Екофондовете често не изпълняват целите на Парижкото споразумение

Инвестиционните компании продължават да влагат сериозни средства в петролни и минни компании

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Голяма част от фондовете, които се представят за екологични, инвестират в изкопаеми горива, а дори и не изпълняват целите на Парижкото споразумение, въпреки че твърдят, че го правят. Това показва изследване на мозъчния тръст InfluenceMap. Според него 72 от проучените 130 екофонда, които общо притежават активи на стойност над 67 млрд. долара, имат затруднения със спазването на целите на климатичното споразумение, пише Financial Times. Съвместно 130-те фонда държат 153 млн. долара в компании за производство на изкопаеми горива, според доклада. Фонд "Свободни резерви на изкопаеми горива" на State Street, както и фонд на BlackRock притежават акции в Marathon Petroleum и Phillips 66.

Продукти, които са брандирани като екологично съобразни, станаха изключително популярни през последните години. Това естествено кара и повече мениджъри на фондове да инвестират в подобни продукти или поне така да представят инвестициите си. "Много е трудно за инвеститорите да могат да установят точно дали средствата, които са брандирани като ориентирани към климата, всъщност са приравнени към Париж или не", казва анализаторът на InfluenceMap Даан Ван Акер.

Докладът на InfluenceMap проследява колко екологичен всъщност е един фонд, проследявайки производството на компаниите, в които той е инвестирал, както и самите фирми, получили инвестицията. Негативен резултат означава притежаване на твърде много "кафяви" (неекологични) ацкии. Около една трета от фондовете в проучването, отбелязват резултат в диапазона между минус 10% и минус 20%, показват данните. Такива фондове - обикновено тези, които проследяват пасивно пазарните индекси, но прилагат скрининг, като например изключването на компаниите за изкопаеми горива - "изглежда предоставят ограничена полза за климата от гледна точка на портфолиото в сравнение с по-широкия пазар", се казва в него.

Седем от фондовете на State Street записват среден резултат от минус 14%, осем от тези на UBS са с резултат минус 8%, а при осем от фондовете на BlackRock показателят е минус 6%. State Street заяви, че за да отговори на "различни нужди на инвеститорите", предлага "набор от стратегии, включително средства, съгласувани с Парижкото споразумение, и средства, които отговарят на целите по климата по други начини".

От BlackRock пък се защитиха, че изследването не включва няколко от неговите зелени фондове, включително тези, проектирани да бъдат съобразени с Парижкото споразумение. От компанията твърдят, че предлагат на клиентите си "широк спектър от устойчиви стратегии, които да ги подкрепят при постигането на инвестиционните им цели".

Още по-големи разминавания

Оценката в доклада за други 593 широки ESG (екологични, социални и корпоративни) фонда установява, че 71% са в групата на неизпълняващите парижките цели, като резултатите за определени фондове достига минус 100%. Няколко такива фонда имат инвестиции в минни компании Rio Tinto и BHP в първите си 10 водещи позиции, докато "Фондът за устойчив капитал" на Franklin Templeton Investments е инвестирал в петролната компания Woodside Petroleum.

"Когато говорите за трилиони долари, които се насочват в устойчиви инвестиционни продукти, няма начин мащабът на парите да бъде значително по-добър екологично от широкия пазар", каза ръководителят на устойчивото финансиране в Института за международни финанси Соня Гибс.

Все още няма коментари
Нов коментар