Българската КФН е научила за проверката на "Евроинс" в Румъния едва преди дни

Констатираният от регулатора в Букурещ недостиг за стотици милиони евро идва най-вече заради непризнат презастрахователен договор

Председателстваната от Бойко Атанасов Комисия за финансов надзор е поискала независима проверка на констатациите на ASF, с активното участие на EIOPA
Председателстваната от Бойко Атанасов Комисия за финансов надзор е поискала независима проверка на констатациите на ASF, с активното участие на EIOPA
Председателстваната от Бойко Атанасов Комисия за финансов надзор е поискала независима проверка на констатациите на ASF, с активното участие на EIOPA    ©  Цветелина Белутова
Председателстваната от Бойко Атанасов Комисия за финансов надзор е поискала независима проверка на констатациите на ASF, с активното участие на EIOPA    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за финансов надзор (КФН) не е била уведомена от румънския си аналог ASF за провеждането на надзорна проверка в "Евроинс Румъния" и за констатациите от нея. Това става ясно от отговорите на институцията на въпросите на "Капитал", след като компанията - майка на румънския застраховател, българският публичен холдинг "Еврохолд", се оплака от неправомерен натиск от служители на регулатора в Букурещ, целящ превземане на бизнеса ѝ. По информация от източници става сума за открита необходимост от попълване на капитала с около 400 млн. евро, като ако не бъдат набавени, управлението на компанията може да бъде поето от служебно назначен администратор.

По принцип в ЕС опериращите международно застрахователи се надзирават и на групово ниво, като в случая с "Евроинс" ключова роля в т.нар. надзорен колегиум има КФН, тъй като шапката е в България. Затова и липсата на комуникация между регулаторите по такива казуси не е типична и българската институция е поискала обяснение. "От страна на ASF е изтъкнато, че констатациите са предварителни, като се очаква получаване на отговор от страна на застрахователя и едва след това ще се изготви окончателен доклад", обясниха от КФН. По време на работна среща на 10 февруари българският надзор е поискал и "извършване на независима проверка на констатациите, направени от ASF, с активното участие на EIOPA, с цел максимална обективност".

Липса на диалог

Според обясненията на КФН тя разбира за проверката, започнала още миналата година, едва на 3 февруари, и то от самата компания. Досега в ролята си на надзорник на групово ниво на "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ) комисията не е констатирала проблеми с платежоспособността на дружествата от нея. Това обаче идва и с уговорката, че българският надзор няма пряк поглед върху данните на "Евроинс Румъния", а финансовото му състояние се наблюдава през груповата консолидирана отчетност.

Следенето на сложни международни групи трябва да се случва чрез надзорни колегиуми, където да се обменя информация за платежоспособността, рисковия профил, пазарното поведение в отделните държави на дейност и др. В случая с ЕИГ участват представители освен на българския и на надзорните органи на Румъния, Гърция, Северна Македония, а също и на европейския регулатор EIOPA.

"В случай на уведомление от страна на участник в надзорния колегиум за промяна в рисковия профил на дадено дружество, както и за съществени изменения в компонент от дейността, се свиква извънреден надзорен колегиум, с цел уведомление за промените, както и очертаване на план за бъдещи надзорни действия", обясняват от КФН, като подчертават, че има възможност и за извънреден колегиум. Според регулатора обаче такова нещо не се е случвало, за последен път среща за ЕИГ е имало на 5 декември 2022 г. и на нея КФН не е информирана от страна на ASF за извършвана надзорна проверка, както и за очакван доклад от нея.

От комисията избегнаха коментари по същество, тъй като все още не разполагат с официална информация за констатациите, направени от страна на румънския регулатор, както и с изходните данни, на които те се базират. По същата причина регулаторът не се ангажира и с мнение при негативно развитие какви биха били евентуалните ефекти върху застрахователния пазар в България, както и върху другите надзиравани сектори от КФН - инвестиционния и осигурителния.

Основата на проблема

Към момента е трудно да се сглоби пълна картина за какво точно става въпрос. Между пространните обвинения и емоционалните изявления, направени от председателя на надзорния съвет и основен акционер в "Еврохолд" Асен Христов, се промъкват сравнително малко числа по конкретните претенции на ASF. Все пак се разбира, че макар според него компанията да е в изключително добро състояние, от нея изведнъж се изискват стотици милиони евро.

По информация на "Капитал" от три източника наистина в предварителния доклад на румънския регулатор фигурират стряскащи числа, които кумулативно водят до сума над 400 млн. евро. Доколкото целите активи на "Евроинс Румъния" са сходна величина, тя изглежда трудно разбираема. Компанията е специализирана почти изцяло в "Гражданска отговорност" (около 93% от портфейла й), макар да опитва да се диверсифицира. След поредица фалити в последните години българската компания се оказа лидер на румънския пазар с около 30% при задължителната полица. При нея регулярно възникват проблеми за застрахователите, тъй като заради социални причини и/или дъмпинг често се продава на цена, която не покрива адекватно рисковете.

Голяма част от проблема при "Евроинс Румъния", по неофициална информация на "Капитал", се дължи на предписанието на регулатора да смени презастрахователя по част от портфейла си, тъй като го счита за неприемлив за балансите й както по местно законодателство, така и по Solvency II. Компанията се е съгласила, въпреки че според нея договорът отговаря на стандартите и се приема от други регулатори, което само по-себе си носи 15 млн. евро загуби от неустойки.

Вследствие на смяната обаче части от полиците останали с по-рискови параметри и на база на това и на екстраполации докладът на ASF е констатирал нужда от по-високи провизии, особено за малко вероятни екстремни събития (binary events). Има и предложения за съществени корекции в провизиите и плащанията по презастраховането, както и други по-малки забележки. Така като крайно регулаторът открива съществени проблеми с платежоспособността, като "Евроинс" има възможност да възрази срещу констатациите.

По принцип не е изключено и част от тях да бъдат смекчени. Но предвид изнесените от Асен Христов в публичното пространство обвинения към вицепрезидента по застраховане на ASF Кристиян Рошу, че собственоръчно оркестрира рейдърска атака срещу "Евроинс", пространството за диалог изглежда доста стеснено.

38 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар