Банковият сектор приключва 2018 г. с рекордните 1.67 млрд. лв. печалба

Ръстът от 40% идва заради по-ниските разходи за обезценка, но също и от няколко еднократни ефекта

Увеличението на капитала на ръководената от Виолина Маринова ДСК с 600 млн. евро, за да плати покупката на Експресбанк, повиши балансовото число на системата до 105.5 млрд. лв.
Увеличението на капитала на ръководената от Виолина Маринова ДСК с 600 млн. евро, за да плати покупката на Експресбанк, повиши балансовото число на системата до 105.5 млрд. лв.
Увеличението на капитала на ръководената от Виолина Маринова ДСК с 600 млн. евро, за да плати покупката на Експресбанк, повиши балансовото число на системата до 105.5 млрд. лв.    ©  Надежда Чипева
Увеличението на капитала на ръководената от Виолина Маринова ДСК с 600 млн. евро, за да плати покупката на Експресбанк, повиши балансовото число на системата до 105.5 млрд. лв.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българските банки изпращат неочаквано добрата за тях 2018 г. с няколко рекорда. Въпреки продължаващия натиск от ниските лихви и покачващите се административни разходи секторът отчита рекордните 1.67 млрд. лв. печалба, които превишават с близо 300 млн. лв. последния предкризисен връх от 2008 г., а спрямо предходната година ръстът е над 40%. Той е движен основно от по-ниските разходи за обезценка, но също и от няколко еднократни ефекта.

Освен това банковите активи за пръв път прехвърлиха границата 100 млрд. лв. и приключват годината на ниво 105.5 млрд. лв. Тук роля изиграва оживлението в кредитирането, което се ускори до най-бързите си темпове на растеж от почти 10 години. Същевременно обаче и по тази линия има няколко специфични събития, допринесли за поне 2 от над 7.6-те млрд. лв. допълнителни активи в системата. Това са включването на клона на BNP Paribas Personal Finance в банковата статистика на БНБ и увеличението на капитала на ДСК в самия край на годината с цел да се финансира придобиването на Сосиете женерал Експресбанк.

Анатомия на печалбата

За достигането на рекордната печалба има няколко фактора. Основният приходоизточник на банките - нетният лихвен доход, остава практически без промяна. На ниво система той се покачва с 2.3% до 2.74 млрд. лв., но ако се изключи от сметките BNP Paribas Personal Finance, има дори лек спад от близо 20 млн. лв. Така че като цяло маржовете за банките се свиват, а запазването на сумата на дохода е благодарение на нарасналия обем кредити.

Същевременно административните разходи на банките (където влизат и възнагражденията) се покачват с почти 100 млн. лв. до 1.72 млрд. лв., което тежи на представянето им. Този ефект се компенсира напълно от по-ниските разходи за обезценка, който спадат с 280 млн. лв. до малко над 500 млн. лв. за годината. Това е резултат както от оживлението в икономиката, водещо до по-малко нови необслужвани заеми, така и от усилията на банките да разчистят балансите си от наследството на предишната криза. Плюс към финалния резултат е и покачването на нетния доход от такси с 68 млн. лв. на ниво система (и 40 млн. лв., ако изключим BNP Paribas Personal Finance). За него също основният фактор са новите кредити (които се съпътстват от еднократни такси) и на икономиката (което води със себе си повече трансфери).

За да се достигнат отчетените над 40% годишен ръст на печалбата обаче, има и няколко еднократни ефекта. На първо място декларирания от пазарния лидер Уникредит Булбанк рекорден резултат - 430 млн. лв. е подпомогнат от над 110 млн. лв. дивиденти от дъщерните й компании за потребителски кредити лизинг, каквито в миналите години нямаше. Също така и рекордната печалба за най-голямата банка с местна собственост - ПИБ, е с еднократен добавък, идващ от сделка в края на 2018 г. Банката е отдала на финансов лизинг част от един от големите си и досега недоходоносни активи - теренът на "Кремиковци". В резултат приходите й от продажба на активи скачат до над 80 млн. лв., като в тази сума влизат и други сделки. Рекордната печалба на Инвестбанк - 23 млн. лв., също е по-скоро счетоводна и резултат от отрицателна репутация по приключилото вливане на Търговска банка Виктория в нея.

Не на последно място ръстът идва и на база на еднократен ефект от 2017 г. Тогава покрай придобиването на ОББ от белгийската KBC и сливането й със Сибанк тя отписа ударно 81 млн. евро и завърши годината с почти 25 млн. лв. загуба. Без такъв еднократен ефект за 2018 г. банката реализира над 173 млн. лв. печалба.

Преди големите размествания

Ръстът в балансовото число на банките в голямата си част е органичен, но и тук има специфични моменти. Основният е увеличението на капитала на ДСК в края на декември с 600 млн. евро, които в голямата си част са предназначени за покупката на Експресбанк и другите бизнеси на Societe Generale в България. В началото на 2019 г. сделката беше финализирана, така че сумата е платена към френската банка и е напуснала активите на българската банкова система. Още около 600 млн. лв. от ръста идват по линия на споменатия ефект BNP. А още 500 млн. лв. са депозит на Държавна консолидационна компания в ББР по предоставените й от държавата средства, които трябва да отидат в нова компания за поддържане на язовирите.

Това води и до единственото разместване в топ 10 на банките - ББР изпреварва Пиреос и с над 3 млрд. лв. заема 9-о място по активи. По-надолу в таблицата Инвестбанк губи едно място въпреки вливането на ТБ "Виктория", като Прокредит банк заема 12-ата й позиция.

По-съществени размествания се очаква да дойдат вследствие на сделките от миналата година, които тепърва ще се финализират. Сливането на втората ДСК и седмата Експресбанк създава банка от калибър на Уникредит (около 19.5 млрд. лв. активи към момента), като ще спори за първото място нея. Все още неодобреното придобиване от петата Пощенска банка на десетата Пиреос пък може да създаде новия номер три, въпреки че сега заемащата тази позиция ОББ благодарение на ръста от последното тримесечие към момента е по-голяма от механичното обединение на двете.

Циклично подобрение

Другата добра новина е, че банките продължават да се възползват от добрите конюнктурни условия, за да прочистват балансите си. "В края на декември 2018 г. брутният размер на необслужваните кредити и аванси е 6795 млн. лв. (при 7396 млн. лв. в края на септември 2018 г. и 8292 млн. лв. в края на декември 2017 г.)", пише в анализа на БНБ. Това съвместно с ръста на кредитирането води до свиване на дела на необслужваните заеми до 7.6% към края на годината спрямо 10.2% за 2017 г. А ако се отчетат и направените обезценки, т.нар. нетни необслужвани кредити са едва 3.3 млрд. лв., а делът им се свива за година от 5.5% до 3.9%.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • + 1

    Банкстери!!!
    Време е да махнат таксите за теглене от банкомат и справки по сметки!

    Нередност?
  • 2
    stoni avatar :-|
    Stoyan Georgiev

    нали се сещате откъде идва тая печалба ?

    Нередност?
  • 3
    juukkk avatar :-?
    juukkk
    • + 3

    До коментар [#1] от "Депутат 241":
    До коментар [#2] от "Stoyan Georgiev":

    Ах, тези лоши банки, нали?

    А статия за печалбите на ВМЗ, Арсенал, ЕМКО, Дунарит и всички останали от индустрията, която генерира печалба с цената на нечия друга смърт?

    А статия за печалбите на Евро Геймс, Ню Геймс, Еврофутбол и всички останали от индустрията, която генерира печалба с цената на нечия друга хазартна зависимост?

    Нередност?
  • 4
    aza37565788 avatar :-|
    aza37565788

    До коментар [#3] от "juukkk":

    Е, и? Първо, недоволството спрямо банките няма нищо общо спрямо цитираните предприятия. Второ, статията не е за тях. Трето, с боеприпаси от Емко няма пострадали българи, така че не ме вълнува дали правят печалби или не. Освен това голяма част от мунициите и оръжията отиват за неподвижни армии, така че не причиняват смърт по никакъв начин.

    Хазартните дружества са друга мая, но те си имат и доста висок оборотен данък, така че това ги ограничава до някаква степен.

    Нередност?
  • 5
    aza37565788 avatar :-|
    aza37565788

    До коментар [#1] от "Депутат 241":

    Печалбите се генерират предимно от ниски обезценки и повече кредити (и първоначалните такси по тях). Въпреки това, при рекордни печалби наистина е времето да се намали цената на обслужването.

    Има две причини това да не става. Първо, имат си достатъчно депозанти, което значи че банките нямат нужда изобщо да се конкурират при привличането на депозитори. Второ, лежерно позволената и даже стимулирана от БНБ политика за намаляване на броя на банките спомогна за по-ниска конкуренция и затваряне на немалко офиси и добре платените им позиции по малките градове.

    Докато не освободим пазара за нови банки и стимулираме зверската концентрация като в последните години, няма как да искаме по-добри условия като клиенти.

    Нередност?
Нов коментар