🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 8 млрд. лв. са кредитите, получили отсрочка заради COVID-19, до края на юни

По-голямата част от сумата идва от фирмите - над 6.2 млрд. лв. или над 17% от корпоратвния портфейл на банките

Над 103 хил. домакинства са поискали да се възползват от мораториума като одобрените са 85 хил. за общо 1.9 млрд. лв.
Над 103 хил. домакинства са поискали да се възползват от мораториума като одобрените са 85 хил. за общо 1.9 млрд. лв.
Над 103 хил. домакинства са поискали да се възползват от мораториума като одобрените са 85 хил. за общо 1.9 млрд. лв.    ©  Цветелина Белутова
Над 103 хил. домакинства са поискали да се възползват от мораториума като одобрените са 85 хил. за общо 1.9 млрд. лв.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кредити за 8.1 млрд. лв. са получили одобрение за мораториум по плащанията по тях към края на юни. Това първоначално беше обявената крайна дата за възможността клиентите да получат до шест месеца отсрочка по обслужваните заеми, но през юли БНБ обяви че срокът за заявления се удължава до 30 септември. БНБ за пръв път публикува статистика с надзорните си данни към полугодието, като такава ще има и през следващите месеци.

Подадените заявления са били за 9.7 млрд. лв. но част от тях не са одобрени, което вероятно се дължи на това, че кредитополучателите не са отговаряли на условията. В статистиката няма информация за основанията за неодобрение. Данните дават възможност да се проследи какъв е интересът от бизнеса и от домакинствата, но няма разбивка каква част от сумата се дължи на ипотечни и каква на потребителски кредити.

Фирмено търсене

Очаквано в по-голямата си част от мораториума се е възползвал бизнеса. Общо 15 хил. фирми са поискали отсрочване, като над 13 хил. са получили одобрение от банкерите си. Сумата, за която е била търсена отсрочка е над 7.5 млрд. лв., което е над 1/5 от фирмените заеми в страната. Одобрените са 6.2 млрд. лв. или около 17% от всички заеми.

При домакинствата естествено бройките заявления са много повече -103.5 хил., от които 85.3 хил. са одобрени. Сумата обаче е по-малка и в абсолютно изражение и като дял от портфейла на банките. Заявленията са за общо 2.2 млрд. лв., а одобрените са 1.9 млрд. лв.

Затихващ интерес

При фирмите делът на неодобрените искания за отсрочка е около 13%, докато при домакинствата е 17%. За разлика от предишните месеци това не би трябвало да се дължи на все още необработени заявления, тъй като такива се поемаха до 22 юни. Чак през юли беше обявено, че срокът на мораториумът се удължава и банките отново приемат искания.

Според данните на БНБ най-голям е бил интересът към мораториума в началото. До края на април исканията са за 6.2 млрд. лв., а одобрените - 3.4 млрд. лв. През май сумите са съответно 2.3 и 2.7 млрд. лв., а през юни - 1.2 и 2 млрд. лв.

Това е обяснимо предвид замръзналите приходи на много фирми по време на извънредното положение, което ги стимулираше да действат максимално бързо. При домакинствата също вероятно решението да не се чака до финалната дата е било продиктувано от намалели доходи или безработица.

Данните за юли-септември вероятно ще покажат още по-затихващ темп на нови заявления, тъй като най нуждаещите се и ударени от кризата са направили вече това през юни. От допълнителния срок до септември вероятно ще се възползват предимно фирми и хора, които със закъснение са усетили икономическия шок.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар