Търговията с правата за увеличението на капитала на ПИБ започна при слаб интерес

Първите сделки бяха на цени между 0.05 и 1 стотинки, а оборотът е едва няколкостотин хиляди права

Набирането на капитал от ПИБ се следи с особено внимание, тъй като то е последната пречка на България за влизането в ERM II и банковия съюз.
Набирането на капитал от ПИБ се следи с особено внимание, тъй като то е последната пречка на България за влизането в ERM II и банковия съюз.
Набирането на капитал от ПИБ се следи с особено внимание, тъй като то е последната пречка на България за влизането в ERM II и банковия съюз.    ©  Надежда Чипева
Набирането на капитал от ПИБ се следи с особено внимание, тъй като то е последната пречка на България за влизането в ERM II и банковия съюз.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Процедурата по увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) с до 200 млн. лв. на Българската фондова борса започна при слаб инвеститорски интерес. В първия ден на търговия с правата, даващи възможност да се запишат от новите акции, сделките стартираха от 0.05 стотинки, като достигнаха най-високо ниво 1 ст.

Най-голямо количество от книжата беше изтъргувано при 0.1 ст. - почти 400 хил. права (от общо 500 хил. оборот), до 14:30 часа. На това ниво има и най-съществено търсене, като въведените поръчки са за над 1.12 млн. броя. Общо обаче правата са 110 млн. лв., което прави едва 1% от емисията.

Два пъти над пазара

Слабият интерес и минималната цена донякъде бяха очаквани. Новите акции на ПИБ са с емисионна стойност 5 лв., докато текущо сделките със старите акции се сключват на 2.56 лв., а най-добрата оферта предлага е на 2.60 лв. Така всеки инвеститор, желаещ да си набави малко количество книжа на банката, би могъл да направи това на близо два пъти по-ниска цена, вместо да участва в увеличението. Единствено логика да участва би имало за някой, желаещ да придобие по-голям пакет акции.

По принцип всяка от настоящите акции на ПИБ дава на собственика й едно право. За да се придобие една от новите 40 млн. акции, са нужни 2.75 права. Така всеки от настоящите акционери има избор дали да запише полагащия му се дял от нови акции, като плати по 5 лв. за всяка, или да продаде правата си. При оформилата се цена от около 0.1 ст. в първия ден на търговия обаче за последното няма да получи съществена сума - стойността на всички 110 млн. права излиза общо 110 хил. лв.

Мажоритарните собственици на ПИБ са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев всеки с по 42.5% и съответно всеки притежава по 46.75 млн. права. Двамата досега официално не са коментирали дали възнамеряват да запишат изцяло или частично полагащите им се нови акции. Ако цялата емисия бъде записана, а те не участват, делът на всеки от тях би паднал до по малко над 31%. А цялата нова емисия 40 млн. акции ще съответства на 26.67% от капитала на банката.

Последната пречка

Набирането на капитал от ПИБ се следи с особено внимание, тъй като то официално бе обявено за последната пречка на България за влизането в ERM II и банковия съюз. Успешното приключване на процедурата би позволило това да се случи през юли, но сравнително високата емисионна стойност спрямо пазарната цена на акциите на банката поставя под въпрос доколко ще има инвеститорски интерес към увеличението.

Затова и предвид макроикономическата важност и политическата заявка за устрем към еврозоната се очаква при недостатъчно търсене и държавата да се включи. Спекулациите са, че това вероятно би се случило през ББР, която да изкупи права и да запише миноритарен дял. Това обаче вероятно би станало към края на търговията с правата или на аукциона за неизползваните права. Ако обаче частният инвеститорски интерес при тези условия е минимален, за управляващите ще е по-трудно да обосноват защо се влагат пари на данъкоплатеца. Също така това би повдигнало въпроса дали не се дава държавна помощ, като може да се наложи искане на одобрение от Брюксел.

За да е формално успешно увеличението, трябва да бъдат набрани минимум 20 млн. лв. капитал. Същевременно обаче уверенията от финансовия министър и БНБ са, че банката е попълнила идентифицирания от ЕЦБ 263 млн. евро капиталов недостиг на 70%, което би трябвало да означава, че й трябват минимум още 160 млн. лв.

По график до юли

Започналата днес търговия с правата на ПИБ ще продължи до 1 юни. През това време притежателите на права могат да заявяват и записват нови акции. Това може да става през техния инвестиционен посредник или директно при мениджъра по емисията - Първа финансова брокерска къща (също контролирана от Минев и Мутафчиев). След това на 10 юни ще се проведе аукцион, на който служебно ще бъдат предложени всички неизползвани права. А 25 юни е финалната дата за записване на акции и плащане на цената.

Дотогава реално вече ще е ясно дали увеличението е успешно, както и дали и с какъв дял сума е влязла българската държава. Оттам нататък остават по-скоро административни и бюрократични процедури по вписване на увеличението в Търговския регистър, както и новата емисия в Централен депозитар и Комисията за финансов надзор. Чак след като всички тези действия приключат, новите акции ще могат да се търгуват на борсата, като очакванията са това да се случи до средата на юли.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    polite_bear avatar :-|
    HERMES
    • - 1
    • + 2

    Нека познаем. Накрая ББР ще се окаже акционер, купувайки акциите.

    Нередност?
Нов коментар