🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигиталният портфейл ще замени изцяло физическите карти до десет години

Константин Джелебов - изпълнителен директор на PHYRE

Дигиталният портфейл ще замени изцяло физическите карти до десет години
Дигиталният портфейл ще замени изцяло физическите карти до десет години
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Константин Джелебов е съосновател и главен изпълнителен директор на phyre - признат от CESA за най-добрия български финтех стартъп за 2019 и 2020 г. Започва своето приключение във финтех сферата в началото на двайсетте си години, а на 24 става съосновател на първия си стартъп като технически директор. Силно вярва, че всеотдайността, упоритата работа и устойчивостта, правят компанията от просто добра - една от най-добрите и това убеждение му помага през всяка стъпка в професионалния му път.

Защо и как дигиталните портфейли се превърнаха в основна част от сектора за разплащания?

Живеем във време, в което всички ние носим телефона си навсякъде с нас. Този малък компютър в джоба ни неусетно се превърна в най-добрия ни помощник. Да платим с него, като просто го доближим до терминала, е естествена еволюция на картите и кеша.

Дигитализацията на процесите не просто оптимизира тяхното изпълнение, а отваря цял нов свят от възможности за генериране на стойност. Ние като едни от пионерите в областта успяваме да наложим дигиталния портфейл не просто като платежен инструмент, а като център на финансовия ни живот. Удобен и сигурен начин да получаваме и изпращаме средства, да следим разходите си, да покриваме различни задължения, да имаме бърз и лесен достъп до кредитиране, а защо не и да инвестираме спестяванията си.

Кои са основните предимства на продуктите на Phyre?

- Дигитализацията на финансовите услуги предизвика истинска революция в индустрията. Реализирането на подобни проекти е сложен и скъп процес, който може да отнеме години. Това само по себе си повдига сериозни рискове и когато те се подценят, често ставаме свидетели на добри идеи, които се провалят или закъсняват толкова много, че когато са изпълнени, са вече нерелевантни.

Нашето fintech-in-a-box решение прави възможно създаването и предлагането на дигитални финансови продукти бързо и ефективно, като изолира високото ниво на сложност. Технологията ни вече е била в ръцете на стотици хиляди крайни потребители и доказано работи и се приема добре.

Само в България стоим както зад собствения ни дигитален портфейл, така и зад A1 Wallet, Pay By Vivacom и BACB Pay. Служителите на глобални компании катo Intel, MacAfee, Bosch и Cannon използват наш продукт, за да получават бонуси и награди от техните работодатели.

Освен възможността да създадете портфейл под собствен бранд, базиран на нашата платформа, вече може да интегрирате нейни модули във ваши продукти. Наш модул се използва за издаване на карти и дигитализирането им в Apple & Google Pay, в приложение, чрез което се изплащат компенсации за закъснели полети на едни от най-големите авиолинии.

Какви иновации предвиждате още във вашите продукти?

- Съвсем скоро пуснахме първия кредит през дигитален портфейл в България, към момента услугата е налична в phyre и в Pay By Vivacom. Резултатите са впечатляващи. Дигиталният портфейл е изключително подходящ канал за подобен вид услуги.

Само с натискането на един бутон без никакви такси и ангажименти научавате до каква сума бихте били финансирани, а когато имате нужда от средства, просто заявявате от лимита. Одобрението отнема минути, а сумата по кредита се получава на момента и може да разполагате с нея както пожелаете от телефона си.

През следващите няколко месеца планираме да разширим набора си от услуги в областта на потребителското финансиране. Съвсем скоро ще представим на широката публика и първия ни продукт, насочен към бизнес клиенти. Виждаме огромен потенциал в развитието на този сегмент.

Как очаквате да се променят дигиталните портфейли в следващите години?

- Според различни изследвания и прогнози* до 2025 г. дигиталните портфейли ще имат над 4 милиарда уникални потребители. Това обхваща почти цялото икономически активно население на Земята.

Дигиталните портфейли ще навлязат във всеки аспект на личния ни и професионалния ни финансов живот. Несъмнено ще се демократизира достъпът до инвестиции в богат набор от активи и кредитиране под различни форми в синхрон с индивидуалните нужди и динамиката на макросредата. Бизнесите и потребителите ще разполагат с много по-богата информация, произтичаща от техните финансови трансакции, която ще им помага да взимат по-правилни решения. Например в днешната зелена икономика за все повече хора е важно какъв въглероден отпечатък оставят след всяка покупка.

Нещо, което не се вижда на повърхността, е възможностите за оптимизиране на процесите в бизнеса и сектора на услугите, където подобни услуги тепърва завземат територия.

Ще виждаме дигитални портфейли и под форми, много различни от приложение на телефона ни. Развитието на един друг мегатренд - интернет на нещата, подсилен от разгръщането на 5G инфраструктурата, ще разкрие съвсем нови възможности, например автомобилът ви вероятно ще има собствен дигитален портфейл.

Какви са предимствата на дигиталните портфейли за бизнеса?

- Това е изключително обширна тема, която заслужава да бъде разгледана отделно. Различните сектори имат разнороден набор от предизвикателства и проблеми, при които финтех услугите, и в частност дигиталните портфейли, могат да бъдат изключително ефективно решение.

Дигиталните портфейли вече сериозно навлизат в търговията - като в електронната, така и във физическите магазини. В голяма част от света, в частност Азия, те са не са просто доминиращият метод за приемане на плащания, а и един от основните маркетинг канали. За разлика от картите и кеша дигиталните портфейли са медия, през която може да комуникирате с клиентите си, да привличате нови клиенти, да развивате програми за лоялност много по-лесно и ефективно.

Възможностите обаче стигат далеч извън сектора на търговията. Управлението на паричните потоци и разходите на компаниите вече е оптимизирано чрез дигиталните портфейли. Ние имаме успешни примери за това - изплащането на бонуси към служителите се случва мигновено и много по-удобно от доскорошната практика с печатането и доставянето на физически карти.

По-екзотичен пример е с компаниите, които предлагат медицински и санитарни грижи. Представете си колко по-спокоен бихте се чувствали, ако може да превеждате за секунди и да следите всяка една трансакция на сестрата, която се грижи за вашия родител например.

Случаите, в които дигиталните портфейли са в помощ на бизнеса, са трудно изброими. Именно за това фокусът ни е да развиваме нашата платформа, на база на която лесно и бързо могат да бъдат създавани сигурни и стабилни иновативни решения и в тази посока.

Кога очаквате дигиталните портфейли да заменят изцяло парите в брой в България?

- За момента единствената европейска страна с ясна стратегия за премахване на кеша e Швеция. Ако трябва да бъдем точни, от 24 март 2023 г. няма да се приемат повече кешови плащания. България, и по-голямата част от Европа, е далеч от това и кешът още дълго ще ни съпътства, но несъмнено темпът на преминаване към дигитални плащания само ще нараства.

Лично мое мнение е, че забраната на кеша от страна на правителствата е един вид ограничение на свободата на гражданите. Не считам, че този подход е правилен. Пазарът е доказал способността си да променя потребителското поведение по естествен път. Прогресът, удобствата и сигурността на дигиталните плащания сами ще направят кеша екзотика в следващите десетилетия.

Може ли да разкажете за различни потребителски случаи, при които дигиталните портфейли доказват предимствата си?

- Несъмнено е удобство да може да се разплащате, без да имате нуждата да носите кеш или карта навсякъде с вас. За добро или зло повечето хора не пропускат да си вземат телефона, където и да отиват. Дори някой да каже: "Все тая дали ще си изкарам портфейла или телефона, за да платя", този някой най-вероятно държи телефона си в ръка, докато чака на касата. В много случаи просто не искаме да носим портфейла си - когато спортуваме например. На всеки се е случвало да забрави портфейла си, когато е в магазина или в бензиностанцията.

Най-тривиалният пример, който винаги съм посочвал, е сигурността - ако загубите картата си, има голяма вероятност да загубите и средства, свързани с нея. Някой просто я доближава до терминала и извършва трансакция. Ако имате нещастието да изгубите телефона си, шансът да изгубите пари от него е минимален - някой трябва да го отключи с ваша биометрия или персонален ПИН код, нужни за всяка трансакция, дори и на минимална сума.

Отвъд удобството и сигурността дигиталният портфейл има редица очевидни преимущества пред кеша и картата. Следим разходите си с един поглед и управляваме бюджета си много по лесно. Може да се разплатим с приятели при оправяне на разходи и не е нужно да чакаме "само да изтегля пари". Можем да получим бърз достъп до финансиране и лесно да проследяваме задълженията си.

И последно, но не по важност - дигиталните портфейли са добри и за природата за разлика от пластмасовите карти. Може да изглежда пренебрежимо на пръв поглед - пластиката ни е валидна 2 години, не е като торбичките и сламките. На година се печатат огромни количества пластики с кратък срок на живот, много са и за еднократна употреба. Дигитализацията ще премахне напълно тази нужда.

-----------------------------------

* Juniper Research: DIGITAL WALLET USERS TO EXCEED 4.4 BILLION BY 2025, AS MOBILE DRIVES DIGITAL PAYMENTS' REVOLUTION