🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Deutsche Bank премества стотици IT специалисти от Русия в Германия

Загубата на експертния опит на служителите в Москва и Санкт Петербург може да има незабавни и сериозни последици за германската банка

След началото на руската инвазия в Украйна Deutsche Bank е предложила на всички свои служители в Русия да се преместят да работят от Германия
След началото на руската инвазия в Украйна Deutsche Bank е предложила на всички свои служители в Русия да се преместят да работят от Германия
След началото на руската инвазия в Украйна Deutsche Bank е предложила на всички свои служители в Русия да се преместят да работят от Германия    ©  Reuters
След началото на руската инвазия в Украйна Deutsche Bank е предложила на всички свои служители в Русия да се преместят да работят от Германия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните три месеца Deutsche Bank е преместила стотици висококвалифицирани софтуерни разработчици и техните семейства от Русия в Германия, тъй като германският кредитор се опитва да ограничи последиците от войната в Украйна върху своя IT капацитет. В страната са били наети около 1500 IT специалисти в два центъра за софтуерни технологии в Москва и Санкт Петербург. Служителите в тях, които са представлявали една четвърт от всички компютърни специалисти на Deutsche Bank, са отговаряли за разработването и поддръжката на софтуер за глобалната търговска дейност и корпоративната банкова система, съобщава Financial Times.

След началото на руската инвазия в Украйна Deutsche Bank е предложила на всички свои служители в Русия да се преместят да работят от Германия. Около половината от служителите са приели предложението, като повечето от тях вече са се преместили, казват пред изданието трима души, които са пряко запознати със случващото се. "Това не беше евакуация", казва един от информаторите, добавяйки, че става въпрос за "нормално преместване на персонала, но очевидно в размер и мащаб, който е много по-голям от този, с който обикновено се сблъскваме".

Досега Deutsche Bank не е съобщила какво ще прави с останалите си IT операции в Русия. През март банката заяви, че възнамерява да прекрати банковите си дейности в страната, които в сравнение с други европейски кредитори са доста ограничени.

Според банката по-голямата част от нейния софтуер за търговия работи с хардуер, намиращ се на територията ЕС и в Русия не се съхраняват никакви данни, но загубата на експертния опит на служителите в Москва и Санкт Петербург може да има незабавни и сериозни последици.

Законна имиграция

От март месец екип от около 50 души работи за релокацията на руските служители и техните семейства, като общо в Германия се местят около 2000 души. Според един от участниците в операцията Deutsche Bank e работила в рамките на действащото руско законодателство, опасявайки се от евентуални ответни мерки от страна на властите спрямо оставащите в страната служители. Всички служители, които са се преместили в Германия, са имигрирали официално. "Те не са се престрували [пред руските власти], че отиват на почивка."

Тъй като границите на Русия са останали отворени, действителното преместване е било "сравнително гладък процес", казва един от източниците. Много от служителите са летели до Германия през Финландия. Тъй като Deutsche Bank е била уредила всички документи предварително, служителите са могли да започнат работа в Берлин веднага след пристигането си. Подготовката на всички документи е била сложен процес, тъй като служителите са се нуждаели от актове за раждане, университетски дипломи и други документи, често в превод, за да получат визи и разрешителни за работа в Германия.

"Имаше доста хора, които не бяха подновили паспортите си, защото никой не беше пътувал от три години", каза един от тях. Банката се е опасявала, че руските служби може да се опитат да внедрят разузнавачи в германската ѝ дейност. "От известно време работим в условията на повишена осведоменост за киберсигурността [в Русия], включително и за точно тази заплаха", заяви висш мениджър, като добави, че банката е проверявала миналото на служителите си и е сканирала всички кодове, написани в Русия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    Путлер няма право на млади, образовани хора с високи заплати.

    Нередност?
Нов коментар