🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С 66% ще се повиши капацитетът на газовата връзка с Гърция

Вече е избран проектант на новата газоизмервателна станция, а пазарните тестове ще се случат през лятото

Интерконекторът с Гърция се превърна в основно газово трасе за алтернативни доставки в целия регион
Интерконекторът с Гърция се превърна в основно газово трасе за алтернативни доставки в целия регион
Интерконекторът с Гърция се превърна в основно газово трасе за алтернативни доставки в целия регион    ©  ICGB
Интерконекторът с Гърция се превърна в основно газово трасе за алтернативни доставки в целия регион    ©  ICGB
Още актуални теми и прогнози за сектора може да проследите на конференцията на "Капитал" Energy Summit 2024, която ще се проведе на 20 февруари в Sofia Event Center.

Участие във второто издание на форума ще вземат представители на изпълнителната и законодателната власт, регулаторите, европейски институции и висши мениджъри на най-големите компании в енергетиката на България.

Във фокуса на програмата са енергийната стратегия на България, развитието на електропреносната мрежа, ядрената енергия, инвестициите и финансирането във ВЕИ, системите за съхранение на енергия и новата роля на природния газ.

Информация за събитието и билетите вижте тук.

В последните месеци газовата връзка с Гърция (IGB), по която България внася азерски газ и LNG от Гърция, се превръща във все по-голям регионален инфраструктурен фактор. Газопроводът, който работи от края на 2022 г., е основно алтернативно трасе за доставки на неруски природен газ не само в страната, но и за цяла Югоизточна Европа. По тази причина към неговия капацитет има голям интерес, който най-вероятно ще се запази и в следващите години, а България и Гърция имат планове за разширение, които да увеличат възможните за пренос количества.

Преди дни компанията, оперираща газопровода - "Ай Си Джи Би" (ICGB) проведе търг посредством който възложи на българската компания "Таси ДД" на Христо Петков изработването на проект за газоизмервателна станция Стара Загора, който ще позволи разширяване на капацитета.

Стойността на договора е 118 500 евро при прогнозна стойност от 150 000 евро. Срокът за изготвяне на техническия проект е 90 дни. След приключването ще се пристъпи и към процедурата по избор на изпълнител на самото разширение.

Това е ключов момент в съществуването и развиването на газопровода, който ще доведе до увеличаване на общия технически капацитет от 3 млрд. куб. м до 5 млрд. куб. м. на годишна база. Проектът включва и компресорна станция на гръцка земя.

Още при пускането на газопровода беше ясно, че разширението на потенциала до 5 млрд. куб.м е нужно заради очакваните по-големи капацитети на терминала за втечнен газ в Александруполис, който ще започне работа след няколко седмици. Държавната "Булгартрансгаз" притежава 20% от новостроящия се терминал. А Северна Македония и Сърбия вече са резервирали количества на Александуполис.

Интересът към тръбата расте

Газовата връзка свързва гръцката газова мрежа с българската през 180 км тръба между Комотини и Стара Загора. На практика газопроводът е достатъчно голям да задоволи цялото вътрешно потребление на България, че и повече, което пък го прави удобно трасе за пренос на газ от Гърция и Турция към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа.

До момента запазените количества по него са 82% от общия капацитет, като най-голям дял има азерския газ, който задоволява 30% от нуждите на българския пазар. Останалите капацитети по интерконектора са резервирани от гръцкия държавен доставчик DEPA, италианската компания Edison, както и Linden. Свободните капацитети до 3 млрд. куб.м ще бъдат обявявани на месечни, тримесечни или годишни търгове на платформите RBP и PRISMA.

От компанията заявяват, че следващата стъпка от процеса на увеличаване на капацитета, ICGB и българския национален оператор "Булгартрансгаз" са публикували за обществено обсъждане проект на предложение за входно-изходната точка в Стара Загора. Предложенията ще се правят до 4 март 2024 г., след което трябва да се задвижи проекта.

Пазарният тест за разпределение на капацитета в съответните точки за междусистемносвързване е планиран за юли 2024-а.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар