🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След високи печалби Уникредит Булбанк и ДСК ще разпределят 716 млн. лв. дивиденти

Италианската Unicredit ще прибере цялата рекордна печалба на българското си поделение за 2022 г.

Управляваната от Цветанка Минчева Уникредит Булбанк може да си позволи да разпредели цялата си 466 млн. лв. печалба благодарение на големия си излишък от капитал
Управляваната от Цветанка Минчева Уникредит Булбанк може да си позволи да разпредели цялата си 466 млн. лв. печалба благодарение на големия си излишък от капитал
Управляваната от Цветанка Минчева Уникредит Булбанк може да си позволи да разпредели цялата си 466 млн. лв. печалба благодарение на големия си излишък от капитал    ©  Надежда Чипева
Управляваната от Цветанка Минчева Уникредит Булбанк може да си позволи да разпредели цялата си 466 млн. лв. печалба благодарение на големия си излишък от капитал    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След рекордната печалба на банковата система от 2 млрд. лв. за 2022 г. сега очаквано предстоят и солидни дивиденти. Такъв тон задават провелите се в края на март годишни общи събрания на двете най-големи по активи български банки в момента - ДСК и Уникредит Булбанк. На тях е гласувано сумарно 715.9 млн. лв. да бъдат разпределени на акционерите им, което е над ⅓ от финансовия резултат на сектора за миналата година.

Това не е неочаквано, като и двете институции са сред редовно разпределящите дивидент. Той в огромната си част се насочва към централите им в Милано (Unicredit) и Будапеща (OTP), които контролират по над 99% от капитала, но в банките има и миноритарни акционери, които ще получат макар и малки парченца от печалбата.

Новият дивидентен връх

При Уникредит Булбанк решението е цялата отчетена печалба за 2022 г., възлизаща на 465.88 млн. лв., да бъде изплатена като дивидент. Това е рекордна сума за разпределение не само за банката, а и за целия частен сектор в България. Тя би представлявала и исторически най-високо постижение за цялата страна, ако не се брои рекордният резултат на АЕЦ "Козлодуй" за 2022 г. в резултат на високите цени на тока, който беше частично прибран авансово като дивидент от БЕХ.

За Уникредит Булбанк пълното разпределяне на печалбата е редовна политика. Тя залага на това решение от 2016 г. насам, с пауза само при финансовите резултати за 2019 и 2020 г., когато заради несигурността около ковид кризата БНБ забрани изплащането на дивиденти. Сумарно от 2014 г. насам банката е разпределила над 2 млрд. лв. към акционерите си, като досегашният й рекорд бяха 430 млн. лв. за 2018 г.

Българското поделение на италианската Unicredit може да си позволи това, тъй като традиционно оперира със солиден излишък на капитал над регулаторните изисквания. В края на 2021 общата й капиталова адекватност възлизаше на 27.4%, а тази на базовия капитал от първи ред (CET1) - на 27%. В края на 2022 г. показателите чувствително се понижават до съответно 23.3 и 22.9%. Това се дължи както на ръста на кредитирането през годината, с което рисковите експозиции на банката се увеличават, така и на понижението в капитала заради обезценяването на портфейлите й от ценни книжа заради покачващите се доходности.

Все пак обаче капиталовите ѝ показатели остават над средното за банковата система и доста над регулаторните изисквания. Така явно ръководството на Уникредит Булбанк е преценило, че му остава достатъчно пространство да продължи с кредитната експанзия.

Дял от рекорда

При ДСК печалбата за 2022 г. беше още по-висока - 566.7 млн. лв., което в номинално изражение е рекорд за сектора. Решението на акционерите по предложение на борда обаче е да се разпределят само 250 млн. лв., или около 44% от тях, като дивидент, а останалата част да се отнесе към фонд "Резервен". Вероятно логиката зад този ход е именно да се подкрепи възможността на банката да продължи активно да кредитира, тъй като и при нея след разпределения дивидент за 2021 г. има спад на капиталовите показатели. С тази сума общо изплатените от ДСК дивиденти към Унгария от 2014 г. насам достигат близо 1.8 млрд. лв.

От другите банки с по-последователна дивидентна история в последните години засега няма никоя с проведено общо събрание. При ОББ вероятно се изчаква да приключи вливането на придобитата Райфайзенбанк, което вече е на финалната права с получени всички нужни одобрения и заявено за вписване в Търговския регистър. Сумарно двете банки в групата на белгийската KBC реализират 285 млн. лв. печалба за 2022 г. Извън тях регулярно дивиденти раздават Алианц банк и Прокредит банк, а миналата година дебют направиха Д банк и Ти Би Ай банк. Евентуално разпределяне на печалбата може да се очаква и от държавната ББР.

Все още обаче е рано да се каже дали рекордната сума от малко над 1 млрд. лв. банкови дивиденти гласувани миналата година, ще падне. Предвид продължаващата силна кредитна активност в комбинация с продължаващият ръст на лихвените нива, който намалява стойността на портфейлите от ценни книжа в балансите им, много банки вероятно ще се окажат принудени да задържат в голяма степен или изцяло печалбите си в капитала, вместо да ги разпределят към акционерите си.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pba321088732 avatar :-|
    Йосиф Давыдович
    • - 1
    • + 4

    Малко е може още да дигнат таксите.... Навремто Иван Костов продаде дск-то за под 250 млн лева....

    Нередност?
  • 2
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 1
    • + 4

    топ източване на български капитали

    Нередност?
  • 3
    yotce avatar :-|
    Yotce
    • + 2

    Е, това да не са някакви ритейлъри, че да им гледа държавата в паничката, за кое какви такси събират...

    Нередност?
  • 4
    novr2 avatar :-(
    novr2

    После яйцата били скъпи. Тия дерат по 2млрд на година (за 2млн. реално работещи това са си по 1000лв на работещ вземат)

    Нередност?
Нов коментар