🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парламентът създаде анкетна комисия за наливането на 140 млн. лв. от ББР в ПИБ

Искането на БСП беше подкрепено единодушно от 130 депутати, председател ще е Евгения Ангелова от ГЕРБ

Според заявката в мотивите за създаване на комисията, ръководството на ББР (Живко Тодоров, Николай Димитров, Панайот Филипов) ще трябва да разяснява не само купуването на акции на ПИБ, но и дадени "стотици милиони лева за рефинансиране на фирми с олигархичен характер".
Според заявката в мотивите за създаване на комисията, ръководството на ББР (Живко Тодоров, Николай Димитров, Панайот Филипов) ще трябва да разяснява не само купуването на акции на ПИБ, но и дадени "стотици милиони лева за рефинансиране на фирми с олигархичен характер".
Според заявката в мотивите за създаване на комисията, ръководството на ББР (Живко Тодоров, Николай Димитров, Панайот Филипов) ще трябва да разяснява не само купуването на акции на ПИБ, но и дадени "стотици милиони лева за рефинансиране на фирми с олигархичен характер".    ©  Цветелина Белутова
Според заявката в мотивите за създаване на комисията, ръководството на ББР (Живко Тодоров, Николай Димитров, Панайот Филипов) ще трябва да разяснява не само купуването на акции на ПИБ, но и дадени "стотици милиони лева за рефинансиране на фирми с олигархичен характер".    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Временна парламентарна анкетна комисия ще анализира фактите и ефектите от операцията, чрез която държавната Българска банка за развитие придоби малко над 18% от Първа инвестиционна банка в началото на юли. Това решиха днес депутатите със 130 гласа "за" и нито един "против". Комисията се създава по искане на БСП, като тя ще бъде съставена от десет депутати - по два от всяка парламентарна сила. За председател беше избрана Евгения Ангелова от ГЕРБ, а неин заместник ще бъде Румен Гечев от БСП. И двамата са зам.-председатели на постоянната комисия по бюджет и финанси.

Увеличението на капитала на ПИБ с 100 млн. евро беше описано от правителството като последна пречка за влизането на българския лев във валутния механизъм ERM II. Като крайно заради високата емисионна цена (5 лв., която беше около два пъти над борсовата в последните месеци) пазарен интерес почти нямаше. Така финално ББР пое малко под 70% от сумата, докато останалите 30% дойдоха от един-единствен частен инвеститор - фондация на чешкия милиардер с интереси в хазарта Карел Комарек.

Мотивите на БСП

От левицата мотивират създаването на специалната комисия с "поредица скандални операции на ББР, крещящо противоречащи с целите и мисията на единствената държавна банка у нас". Според тях банката не се концентрира във финансиране на малки и средни предприятия и експортно ориентирани компании, а "отделя стотици милиони лева за рефинансиране на фирми с олигархичен характер".

В мотивите не са изложени доказателства в тази посока, но повечето от големите експозиции на ББР формирани в последните близо три години под ръководството на Стоян Мавродиев са публично достояние благодарение на журналистически рязследвания, базирани на данни от официални регистри. Самият Мавродиев загуби поста си през април, след като един такъв - 75 млн. лв. за колекторската компания "Свети Георги груп", предизвика гнева на премиера Бойко Борисов. През седмицата новият икономически министър Лъчезар Борисов, който досега беше председател на надзорния съвет на ББР обяви това за митове и че над 80% от кредитите (бел. ред вероятно като бройка, а не като сума) са за малки и средни кредитополучатели. Той обеща детайлна информация в скоро време.

Конкретно за операцията с ПИБ депутатите от БСП изтъкват често повтаряни в публичното пространство критики:

- цената е два пъти над пазарната и ПИБ не успява да привлече нито един външен инвеститор

- такъв се появява чак след участието на държавата, но той вече е заявявал интереси към българския хазартен пазар и не е ясно дали не е получил "гаранции" за участие при преразпределянето му - няма договореност настоящите мажоритарни акционери да изкупят след време дела и така ББР е възможно да реализира загуба
- счетоводно тя би трябвало да отчете загуба в порядъка на около 70 млн. лв. още сега, тъй като придобитите книжа би трябвало да се водят в бланса й по пазарна цена

- цялата сделка е така замислена, че настоящите собственици да не загубят контрол, а пакетът от 18% не гарантира на ББР представителство в управлението на ПИБ

От БСП подозират още, че зад изтъкването на капитализирането на ПИБ като условие за влизането в "чакалнята" на еврозоната има и скрита цел - вместо ресурс да се насочи към българската икономика, той отива за решаване на частни корпоративни интереси.

Предваканционно непълна

Засега комисията обаче все още не е изградена изцяло - ДПС и "Воля" не са излъчили свои представители. Това може да стане и на следващо заседание, но предвид августовската ваканция на депутатите по-вероятно ще се случи чак през септември. Едва след това комисията би могла да заработи.

Участието на ББР в капитала на ПИБ вече получи зелена светлина от Комисията за защита на конкуренцията, а още преди операцията имаше предварително одобрение от БНБ. Така вече пред финализирането няма регулаторни пречки и вероятно в следващите седмици то ще бъде вписано в Търговския регистър и Централния депозитар.

Освен специалното внимание от депутатите остава да се види дали такова такова ще има и от Франкфурт. Като част от тясното сътрудничество между БНБ и ЕЦБ, от първи октомври последната поема директен надзор над значимите банки в България, като самата тя (включително и с гласа на БНБ) трябва да прецени кои са те. Автоматично в тази графа попадат топ 3 по активи - Банка ДСК, Уникредит Булбанк и ОББ. ПИБ е пета по този показател с над 10 млрд. лв. балансово число.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • + 3

    Защо не мога да си спомня някоя парламентарна комисия да е свършила работата, за която е била сформирана?

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 4

    Защото те се сформират, само за да могат членовете им да захлебят още някой и друг кокал. Т.е. допълнителни възнаграждения. Друга причина няма!

    Нередност?
Нов коментар