🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките приключват 2020 с над 50% спад на печалбата до 815 млн. лв.

През декември секторът е на загуба заради ударно начислени обезценки и провизии за над 200 млн. лв.

Държавната ББР приключва 2020 г. с над 100 млн. лв. загуба заради провизии покрай безлихвените кредити за граждани и гаранциите за фирмени експозиции
Държавната ББР приключва 2020 г. с над 100 млн. лв. загуба заради провизии покрай безлихвените кредити за граждани и гаранциите за фирмени експозиции
Държавната ББР приключва 2020 г. с над 100 млн. лв. загуба заради провизии покрай безлихвените кредити за граждани и гаранциите за фирмени експозиции    ©  Надежда Чипева
Държавната ББР приключва 2020 г. с над 100 млн. лв. загуба заради провизии покрай безлихвените кредити за граждани и гаранциите за фирмени експозиции    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кризисната 2020 г. приключва за банковия сектор с преполовяване на печалбата спрямо предходната година. Отчетеният резултат за системата е близо 815 млн. лв., като краят на годината загатва и за предстоящите предизвикателства през 2021 г. В последното тримесечие финансовият резултат сумарно за сектора е едва 113 млн. лв., като девет от 24 банки и клонове на чужди банки са на загуба, макар и това да са по-скоро малките играчи на пазара.

А ако се гледат данните само за декември, системата като цяло е на загуба след ударно начислени обезценки и провизии за над 200 млн. лв. Тук най-голям принос има държавната ББР, която след над 100 млн. лв. провизии приключва годината на загуба. Това вероятно се дължи на очаквани бъдещи загуби от антикризисните мерки на правителството, осъществявани през банката. За безлихвени заеми за домакинствата и гаранции за фирмени експозиции ББР беше капитализирана със 700 млн. лв. от бюджета, като логично по тези мерки се предвиждат солидни загуби, които поетапно да изядат солидна част от този капитал. За 2020 г. загубата, отчетена от държавната банка, е 104.6 млн. лв.

На другия полюс най-голямата отчетена печалба е от лидера по активи Уникредит Булбанк - 224 млн. лв., но тя също е с малко над 200 млн. лв., или 47% под нивото от 2019 г. За трето тримесечие пък най-голям положителен резултат реализират ДСК - 52.4 млн. лв. и ОББ - 43.8 млн. лв.

Два пъти повече обезценки

Дори и без да се отчита ефектът от правителствените мерки през ББР, обезценките се покачват почти двойно до 879 млн. лв. Най-голям принос към тази сума има ДСК с 246 млн. лв. Това може да се обясни и с лидерската позиция на банката в банкирането на дребно и особено в потребителските кредити, които традиционно са предимно необезпечени и където е логично да се налагат повече обезценки за очаквани загуби. Другите банки, специализирани в сегмента, като Ти Би Ай банк и "БНП Пърсънъл файненс" също начисляват значителни провизии спрямо размера си - съответно 41.5 и 44.4 млн. лв.

На този етап заради кредитния мораториум в балансите на банките не се вижда съществено влошаване на портфейлите, като ръстът досега са предимно обезценки на портфейлна основа, базирани на влошените макроикономически показатели в страната. С изтичането на възможността временно фирми и домакинства да не правят вноски по заемите очакванията са през тази година да се налагат и още обезценки.

По-малко приходи, повече разходи

Макар обезценките да са основният фактор за свиване на печалбата в сектора, други също тежат. Нетният лихвен доход, реализиран от банките за 2020, се свива с 96.7 млн. лв., или 3.5%, до 2.65 млрд. лв. За това влияние има продължаващата тенденция за спад на лихвите по кредити. В предходните години тя се компенсираше от ръста при новите заеми, но през миналата година той закономерно се забави.

Нетният доход от такси и комисиони също се свива с 67.7 млн. лв. (6.1%) до 1.04 млрд. лв. Тук също забавящото се кредитиране има отражение, тъй като новите заеми са съпътствани с еднократни такси. По-съществен е обаче приносът на потисната икономическа активност и съответно по-малкото ползвани парични преводи и други банкови услуги. Влияние има и нормативната промяна, която в края на 2019 г. принуди банките да изравнят тарифите си по еврови и левови преводи, което отне част от приходите им от презгранични услуги.

На този фон административните разходи на банките продължават да растат макар и скромно - с 12.6 млн. лв. до 1.677 млн. лв. През 2020 г. с ограниченията около пандемията клиентите започнаха все повече да ползват електронно и мобилно банкиране, но оптимизирането на клоновата мрежа, гълтаща разходи, е бавен процес, който трудно може да се реализира в рамките на месеци. А както и в други сектори, и при банките годината беше съпътствана с повишени противоепидемични разходи.

И все пак ръст

Въпреки всички предизвикателства обаче секторът порасна и през 2020 г., като активите надхвърлиха 124 млрд. лв. - 8.6% ръст спрямо края на 2019 г. и 4% спрямо края на третото тримесечие на 2020 г. След вливането на Експресбанк в ДСК за кратко тя пое лидерството, но в края на годината с 24 млрд. лв. отново номер 1 по активи е Уникредит Булбанк. Въпреки различните темпове на растеж и леките флуктуации в пазарния дял обаче няма размествания в подреждането на големите банки.

Прогнозите в сектора са през 2021 г. ръстът да продължи и особено във втората на половина на годината да се наблюдава събуждане на кредитирането. Финансовият резултат обаче вероятно ще продължи да е под натиск. През 2020 г. печалбата беше подпомогната и от 190 млн. лв. дивидентни приходи - почти изцяло дължащи се на дъщерните дружества на Уникредит (за потребителско финансиране) и ДСК (пенсионно осигуряване). Тази година, ако има постъпления по това направление, те вероятно ще са много по-скромни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    phn45703249 avatar :-|
    phn45703249

    The Bulgarian banks are with some 15% potential bad credits after Covid Credit moratorium. Observe that banks will not be bailed out from government as EU banks to show who is really creating the corruption, and that EU banks are controlling the Bulgarian Central Bank BNB and Government with brain Implants and Mind Control on the waves of A1 and Tetra EU network. Banks should ,according to the EU directive, be bailed in with stocks , bonds and big deposits. EU banks have some 5 bn EUR deposits ,that should be enough if they bankrupt due to bad loans. Please EU people observe Bulgarian banks , I will observe your money not to be wasted on EU banks that are also close to bankruptcy after bad management last decade , zero bound interest rate by ECB , even negative, and covid.

    Нередност?
Нов коментар