ДСК разпределя рекордните почти 400 млн. лв. печалба към акционерите си

С това поне половината от финансовия резултат на банковия сектор за 2021 г. ще отиде за дивиденти

Банка ДСК, лого, сграда    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като БНБ вдигна забраната за разпределяне на дивиденти, поне половината от печалбата на банките за миналата година ще отиде към акционерите им. Това става ясно от протокола на общото събрание на втората по активи ДСК, където е решено целият й финансов резултат от 393.5 млн. лв. да бъде раздаден като дивидент.

В поканата за общо събрание на лидера Уникредит Булбанк също беше предвидено аналогично печалбата й от 313.8 млн. лв. да се разпредели на акционерите. То беше насрочено за 7 април, но все още в Търговския регистър няма протокол от него. Освен това и събранието на една от средните по калибър банки - Алианц банк България, също е решило за 4.8 млн. лв. дивидент. Така дори и от останалите банки да няма съществени дивиденти вече сумата надхвърля 710 млн. лв., или над половината от отчетените малко над 1.4 млрд. лв. печалба за целия сектор.

Рекордно завръщане

За ДСК това е най-голямата отчетена печалба в историята й и рекорден дивидент. Банката е сред тези, които в предишни години системно разпределяха значителни суми към акционерите си. В периода 2014-2017 г. тя също раздаваше цялата си печалба (а в някои години и натрупани от минали години) към централата си - унгарската OTP. Сумарно за тези четири години дивидентите на банката достигнаха 1.15 млрд. лв.

Печалбата на ДСК за 2018 г. беше капитализирана покрай покупката на Експресбанк за 600 млн. евро и сливането на двете институции. А след това в началото на 2020 г. заради пандемията и очаквания удар върху сектора БНБ забрани разпределянето на дивиденти. Ограничението беше вдигнато едва наскоро, през февруари 2022, и сега при свикването на редовните общи събрания банките с капиталов излишък логично се завръщат към дивидентната си политика.

Досега най-голямата разпределяна сума от ДСК беше 321 млн. лв. за 2015 г., когато обаче тя беше чувствително по-малка институция, преди да придобие Експресбанк с нейните 7 млрд. лв. активи. Макар и рекорден за ДСК, дивидентът не е най-големият в историята на българския банков сектор. За 2018 г. Уникредит Булбанк също разпредели цялата си печалба, която тогава възлизаше на 430 млн. лв.

ДСК е 99.9% собственост на OTP, така че огромната част от сумата ще отиде към банката-майка, но има и около 230 други малки акционери, които също ще получат пропорционален дял.

Другите големи

Засега от другите банки с по-значим пазарен дял и практика да изплащат дивиденти преди ковид има свикано общо събрание само на Пощенска банка. Там предложението на ръководството към акционерите е печалбата от 169 млн. лв. да се отнесе към капитала.

Третата по активи ОББ, която приключи 2021 г. със 171 млн. лв. печалба, е сред тези, които потенциално биха могли да разпределят голям дивидент. През миналата година нейният собственик, белгийската KBC, обяви, че купува шестата по активи Райфайзенбанк за над 1 млрд. евро, но сделката още не е финализирана. Затова и логично може да се очаква печалбата на последната (127.5 млн. лв.) също да отиде като дивидент към досегашния й австрийски собственик преди прехвърлянето.

Потенциално може да се очаква дивидент да разпредели още и Прокредит банк, която не го е правила от 2016 г. Другата банка, традиционно разпределяща половината от печалбата си, е държавната ББР, но последните две години тя е на загуба заради провизии по портфейла й големи кредити към близки до политици фирми, а също и по реализираните през нея правителствени ковид мерки. Банките с местна собственост и без възможност за подкрепа от международна група през последните години по-скоро консервират капитал, за да покриват старите си проблеми, а и предвид затягащите се регулаторни изисквания трудно ще могат да разпределят дивидент.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vale avatar :-|
    vale

    А българските банки ще дават ли дивидент?

    Нередност?
Нов коментар