Как Leno прави кредитирането възможно?

Компанията с японски инвеститори предоставя обезпечени кредити от 4 хил. до 2.5 млн. евро на физически лица и корпоративни клиенти

"Leno тепърва ще предоставя нови услуги, с които ще конкурира традиционните банки", казва Николай Поппалов, председател на съвета на директорите на "Лено" АД
"Leno тепърва ще предоставя нови услуги, с които ще конкурира традиционните банки", казва Николай Поппалов, председател на съвета на директорите на "Лено" АД
"Leno тепърва ще предоставя нови услуги, с които ще конкурира традиционните банки", казва Николай Поппалов, председател на съвета на директорите на "Лено" АД
"Leno тепърва ще предоставя нови услуги, с които ще конкурира традиционните банки", казва Николай Поппалов, председател на съвета на директорите на "Лено" АД
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българските компании, които са успели да привлекат директни инвестиции от Япония, не са много. Една от тях е Leno - напълно регулирана финансова институция с офиси в София и Пловдив, която кредитира в цялата страна.

Основанa през 2013 г., Leno предоставя ипотечни кредити на физически лица и обезпечени кредити на корпоративни клиенти. В края на 2020 г. активите на компанията надминаха 51 млн. лв., а вземанията по кредити - 36.5 млн.

Leno прави кредитирането възможно благодарение на своя екип от над 30 финансови професионалисти. Повече от половината от тях работят в чисто новия офис в наклонения Ellipse Center на "Цариградско шосе" (помахайте им на излизане от София). В началото на 2021 г. компанията привлече силно ново попълнение в екипа си - бившия подуправител на БНБ проф. д-р Емилия Миланова стана член на съвета на директорите на "Лено" АД.

Mного преди професионалист от нейния калибър да стане част от Leno, в компанията вече бяха повярвали трима частни инвеститори, японски предприемачи. В момента те притежават 18.35% от акциите на компанията и са инвестирали в нея над 18.7 млн. евро под формата на акции и облигации.

Японски инвеститори?

Наистина, може би звучи нетипично, че една българска финансова институция има акционери от един традиционно консервативен пазар. Но, когато имаш ясен бизнес план и конкретни цели, нищо не е невъзможно.

Мениджмънтът на Leno среща японските си партньори по време на рунд за институционални инвеститори в Лондон. Първоначално те обещават да подкрепят идеята за създаването на регулиран небанков кредитор в България под формата на дълг. С течение на годините придобиват и директна собственост в Leno. При последната сделка от март 2020 г. единият японски инвеститор купува издадените нови 48.5 хил. акции при оценка на дружеството от над 84 млн. лв. Със сериозен предприемачески опит зад гърба си и тримата инвеститори са активни в бизнес развитието на Leno и често посещават София и Пловдив. А какви са основните им съвети? "Фокусирайте се върху клиентите, които банките са склонни да пренебрегнат."

Ипотечни и бизнес кредити

Leno кредитира и физически лица, и корпоративни клиенти. Компанията е един от малкото небанкови кредитори в България, които отпускат от 4 хил. до 2.5 млн. евро. "Ние не предоставяме бързи кредити и винаги изискваме обезпечение - казва Николай Поппалов, председател на съвета на директорите на "Лено" АД. Максимално улесняваме клиентите ни и сме създали много гъвкав процес. Заявената сума може да достигне до тях в рамките на ден, а плащането на първа вноска към нас може да бъде отложено с до шест месеца."

Най-новият кредитен продукт на Leno е за корпоративни клиенти, които могат да получат до 2.5 млн. евро. Лихвата е сред най-изгодните на пазара на небанковите кредити и започва от 6.96%.

Leno Ventures: финансова подкрепа за стартъпите

В края на 2020 г. Leno създаде свое дъщерно дружество - Leno Ventures, което помага на технологични стартъпи в най-ранна seed фаза на развитие и вече преговаря за първата си инвестиция. "Капиталът на дружеството е близо 4 милиона лева - коментира Николай Поппалов. Целта ни е с тези средства да подкрепим поне 15 стартиращи компании от финтех, регтех и иншуртех сферата, като паралелно ще им помагаме и с бизнес менторство." Според него Leno Ventures е начинът компанията майка постоянно да търси иновации и да ги интегрира в процесите си.

Leno през 2021 г.

"Целта ни за 2021 г. е да удвоим кредитния си портфейл", казва Николай Поппалов. Компанията ще предостави няколко нови продукта, които допълнително ще позиционират Leno като подходяща алтернатива на банките.

Leno връща към обществото

В началото на март 2021 г. започна дарителската кампания на Leno "Плати навреме, дари навреме". С нея фирмата дарява 10% от лихвата от всяка платена навреме вноска, като клиентът сам може да избере между каузите на няколко различни организации.

Научете повече за Leno и кандидатствайте за кредит на www.leno.com