Смяна и в "Булгаргаз": Деница Златева е заменена от Веселин Синабов

ГЕРБ продължава да маха чуждите назначения - в случая на президента

Деница Златева оглави "Булгаргаз" през лятото на 2022 г. без да има реален опит в газовия сектор
Деница Златева оглави "Булгаргаз" през лятото на 2022 г. без да има реален опит в газовия сектор
Деница Златева оглави "Булгаргаз" през лятото на 2022 г. без да има реален опит в газовия сектор    ©  Лили Тоушек
Деница Златева оглави "Булгаргаз" през лятото на 2022 г. без да има реален опит в газовия сектор    ©  Лили Тоушек

Поредицата от уволнения и нови назначения на държавни постове в последната седмица продължи с "Булгаргаз". Държавният газов доставчик "Булгаргаз" има нов изпълнителен директор - Веселин Синабов, който до момента беше в съвета на директорите на компанията. От поста е освободена Деница Златева, която оглави компанията по линия на едно от служебните правителства на президента Румен Радев.

Промяната е поредната в енергетиката, при която ГЕРБ почиства чужди назначения и по всичко изглежда поставя свои приближени. От друга страна, промяна в "Булгаргаз" е нужна, защото дружеството е в тежко финансово състояние заради неизгодния договор с турската "Боташ".

Новите директори

Рокадите формално са извършени от ръководството на БЕХ, което е на подчинение на новия енергиен министър Владимир Малинов. Новият изпълнителен директор на дружеството Веселин Синабов последните две години е бил търговски директор в "Булгаргаз", седем години е заемал позиции в системния оператор "Булгартрансгаз". Според визитката му в LinkedIn е завършил в Русия, като също така е работил и в "Овергаз".

Освен ръководната позиция е сменен и почти целият съвет на директорите, като новите, които влизат, са Михаил Милков, Бянка Рачева и Марин Филиповски. Милков досега е оглавявал дирекция "Финанси и бюджет" в държавния холдинг БЕХ. Филиповски работи в дирекция "Доставки на природен газ" в "Булгаргаз" от над 10 години според изпратената от пресцентъра информация.

За Бянка Рачева официално е посочено, че е адвокат. И е спестено, че е била общински съветник от ГЕРБ в Габрово в периода 2015-2019 г.

Затъналият газов търговец

По времето на управлението на Деница Златева "Булгаргаз" подписа договора с турския "Боташ", според който България трябва да плаща ежедневно такси за достъп до турската газопреносна мрежа, въпреки че на практика не я използва. Освен че договорът задължава да се заплатят 3.8 млрд. лв. в рамките на 13 години, България няма реален достъп до терминалите на южната си съседка и дори да разтоварва танкери там, а и оскъпяването е значително. Също така Златева имаше проблем с осигуряването на терминали за втечнен газ по време на кризата с газовите цени и често в България влизаше по-скъп от пазарните нива газ.

Това доведе "Булгаргаз" до загуба от над 80 млн. лв. за деветмесечието на 2023 г., като по-нови данни няма.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 2

    Деница Златева не успя да я бутне никой дори по време на сглобката. Определено министерството е минало от квотата на Буци към квотата на Гуци

    Нередност?
Нов коментар