Transparency International: Платформите за електронни плащания крият риск от пране на пари

Над една трета от лицензираните във Великобритания компании в сферата на електронните пари дават повод за съмнения, сочи анализ на организацията

Уебсайтове на руски и украински език предлагат създаване на анонимни фиктивни компании със сметки в британски институции за електронни пари.
Уебсайтове на руски и украински език предлагат създаване на анонимни фиктивни компании със сметки в британски институции за електронни пари.
Уебсайтове на руски и украински език предлагат създаване на анонимни фиктивни компании със сметки в британски институции за електронни пари.    ©  Reuters
Уебсайтове на руски и украински език предлагат създаване на анонимни фиктивни компании със сметки в британски институции за електронни пари.    ©  Reuters

Британското звено на Transparency International предупреди в свой доклад, че институциите за електронни разплащания могат да се превърнат в основно средство за транзакции за незаконни дейности, ако индустрията не бъде регулирана по-стриктно. Анализаторите, които призовават за по-строг контрол на бързо разрастващия се сектор, посочват, че над една трета от лицензираните във Великобритания компании за електронни плащания крият риск да бъдат използвани за пране на пари.

Докладът на международната организация, цитиран от Financial Times, анализира всички 261 лицензирани на Острова компании за електронни транзакции. Става въпрос за платформи като Revolut, които могат да издават разплащателни карти, да поддържат сметки и да извършват парични преводи, но за разлика от традиционните банки те нямат право да предоставят заеми или ипотеки и не са обхванати от схемата за компенсация за финансови услуги. Тези компании са обработили транзакции за над 500 млрд. паунда за 12-те месеца до юни тази година, сочат данни на британския финансов регулатор. През 2019 г. английските компании за електронни пари са държали средства на своите клиенти на стойност 10 млрд. паунда.

Рискове

100 от разгледаните платформи са посочени като рискови от доклада, макар да не са установени конкретни нарушения. През финансовата 2019/20 година близо една трета от известията за подозрителна дейност, подадени от банки или други регулирани институции до органите във връзка с подозрения за незаконни транзакции, са свързани със сектора на електронните плащания.

Анализът на Transparency International разкрива, че уебсайтове на руски и украински език предлагат създаване на анонимни фиктивни компании със сметки в британски институции за електронни пари, а лицензирани бизнеси за дигитални плащания се рекламират за продажба за между 600 хил. и 1.5 млн. паунда.

Опасения будят и собственици или директори на компании в сферата, които са пряко свързани с разследвания за изпиране на пари, или висши служители, които преди са били част институции с компрометирана репутация относно борбата с незаконните транзакции.

Институциите за електронни пари са вълнуваща възможност както за инвеститори, така и за клиенти, но нивото на надзор върху тях не отговаря на бързото им разрастване, коментира Бен Каудок, водещ изследовател в Transparency International. Организацията поставя под въпрос адекватността на упражнявания в сектора контрол. Британският финансов регулатор е разследвал 5 компании от този тип между 2015 и 2020 г. по данни на Financial Times от ноември 2020 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin

    То щото банките не перат по 2 трилиона долара на година :D

    Нередност?
Нов коментар