новата власт взима минимална част от американските танкери с газ"

    И за колко време ще стигне газа от танкера?

    Нередност?
  • 4
    bzm avatar :-@
    bzm
    • - 4
    • + 7

    Ще ни натикат отново в лапите на Газпром,това е политиката им. Маскари!

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 4
    • + 4

    Тези хора в какъв свят живеят? Не виждат ли какво прави Русия с газа? Спират го за Германия, която чинно си плаща в рубли, сега, преди отоплителния сезон, а през зимата ще го спрат съвсем. За какво ще преговаряме с Газпром? Нали сме се договорили уж? Докога руски агенти ще управляват България?!

    Нередност?
  • 7
    lth16333490601079255 avatar :-|
    Evgeni Ahmadzai

    До коментар [#3] от "borodino":

    Според изказването на служебния министър- за 30% от потреблението през октомври. Според грубите сметките за малко повече. При всички случаи все още не са осигурени 100% от количествата.

    "С Турция нямаме договор за транзит. Т.е. преди разтоварването ще продадем на комшиите американския газ на пазарни цени"- заслугата за намерения слот на турския терминал за октомври е най-вече на Боташ и турския зам. министър. Цените са пазарни, не евтини, но в никакъв случай не по-скъпи от TTF.

    Нередност?
  • 8
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 2

    Декларацията на министъра на енергетиката Росен Христов е поправяна и непълна!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160896983446189
    В декларацията за несъвместимост на министъра, входирана чак на 19.08.2022 г., е дописвано с два различни химикала или може би е подменяна част от страница. Поправяна e дата. Не е декларирана фирма, в която министърът е ликвидатор и друга, в която е действителен собственик. Също така не е декларирано кое е вярно в нито един от случаите: [Не заемам/Заемам], [Не упражнявам/Упражнявам], [Не съм/Съм управител] и т.н.

    Нередност?
Нов коментар