Гърция може да "изяде" енергетиката на България

В Атина са си поставили за цел да превърнат страната в енергиен фактор, докато в София все още се подготвят стратегии и планове

Зелената трансформация на гръцкия въглищен регион Козани е свързана с големи соларни инвестиции
Зелената трансформация на гръцкия въглищен регион Козани е свързана с големи соларни инвестиции
Зелената трансформация на гръцкия въглищен регион Козани е свързана с големи соларни инвестиции
Зелената трансформация на гръцкия въглищен регион Козани е свързана с големи соларни инвестиции
Още актуални теми и прогнози за сектора може да проследите на конференцията на "Капитал" Energy Summit 2024, която ще се проведе на 20 февруари в Sofia Event Center.

Участие във второто издание на форума ще вземат представители на изпълнителната и законодателната власт, регулаторите, европейски институции и висши мениджъри на най-големите компании в енергетиката на България.

Във фокуса на програмата са енергийната стратегия на България, развитието на електропреносната мрежа, ядрената енергия, инвестициите и финансирането във ВЕИ, системите за съхранение на енергия и новата роля на природния газ.

Информация за събитието и билетите вижте тук.
Темата накратко
  • България изостава с инвестициите, докато Гърция има вече работещ план, който изпълнява
  • Гръцките газови централи дирижират цените в момента дори в България
  • Атина предвижда мащабни проекти за пренос на зелен ток в целия регион

Българската енергетика видимо губи пазарен дял в региона. И тук не става дума само за сигналната лампа, която светна през януари с рекордния внос на ток. Липсата на качествени промени в сектора и избирането на политическия комфорт пред далновидността в дългосрочен план доведоха до намалена конкурентоспособност и още по-сложна перспектива за бъдещето.

Налице са достатъчно на брой причини в следващите години България да продължи да губи позициите в региона, а поради интегрирания европейски пазар - другите държави да вземат значителен дял дори в нейния вътрешния пазар на електроенергия.

Налудничави или амбициозни цели

Може би най-добрият противоположен пример за развитие е Гърция, която дълги години зависеше от България за доставките на електроенергия, но направи така, че да преобърне тенденцията. Днес Гърция е в процес на изпълнение на целите си за 82% дял на ВЕИ при производството си на електроенергия през 2030 г., в комбинация с множество газови, мрежови и геостратегически проекти с трети държави, част от които вече работят.

В същото време българското планиране тъне в неяснота и се разчита на стари и нерентабилни въглищни централи, които още от сега почти не работят. Проблемът е, че дори и в момента да се обмислят нови мощности и инвестиции, пазарът вече е започнал да се пренарежда и не е ясно дали България може да го догони.

"Изминалата 2023 г. завърши по добър начин за нас. Националните търгове за батерии бяха успешни. Текат разговори за морските HVDC кабели със Словения и Египет. Планът е Гърция да се превърне в нетен износител на зелена енергия", заявява Агис Дигкас, вицепрезидент на DAPEEP, пред "Капитал".

Тенденцията на практика е обратна на случилото се през 2022-ра, когато Гърция се захранваше с българска въглищна електроенергия поради кризата с газовите цени в Европа. В момента България често внася през деня от Гърция, а газовите централи в южната ни съседка дирижират цената на тока в целия регион. В последните няколко месеца газовите мощности в Гърция де факто са "маркетмейкърът" на цената на електроенергията в България, тъй като произвеждат много по-евтино от въглищните централи. Проблемът е, че в България газови централи няма и вероятно няма и да има.

Проект за парогазова централа имаше в един от драфтовете на Плана за възстановяване през 2021 г., но тя беше премахната по време на правителството на Кирил Петков заради несигурността с газовите доставки тогава.

Доказателство за структурираната политика, която Атина следва, е, че до 2028 г. ще спре изцяло въглищните централи, които в момента и без това са сериозно редуцирани и рядко надвишават 300 мегавата в производството. Разликата с България е, че нашият ангажимент не е ясен и беше приета датата 2038 г. с единствената цел да се забави решението във времето и да се потиснат протестите на миньорите. В същото време тяхното бъдеще, зависещо от планирането на българската държава и европарите, се превръща в проблем с неясен изход.

География, газ и много пари

Единственият параметър, по който може да се каже, че България отговаря на тенденциите, са соларните инвестиции. Страната добави около 1.3 гигавата нови солари през 2023 г., докато в Гърция бяха инсталирани около 1.6 гигавата. Разликата обаче идва от това, че Атина прогресира много бързо с домашните инсталации, което у нас все още не се случва.

Ситуацията от миналата година обаче само загатва какво има ще случва в близко бъдеще. Според националния план на Гърция страната планира до 2030 г. да изгради 23.5 гигавата соларни инсталации и вятърни паркове. Това е подплатено от наскоро излезлите данни на европейската електроенергийна мрежа ENTSO-e, че Гърция е една от малкото страни, в които офшорният вятър е рентабилен.

Гърция планира да изгради над 3 гигавата вятърни и соларни мощности за малки консуматори и 500 мегавата вятърни перки, които да захранват само гръцките острови

Може би най-голямата разлика идва от газовите инвестиции в южната ни съседка отпреди няколко години, чиито плодове се обират в момента. Въпреки че първоначално имаха проблеми с високите цени на газа, в момента горивото е конкурентно и те работят под пара. От значение е и това, че през Гърция минават няколко ключови международни газопровода, които са основна алтернатива на руските доставки, носят пари на страната и позволяват да се захранват местните консуматори.

Трансадриатическият газопровод и газовата връзка с България са основно трасе за азерския газ, но те са основен механизъм и за пренос на LNG количествата, доставени на гръцките терминали към Европа. Страната е единствената в този район на ЕС с терминали за регазификация. Като освен терминала в Ревитуса след седмици отваря този в Александруполис и има планове за още един във Волос.

Работи се и по-проект за плаващо газово хранилище в Кавала, както и газова връзка със Северна Македония, която по принцип внася руски газ през България.

Гърция също така е разписала проектът East Med, който според източници на "Капитал" се промотира и като водороден проект. Тръбата свързва израелските газови находища с Кипър, Гърция и Италия и потенциално може да промени изцяло газовата карта на Европа от гледна точка на възможности за доставка.

В следващите години България ще е изключително зависима именно от Гърция по отношение на газовите си доставки по всички тези причини, като страната ще конкурира Турция за титлата "газов хъб".

Кабели и батерии

Преди месеци Гърция отвори темата и за подводните HVDC кабели, доставящи ток на големи разстояния, като директно внесе предложение за разширение на електропреносната си мрежа към Африка, за да се използва огромния соларен потенциал там. Така в бъдеще и България може да започне да внася евтин соларен ток от страни като Либия и Египет.

Според Ефстатиос Сидерис, гръцки енергиен експерт, има голям шанс проектът с Египет да се реализира скоро, като Кайро проявява сериозна инициатива. Относно другия HVDC кабел, който е планиран да стигне до Словения и Германия, има голямо желание сред страните да се случи, но още се изчисляват разходите по вода и по суша. Ако двата мащабни инфраструктурни проекта се осъществят, то Гърция не само ще бъде транзитьор, а ще може да намери огромен пазар за собствените си зелени централи.

Според Сидерис аукционите за батерии през миналата година са показали огромния интерес от страна на икономиката към системи за съхранение на енергия. Страната е провела търгове за 700 мегавата батерии, а сега предстои нов търг в бившия въглищен район Козани за 300 мегавата (с капацитет 4 часа). Капацитетът за съхранение на Гърция ще позволи не само ниски местни цени, но и възможност за износ в пиковите часове сутрин и вечер в други страни като България.

България също има проект за батерии и системи за съхранение на енергия по Плана за възстановяване, но те все още не са в ход и има голям риск да се провалят.

Дори и само част от гръцките планове да се реализират, посоката е предначертана. Гърция е поела ясен ангажимент спрямо собствените си ресурси да доминира на газовия и енергийния пазар през нови технологии. Въпреки че България разполага с географски предимства и потенциал за развитие на нови мощности, липсата на планиране може да ни превърне в зависими от чужди решения и правителства в следващите десетилетия.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 6
    • + 9

    Нормално. Имат много слънце. Имат страшно много площи, които не са плодородни, а чукари, които за друго не ставата освен да сложат панели върху тях. Не е случайно, че в Гърция масово хората имат панели за топла вода. Сега с сгромолясващите се цени на фотоволтаичните панели ще стане подобно.

    Нередност?
  • 2
    lobster avatar :-|
    lobster
    • - 9
    • + 16

    Който си няма руски агенти в управлението на страната просперира докато другите като нас ще продължават да се съобразяват с въглищари, зърнари и други тъпанари.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 14
    • + 10

    Разбира се, гърците помагат на така наречената Промяна още от самото начало. Не бих се учудил да наливат средства, да поддържат агентура у нас, за да крепят тези измамници и шарлатани от ПП. На Промяната ясно са им казали да съсипят всичко в енергетиката, да спрат всички проекти в инфраструктура, да не работят по никакви инвестиции и да правят колкото се може повече дългове. Това виждаме се случва. Всичко в интерес на Гърция, която си инвестира в пътищата и енергетиката! Но Мицотакис е наследствен политик, а не случайник поставен от чужди сили да свърши мръсната работа!

    Нередност?
  • 4
    gxf041061172 avatar :-|
    gxf041061172
    • - 7
    • + 4

    До коментар [#3] от "scuby":


    До коментар [#2] от "lobster":

    Имаме си алчни олигофрени в управлението

    Нередност?
  • 5
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • - 9
    • + 7

    Ще се местим да живеем в Гърция, тук простите русопитеци постоянно ни дърпат назад, протести против перки, протести против шистов газ, протести на зърнари, протести против еврото, няма да се оправи скоро тая държава...

    Нередност?
  • 6
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 7
    • + 8

    До коментар [#5] от "grigoo":

    Айде сега протестите са ви виновни. Когато псевдолиберналния, изманипулириан, жълтопаветен полезен идиот сваляше с незаконни протести редовно правителство всичко беше наред. Едно е хубаво, че точно този млад полезен идиот, ако остане въобще тук ще плати сметката за тъпотията си. С годините ще разбере как е бил използван като е бил млад от чужди сили с помоща на притиснатата в ъгъла олигархия да сваля национално отговорни правителства и да поставя марионетки обслужващи тези чужди сили и тази олигархия!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 10

    Дори и тук в Гърция слънцето все някога залязва.
    Някаква си 1/3 от денонощието делът на ФВ е енергийния микс дори в Еллада е нула. Вариантите съъс съхранението на дневната ел.енергия от ФВ и тук не е решен, затова византийците поддържат и най-класическите ТЕЦ-ове. И е притеснително, че към темата се гледа доста еднооко.

    В този ред на мисли подобни нескончаеми публикации в газетата са като китайска капка, която методично тласка мисълта на публиката в посоката, в която развива водеща част от бизнеса си собственикът на газетата.
    Просто не ми се мисли, ако уважаемият г-н Прокопиев, (а не Кочачки) имаше 2-3 ТЕЦ-а, какви песнички щеше да пее авторът...

    Нередност?
  • 8
    yki55646890 avatar :-|
    yki55646890
    • - 3
    • + 8

    Не се хващайте за снимката, ВЕИ-енергията е с маргинален дял и е непостоянна, същността на статията е за гръцките газови централи, които и заливат с по-евтин ток българския пазар. И ако търсите виновник, то си пише горе:

    "Проект за парогазова централа имаше в един от драфтовете на Плана за възстановяване през 2021 г., но тя беше премахната по време на правителството на Кирил Петков"

    Нередност?
  • 9
    kuranakyumura avatar :-@
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 5

    - България се срина от основен износител на Балканите, на основен вносител. В рамките на 10 години. Всичко това благодарение на отказът от нови АЕЦ мощности (майната му дали са руски, американски, френски или афганистански - някакви!), поетият още от Надежда Михайлова ангажимент да бастисаме ТЕЦовете и влязлата на власт зомбирана ВЕИ мафия от последните две години.
    - Турция си построи АЕЦ, спря вноса от нас. Стана централен европейски хъб за разпределение на руския газ и петрол, докато ние лапаме ху...мухи... комисионните на посредниците.
    - За ВЕИ зомбитата - Гърция кара основно на газ (руски, азерски и втечнен) 1/3 са оттам, ВЕИтата (слънце и вятър) са 1/3, за разлика от нас византийците нямат добри условия за ВЕЦове.
    - Голяма вина за това носи непрестанното лъскане на мозъчните гънки, в името на Соларпро и другата лобистка дружинка.

    Нередност?
  • 10
    baza avatar :-|
    Божидар Здравков
    • - 1
    • + 2

    Не е просто с кабелите на постоянно напрежение. Преди доста години Германия проучваше за кабел от перки в Северно до Бавария - мощна икономика. Замря проектът. Технически могат да го направят. Може би не излиза сметката.

    Нередност?
Нов коментар