🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекордно разтоварване на 460 млн. лв.

Пазарът на лоши кредити се раздвижва от навлизане на агресивен играч и готвена продажба на голям пакет от ОББ

Сделката се движи директно от новата централа на ОББ в "Милениум център"
Сделката се движи директно от новата централа на ОББ в "Милениум център"
Сделката се движи директно от новата централа на ОББ в "Милениум център"    ©  Надежда Чипева
Сделката се движи директно от новата централа на ОББ в "Милениум център"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дните около Нова година започват да се превръщат в паметни за собственика на четвъртата по големина банка в България - ОББ. Преди година, точно на 31 декември, белгийската група KBC обяви, че след оспорвано наддаване с унгарската OTP е избрана за купувач на банката в рекордната за местния пазар сделка за 610 млн. евро.

Сега, година по-късно, ОББ стана една от първите български институции с кредитен рейтинг в А зоната и довършва сливането с другото българско поделение на KBC - Сибанк. Но на малко по-заден план се подготвя ново рекордно постижение. В напреднала фаза е продажбата на портфейл от 460 млн. лв. лоши заеми на ОББ, който ще е най-големият пласиран на пазара на вземания у нас. По информация от три различни източника банката е дала индикация, че до 17 януари ще обяви чия от подадените оферти избира, като очакванията са за изненади. Сред кандидат-купувачите е подразделение на полския №1 в събирането на вземания GetBack Recovery. Преди дни тя спечели търга за малък портфейл на Уникредит Булбанк, надскачайки с много ценовите предложения на останалите конкуренти, което показва агресивен подход и апетит за експанзия в страната.

Новият най-голям

Досега най-големият портфейл от необслужвани банкови кредити, който е бил продаван в България, бе този на Пощенска банка, която го направи покрай поглъщането на бизнеса на Алфа банк в България преди две години. Пакетът съдържаше потребителски вземания за 143.6 млн. евро и бе спечелен от най-голямата колекторска агенция "ЕОС матрикс". Сега отново двигател за сделката е банкова концентрация, ОББ - Сибанк, което стимулира групата да разтовари общия баланс от наследените лоши кредити. Близо година пазарът бе държан в очакване какво ще предложи KBC, след като влезе в ОББ, още повече че стандартните порции дълг на пазара са от порядъка на 50-100 млн. евро номинал. Излязла съвсем скоро, новината надхвърли и най-смелите очаквания - в покана до потенциалните инвеститори от институцията са предложили дълг за 460 млн. лв., което е обем с потенциал да привлече и големи международни фондове. По информация на "Капитал" в състезанието участват 10 играча и сред тях са най-големите имена на пазара.

Портфейлът е съставен от потребителски заеми, овърдрафти, необезпечени вземания, както и кредити, обезпечени с ипотеки, казуси в съдебна фаза. Запознати с качеството на предложеното споделят, че вземанията са доста стари, повечето с просрочия над 360 дни. Цените за подобни дългове варират между 5 и 15% от номинала им.

Особеност на сделката е, че тя се движи от самата банка, без посредничеството на консултант, каквато е наложилата се напоследък практика. Друг любопитен момент е, че портфейлът е разделен на пет обособени части, за които може да се кандидатства отделно. По този начин в състезанието биха могли да се включат и по-малки играчи. Според експерти от пазара на дългове обаче това е по-малко вероятният сценарий и ОББ би предпочела един купувач, с който да влезе в дългосрочно партньорство, тъй като пет различни договора усложняват и без това сложната дотук процедура.

Потърсени за повече информация, от банката не коментираха пред "Капитал" в колко напреднала фаза е вземането на решението за портфейла, но дадоха индикация, че продажбата не е единственият разглеждан вариант. Експерти в този тип сделки обръщат внимание, че върху крайното решение ще окаже влияние не само предложената цена, но и степента на провизиране на кредитите. За портфейла на ОББ се смята, че е покрит с провизии в много голяма степен, което означава, че при продажбата му с отписването от баланса банката ще отчете по-малка загуба. Това й дава комфорта и спокойствието да не бърза, за което свидетелства и отлагането на решението за края на януари. Към септември ОББ излезе на загуба 81 млн. лв. след отчитането на обезценки за 81 млн. евро, обявени още при покупката й.

Варшавският играч

Освен с рекордния си размер сделката за ОББ е интересна и по още една линия - по непотвърдена информация сред участващите в нея е най-новото дружество на пазара на вземания "ГетБек рикавъри България". То е подразделение на едноименната полска група, която има присъствие и на пазара в Румъния. От вписването в Търговския регистър се вижда, че компанията е учредена с капитал от 1 млн. лв. и неин ръководител е Тодор Петков - дългогодишен финансов директор на дружеството за бързи заеми "Провидент", което през тази година бе продадено от досегашния му британски собственик на българската "Изи кредит". Пред "Капитал" Петков декларира амбиции да изгради силен стратегически играч, който да си партнира с останалите участници на пазара (виж карето).

"ГетБек рикавъри България" впечатли още с първата си поява на пазара. В началото на декември компанията спечели търг за малък портфейл на Уникредит Булбанк за 11.85 млн. евро потребителски заеми, като по неофициална информация е предложила за пакета цена от 21% от номинала - значително над утвърдените пазарни цени за такъв тип вземания. Това според конкурентите може да се дължи на големите финансови възможности, които групата има, след като това лято се листна на борсата във Варшава и набра 2 млрд. злоти, което се равнява на близо 500 млн. евро. По последен отчет към септември компанията има 126.5 млн. евро консолидирани приходи и 42.6 млн. евро нетна печалба. Фокусира се основно към банкови портфейли, като предлага гъвкави схеми на длъжниците за разсрочване на задълженията и превръщането им в обслужвани.

Бавно, но в правилната посока

Дори ОББ да бяха побързали с продажбата и сделката да бе заключена в рамките на 2017 г., пак очакванията в бранша за продадени дългове за 1 млрд. евро нямаше да бъдат достигнати. Действително последните месеци на годината са особено натоварени, но банките продължават да отлагат колкото се може повече раздялата с необслужваните кредити заради загубите, с което е свързано упражнението. Няма и някакъв особен натиск от страна на БНБ за по-активно почистване на балансите, макар това да е проблем, който непрекъснато се изтъква от международните наблюдатели.

ЕБВР например избра София, за да организира тематичен уъркшоп в рамките на водената от нея Виенска инициатива през септември, изтъквайки, че страната е третата в региона след Сърбия и Хърватия с толкова високо ниво на необслужваните заеми. Сред обсъжданите варианти е пускането на обща платформа за продажба на лоши кредити, което е инструмент за решение на проблема на европейско равнище, тъй като сумарно банковият лош дълг в ЕС е 1.3 трлн. евро.

Когато преди две седмици две агенции повишиха рейтинга на страната, те изрично подчертаха, че го правят и заради намаляване на лошите кредити от над 14% през 2015 г. до сегашните около 13% при средни за ЕС 5.1%. Нещо повече - S&P прогнозира, че ако тенденцията към подобрение продължи, до 24 месеца може да има ново повишение на суверенния рейтинг, което значи по-евтини кредити за бизнеса и домакинствата.

Към октомври в банковите баланси има 9.3 млрд. лв. просрочени заеми, по които има 5.1 млрд. лв. натрупани обезценки, което показва колко път остава да се извърви оттук нататък. На пазара вече изградиха структури най-големите имена в европейската индустрия и се натрупа ценна практика в управлението на потребителски и дори корпоративни заеми. Утвърди се схемата за комуникация с банките, които допреди няколко години бяха често упреквани, че не предоставят достатъчно информация, докато вече се говори за дългосрочни партньорства.

Догодина големи очаквания има към Уникредит Булбанк заради плана "Трансформация", който предвижда отписване на още 4 млрд. евро лоши кредити на групово равнище. В изпълнението му досега се стигна до продажбата на два големи пакета за близо 200 млн. евро (виж таблицата). Участниците на пазара са настроени за голям обем дългове на Пиреос банк, за която е задвижена процедура за продажба от централата в Атина. ОББ също е сред играчите, от които се очакват портфейли, особено в корпоративния сегмент.

Тодор Петков, "ГетБек рикавъри България"

"Много позитивно за пазара е навлизането на още един стратегически инвеститор. GetBack е една от най-големите компании за управление на просрочени вземания в Полша, чиито книжа се търгуват на Варшавската фондова борса. Разрастването й в България ще разнообрази управлението и събирането на вземания. Ние имаме конкретен бизнес план за България и сериозен ресурс, с който да подкрепи м изпълнението му. Ще отнеме време да изградим цялостната структура, така че първоначално ще разчитаме на партньорство с колегите ни от индустрията. Имаме солидни аргументи да се превърнем в сериозен играч на пазара".
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 1
    • + 2

    Лихвите вече отразяват по-висок рейтинг отколкото агенциите дават, тоест казаното в текста е наобратно. Иначе създаването на активен пазар на лоши вземания е хубаво нещо. Банките не искат да си петнят репутацията със събиране.

    Нередност?
  • 2
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    А не си ли петнят репутацията като продават задълженията на съмнителни фирми със съмнителни практики?

    Нередност?
Нов коментар