Revolut под натиск заради проблеми с одита във Великобритания

Съветът по финансови отчети заяви, че грешки в одита са създали "неприемливо висок" риск от неправилно отчитане на банката

Според проверката на FRC Revolut страда от "неадекватен" подход към отчитането на приходи
Според проверката на FRC Revolut страда от "неадекватен" подход към отчитането на приходи
Според проверката на FRC Revolut страда от "неадекватен" подход към отчитането на приходи    ©  Reuters
Според проверката на FRC Revolut страда от "неадекватен" подход към отчитането на приходи    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Одиторите на Revolut настояват компанията да подобри вътрешния контрол, след като британските регулатори откриха значителни пропуски в одита на сметките ѝ, съобщава Financial Times. В последните няколко месеца редица служители напуснаха екипите за риск на приложението за онлайн банкиране, малко след като Съветът по финансови отчети (FRC) публикува проверка, в която критикува одита на Revolut, изпълнен от одиторската компания BDO.

Миналата година Revolut, която е базирана в Лондон, набра 800 млн. долара в кръг на финансиране, с което се превърна в най-голямата частна технологична компания във Великобритания някога. Рундът, воден от Softbank и Tiger Global Management, оцени онлайн банката на 33 млрд. долара.

Некомпетентен одит

Според проверката на FRC Revolut страда от "неадекватен" подход към отчитането на приходи. "В резултат на това рискът от неоткрито съществено неправилно представяне е неприемливо висок", се твърди още в годишния доклад за качеството на работа на счетоводството на компанията. Надзорният орган също подчертава недостатъците в начина, по който платежните процеси на Revolut са тествани от BDO, която е петата по големина одиторска фирма във Великобритания по приходи.

Revolut Group Holdings, компанията - майка на групата, и Revolut трябва да подадат отчетите си за 2021 г. до края на септември, отсрочка от първоначалната дата 10 юни. Въпреки че закъсненията в подаването на отчети рядко се наказват, могат да доведат до наказателно преследване на директорите на компанията, включително главния изпълнителен директор на Revolut Николай Сторонски, и санкции срещу самата компания съгласно законодателството на Обединеното кралство.

Revolut трябва да подобри "бекофиса и контрола", защото няма традиционен банков бекофис и има работна култура и навици на технологична фирма, а не на банка", казва запознат източник на FT. FRC заключи, че финтех групата "трябва да има средата на банка", казва още той, добавяйки, че ръководството разбира необходимостта от инвестиции.

Компанията отчете нетна загуба 168 млн. паунда за 2020 г. През последните месеци екипът й във Великобритания претърпя отлив на висши служители, включително шефа по докладване на прането на пари, главния директор по риска, служители по защита на данните и глобалните ръководители на регулаторното съответствие. Revolut все още очаква да получи своя банков лиценз в Обединеното кралство.

Одиторската BDO, чиято проверка на финансовите отчети на Revolut за 2020 г. струва 650 хил. паунда, получи критики от FRC през юли за "неприемливото" качество на своите одити. Само седем от 12-те одита на компанията бяха счетени за извършени правилно. Одиторите са под нарастващ натиск от страна на регулатора да се противопоставят на исканията на компаниите да подписват отчети навреме, ако ръководството не е предоставило всичката необходима информация.

Акциите на листнати във Великобритания групи като S4 Capital и Revolution Beauty бяха спрени от регулатора тази година поради забавяния в публикуването на годишните им резултати и пропуски във финансовите отчети.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........

    Стига, бе, агресивно растящ и все още губещ финтек стартъп, който се е прицелил в капиталоемката, конкурентна и регулаторно чувствителна финансова индустрия е акцентирал на растежа за сметка на бек-офис дейностите и адекватните контролни механизми, именно които правят банките досадни и бавни организации. Едва ли се е случвало друг път хехе...

    Нередност?
Нов коментар