🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Централните банки започват най-мащабното покачване на лихвите за последните 20 години

Икономистите предупреждават, че това е началото на глобален цикъл на затягане

ЕЦБ се очаква да започне да увеличава лихвите от юли
ЕЦБ се очаква да започне да увеличава лихвите от юли
ЕЦБ се очаква да започне да увеличава лихвите от юли    ©  Reuters
ЕЦБ се очаква да започне да увеличава лихвите от юли    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Централните банки бързо повишават лихвите, като през последните три месеца са обявени над 60 покачвания, показва анализ на Financial Times на данни от централните банки. Те показват рязката и широко разпространена промяна на паричната политика, възприета след световната финансова криза през 2008 г. и допълнително засилена по време на пандемията. Затягането на паричната политика идва в момент, когато инфлацията е достигнала рекордни стойности за последните няколко десетилетия, подхранвана от нарастващите цени на енергията и храните след нахлуването на Русия в Украйна.

Сред наскоро повишените лихвени проценти са тези на Федералния резерв и на Английската централна банка. В началото на май Фед повиши своя референтен лихвен процент с 50 базисни пункта, като в момента той е между 0.75% и 1%. Английската централна банка е повишила лихвените проценти на последните си четири заседания, като през май нивото достигна 1%. Очаква се през юли ЕЦБ да повиши разходите по заемите за пръв път от 2011 г. насам, както и да сложи край на отрицателните лихвени проценти през септември. Очаква се централните банки на Канада, Австралия, Полша и Индия да повишат лихвите през следващите седмици.

Миналата година страните от Латинска Америка започнаха да затягат паричната си политика, тъй като техните икономики бяха засегнати от пандемията от ковид. Бразилия е повишила лихвените си проценти 10 пъти за малко повече от една година до 12.75% спрямо 2% през март миналата година. Мексико, Перу, Колумбия и Чили са направили същото.

Силвия Дал'Анджело, икономист в компанията за управление на инвестиции Federated Hermes, заяви, че централните банки на развиващите се пазари "са реагирали по-силно на появата на повишена инфлация".

В Африка Гана, Египет и Южна Африка също са взели такива решения. В Източна Азия Корейската централна банка покачи референтния си лихвен процент за втори пореден месец, а Централната банка на Малайзия е покачила лихвите с 25 пр. пункта по-рано този месец.

В САЩ и Великобритания затягането ще е най-бързо

Според Дженифър Маккеън, ръководител на отдела за глобална икономика в изследователската компания Capital Economics, от 20-те големи централни банки 16 вероятно ще повишат лихвените проценти през следващите шест месеца. Затягането се очаква да е най-бързо в САЩ и Великобритания. До края на тази или началото на следващата година се очаква покачване на лихвените проценти с поне 100 базисни пункта в еврозоната, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Увеличаващите се икономически щети от широко разпространените рестрикции заради ковид и проблемите в сектора на недвижимите имоти накара китайските властите да понижат основния лихвен процент по едногодишните кредити с 10 базисни пункта от 3.8% до 3.7%. Частните кредитори също са понижили лихвените проценти по ипотечните кредити. Руската централна банка, която агресивно повиши лихвените проценти миналата година и в началото на инвазията на Москва в Украйна, ги е понижила три пъти през последните месеци, което отразява стабилизирането на рублата. Японската централна банка също поддържа ангажимента си да поддържа доходността на нулево равнище, включително чрез разширяване на счетоводния си баланс.

Все още няма коментари
Нов коментар