🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ и Берлин критикуват Deutsche Bank за разследването на продажба на валутни деривати

Продуктите, които са били рекламирани като сигурни и евтини, но са излагали клиентите на голям риск и в някои случаи на катастрофални загуби

Главният изпълнителен директор на германската банка Кристиан Суинг има сериозни проблеми за разрешаване.
Главният изпълнителен директор на германската банка Кристиан Суинг има сериозни проблеми за разрешаване.
Главният изпълнителен директор на германската банка Кристиан Суинг има сериозни проблеми за разрешаване.    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор на германската банка Кристиан Суинг има сериозни проблеми за разрешаване.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Водещи европейски банкови регулатори са заявили пред Deutsche Bank, че "не са доволни" от нейното разследване на неправилната продажба на рискови валутни деривати в Испания, съобщава Financial Times, позовавайки се на лица, запознати с въпроса. Европейската централна банка (ЕЦБ) и германският финансов регулатор BaFin са изразили неудовлетвореност от разследването, което е започнало през втората половина на 2019 г. и е на път да бъде завършено.

Проучването на Deutsche Bank е установило, че служителите на банката са действали недобросъвестно, възползвали са се от пропуски в контрола на банката и са нарушили правилата на ЕС, съобщи по-рано този месец изданието, като се позова на източници, запознати с изготвения доклад. Един от тях е заявил, че служителите са действали "недобросъвестно" в продължение на години, като са принуждавали малки и средни испански компании да купуват изключително сложни валутни деривати. Продуктите, които са били рекламирани като сигурни и евтини, са били предназначени за хеджиране на валутни рискове, като са генерирали огромни печалби за Deutsche, но са излагали клиентите на голям риск и в някои случаи на катастрофални загуби.

След като по време на първоначалната фаза на разследването беше установено неправомерно поведение в едно звено, в което служителите умишлено са използвали непълноценните контролни механизми, банката е разширила обхвата на разследването. Според запознати тя е открила пропуски във вътрешните си процеси на други места, но не е установила, че тези пропуски са били използвани от служителите.

Германската банка беше замесена в поредица от скандали, включително данъчни измами с дивиденти, фалшифициране на лихвения процент LIBOR, неправилна продажба на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, и пране на пари за руски олигарси.

Според източниците на FT Deutsche Bank е заменила голяма част от ръководството си в Испания, както и няколко старши инвестиционни банкери в Лондон, а други замесени лица са преминали обучение за спазване на законодателството и са им били намалени бонусите. Общо по-малко от 12 души са били санкционирани, повечето от тях за липса на надзор, но някои за недобросъвестно възползване от пропуски в контролните механизми. Според източниците банката е платила десетки милиони евро на засегнатите клиенти, затегнала е вътрешния контрол и е спряла да предлага някои валутни продукти на определени групи клиенти.

Критиките

Регулаторните органи обаче са отправили критики към банката по няколко въпроса, включително за недостатъците в използваната методологията, както и за времето, което е било необходимо за провеждане на разследването и след това за наказване на замесените лица. Едно от лицата, запознати с въпроса, е заявило, че една от критиките от регулаторните органи е, че банката е проверила само ограничен брой транзакции, когато е проверявала качеството на вътрешния си контрол, като твърди, че вземането на по-широка извадка би било по-добър подход. Deutsche Bank, BaFin и ЕЦБ са отказали да дадат коментар пред Financial Times.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар