🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новото американско гориво за АЕЦ"Козлодуй" получи лиценз за работа

То ще влезе в употреба в АЕЦ"Козлодуй" след няколко седмици, когато 5-ти блок бъде отново пуснат

За първи път някой от реакторите в Козлодуй няма да работи с руско ядрено гориво
За първи път някой от реакторите в Козлодуй няма да работи с руско ядрено гориво
За първи път някой от реакторите в Козлодуй няма да работи с руско ядрено гориво    ©  Надежда Чипева
За първи път някой от реакторите в Козлодуй няма да работи с руско ядрено гориво    ©  Надежда Чипева

Дни след като пристигна в България, американското ядрено гориво на "Уестингхаус" беше лицензирано от българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР). Това е задължително условие, за да може в АЕЦ "Козлодуй" да бъде използвано различно от руското гориво. Така за първи път в историята на ядрената централа двата 1000-мегаватови блока ще заработят с гориво, което не е на руската компания ТВЕЛ.

Това е повратен момент в 50-годишната история на ядрената централа и без съмнение е свързан с много предизвикателства. Най-малкото заради това, че в определен период от време руското и американското гориво ще трябва да работят съвместно.

Самият период на оценка на новото гориво отне дълъг период от време не само заради комплексността и изискванията за сигурност, но и в Европа има много малко други ВВЕР реактори, върху които е тествано гориво на американската компания "Уестингхаус". Важно беше то да се случи именно сега, тъй като АЕЦ "Козлодуй" вече не разполага с руско гориво за 5-и блок.

Процесът по пълното преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години, но предвид икономическите взаимоотношения с Русия след началото на войната в Украйна диверсификацията на горивото беше наложена като единствен възможен вариант.

Първото презареждане с новото гориво ще се случи този месец веднага щом 5-и блок влезе в планов ремонт. Заради промяната плановата рехабилитация ще отнеме повече от стандартните 3-4 седмици.

Презареждане

Към момента за АЕЦ "Козлодуй" право за доставяне на гориво имаше само руската ТВЕЛ - с означение ТВСА за 5-и блок и ТВСА-12 за 6-и блок. Последната зарядка с налични касети за 5-и блок беше извършена преди една година, като още тогава беше ясно, че за реактора ще е нужно ново гориво, за да не трябва да се поръчва отново от Русия. Ситуацията с 6-и реактор е по-различна, тъй като АЕЦ "Козлодуй" има за още 4 презареждания - до 2028 г.

Блоковете не се зареждат наведнъж, а се подменят само 25% от касетите всяка година. Така цикълът на презареждане е четиригодишен. Поради това обаче няма как изведнъж да се смени цялото гориво от един вид с друг и процесът по диверсификация също продължава 4 години (на стъпки по 25%). В този период се работи със смесено гориво и точно това усложнява операцията по линия на контрола и системите за управление.

По план "Уестингхаус" трябва да инсталира и собствени системи за управление и мониторинг Beacon веднъж щом горивото започне да бъде използвано. Това не отменя и нуждата от вече инсталираните руски системи, тъй като реално 75% от реактора все още ще оперира с руско гориво на ТВЕЛ. А 6-и блок - поне още няколко години. Там очакванията са диверсификацията да бъде с френско гориво на "Фраматом".

На теория би могло да се направи едновременната замяна на всички касети в реактора, така че да няма проблем със съвместния мониторинг. На практика обаче това е невъзможно. Освен че ще се загубят стотици милиони евро от недоизползваното руско гориво, което трябва да се извади, реално няма как и къде неотработените все още касети да се съхраняват. Те са високо радиоактивни (за разлика от новите и все още неактивирани касети), а България не разполага с такова хранилище. Сега на площадката на АЕЦ-а се съхраняват временно само напълно отработени касети.

Новите реактори

България вече започна работа по новите реактори в АЕЦ"Козлодуй", чието оборудване ще бъде осигурено от "Уестингхаус". Наскоро стана ясно, че конструкторът ще бъде южнокорейската компания "Хюндай". Както и горивото, така и новите блокове бяха наложени с решения на Народното събрание, което породи редица спорове дали не се действа политически, а не експертно в ситуацията.

Вероятно вече е извършен FEED проектът, като шефът на централата в Козлодуй Валентин Николов заяви преди два месеца пред "Капитал", че се очаква скоро да започне и самият инженеринг.

Същевременно в Европа циркулират различни мнения на база на вече извършени презарядки с гориво на "Уестингхаус" в по-малки реактори ВВЕР-440, в които имаше първоначални технически неизправности. Уверенията за българската страна идват, че в чешката централа в Темелин смяната на горивото беше извършена вече във ВВЕР-1000, каквито са реакторите в Козлодуй, и действа успешно.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pcg17137941751232871 avatar :-|
    Михаил Александров
    • - 4
    • + 6

    И сега отработеното ядрено гориво къде ще се съхранява ?? Преди руснаците си го взимаха , а сега сигурно ще го складираме в България. Едва ли американците ще си го приберат ..Позор !!!

    Нередност?
  • 3
    aetoh avatar :-?
    aetoh
    • + 2

    Откога успешни фирми с качествена стока натрупват 9 милиарда загуби и обявяват банкрут?
    https://bntnews.bg/bg/a/749363-uestingkhaus-obyavi-bankrut

    Нередност?
  • 5
    gge461164470 avatar :-|
    Мариана Миланова Павлова
    • + 1

    А Христо Ковачки си получи лицензия за участие в 7 и 8 блок.

    Нередност?
Нов коментар