Румънският финансов надзор отне лиценза на "Евроинс" в страната (допълнена)

Решението идва седмици след като застрахователят се оплака от системен тормоз от надзора и опит бизнесът му да бъде превзет

Асен Христов    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Евроинс Румъния", ключовото дружество в застрахователния подхолдинг на "Еврохолд България", влиза в процедура по несъстоятелност. Това става ясно от решение на румънския небанков финансов регулатор (ASF) да отнеме лиценза ѝ, да отстрани ръководството й и да назначи тамошния Гаранционен фонд за временен администратор на компанията.

До тази развръзка се стига, след като в началото на февруари "Евроинс" влезе в открита война с регулатора. Председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов обвини ключови служители на ASF, включително и вицепрезидента за застраховане Кристиян Рошу, в натиск и подготвяне на рейдърска атака спрямо компанията. Сега обвиненията бяха препотвърдени, като от компанията. От българската Комисия за финансов надзор обясниха, че днес са получили уведомление от ASF. "В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД, нито на групата като цяло", се казва в становището на КФН.

След последния зрелищен фалит на лидера в задължителната полица "Гражданска отговорност" в Румъния City Insurance през 2021 г., "Евроинс" се оказа не само най-големият играч в сегмента, но и най-големият застраховател по премиен приход в страната.

Близо 450 млн. евро минус

Според официалното съобщение на ASF в "Евроинс Румъния" е констатиран недостиг на средства за осигуряване на покритие на изискванията за платежоспособност (т.нар. SCR или Solvency Capital Requirement) още към 30 юни 2022, и той се е запазил и към 30 септември. Според регулатора за възстановяване на показателя над минимума от 100% са нужни 2.19 млрд. леи, което съответства на над 445 млн. евро.

"Решението на борда на ASF се основава на детайлен анализ на ситуацията в "Евроинс Румъния". Затова отбелязваме и че от 2020 г. "Евроинс" е обект на засилени регулаторни действия, които показаха истинското положение на компанията", пише в съобщението. По данни от регулатора между февруари 2020 г. и януари 2023 г. на "Евроинс" са наложени 26 санкции на стойност общо над 16 млн. леи, или 3 млн. евро, като тези от тях , които са били оспорвани, са потвърдени от съда. От регулатора представиха и файл с обзор на действията си (на румънски). Там освен капиталовите проблеми са посочени още шест сериозни нарушения, даващи основание за отнемането на лиценза.

Версията на компанията

Доколкото целите активи на "Евроинс Румъния" са от сходна величина, дупката от 450 млн. евро изглежда трудно разбираема. Във версията на "Евроинс", с която тя се опита миналия месец да привлече подкрепа от българската КФН и европейския регулатор EIOPA, голяма част от проблема се дължи на предписанието на ASF да смени презастрахователя по част от портфейла си, тъй като го счита за неприемлив за балансите й както по местното законодателство, така и по Solvency II. Компанията се е съгласила, въпреки че според нея договорът отговаря на стандартите и се приема от други регулатори, което само по-себе си носи 15 млн. евро загуби от неустойки.

Вследствие на смяната обаче части от полиците останали с по-рискови параметри и на база на това и на екстраполации докладът на ASF е констатирал нужда от по-високи провизии, особено за малко вероятни екстремни събития (binary events). Има и предложения за съществени корекции в провизиите и плащанията по презастраховането, както и други по-малки забележки. Така като крайно регулаторът открива съществени проблеми с платежоспособността.

Досега "Евроинс" получаваше сравнително хладна подкрепа на силните си твърдения, че се прави опит бизнесът й да бъде превзет. Българската КФН обясни пред "Капитал" преди месец, че е научила за проверките едва дни по-рано и е поискала обяснения от ASF. Това по принцип е необичайно, доколкото КФН е регулатор на групово ниво на "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ), като рисковете би трябвало да се обсъждат в колегиум от надзорните органи на Румъния, Гърция, Северна Македония, а също и на европейския регулатор.

Темата през февруари достигна и до EIOPA, която също е изискала документи за собствена проверка. А в румънски медии беше публикувано писмо от ЕБВР като голям инвеститор в "Евроинс", че и банката е назначила своя проверка. Досега няма резултати от нея като Асен Христов се ангажира когато тя бъде готова да бъде публикувана.

Поради всичко това очакванията бяха за развитие най-рано в края на март, но явно румънският регулатор е намерил достатъчно основания за действия и по-рано. Това не е първи сблъсък на "Евроинс" с ASF като в предходни години на компанията са налагани оздравителни програми, но този път изрично е посочено, че нарушенията са в размер, които правят това невъзможно. В по далечната история имаше и война с българския регулатор, който почти коства лиценза на "Евроинс". От компанията не отхвърлят проблеми в миналото, но твърдят, че се сега дружествата са в перфектно здраве.

Изолиране от Румъния

По време на специално свикана по темата пресконференция Асен Христов обясни още и развитията около новия презастрахователен договор на "Евроинс Румъния", който ЕИГ е използвала за да прехвърли голяма част от активите и пасивите в България. След февруарския конфликт от компанията обявиха сключването на нов договор с "ЕИГ Ре", презастрахователна компания от самата група, чрез който да отговори на изискванията на румънския надзор. В него има клауза, според която при отнемане на лиценза, "ЕИГ Ре" запазва прехвърлените активи. "Част от тях са инвестиции на БФБ - над 10 млн лева, предимно в дялови фондове", каза Христов, като подчерта, че така е търсено да се защитят не само акционерите на "Еврохолд", а и пазара. "Имаше опасност заразата да се разпростре".

Христов предположи, че именно това действие може да е провокирало действието на ASF, "тъй като са видели че активите им се измъкват". Обовновка на възраженията на регулатора са описани в решението за отнемане на лиценза. Там се казва и че Гаранционният фонд ще пристъпи към развалянето му, като Христов заяви, че "ЕИГ Ре" също ще поиска това.

Според Асен Христов чрез тази операция и други действия в последния месец "Еврохолд" е успяла да изолира бизнеса в Румъния и той не очаква съществен ефект върху останалата част на ЕИГ, а още по-малко върху енергийния бизнес. "Румънското дружество естествено беше най-голямото ни като премиен приход, така че основният ефект ще е понижаване стойността на ЕИГ", каза Христов, като според него допреди днес оценката на подхолдинга е била около 500-600 млн. евро.

Екзистенциална заплаха

Вероятно отнетият лиценз ще е сериозен удар за "Еврохолд", която през 2021 г. придоби активите на ЧЕЗ в България с финансиране от консорциум от най-големите банки в страната. Според неодитирания консолидиран отчет на "Еврохолд" към края на 2022 г. приходите му надхвърлят 6.3 млрд. лв., като от тях 3.58 млрд. лв. идват от енергийния бизнес и 3.7 млрд. лв. от застрахователния. Брутните премийни приходи на "Евроинс Румъния" са 1.14 млрд. лв., като компанията отчита почти 60 млн. лв. положителен технически резултат и 62 млн. лв. печалба. Акциите на холдинга на БФБ в петък се понижиха с 14.6% до 1.4 лв. за акция, което прави пазарна капитализация 364 млн. лв.

"Евроинс Румъния" е ключова за ЕИГ. Към средата на 2022 г. тя има близо 32% дял при задължителната полица с над 1.5 млн. клиенти и 23% дял в общото застраховане. Портфейлът й е почти изцяло фокусиран в "Гражданска отговорност" (93%), макар активно да опитва да расте в другите по-доходоносни сегменти, а брутният ѝ премиен приход надхвърля 300 млн. евро за полугодието.

Българското дружество "Евроинс" също е номер едно по премиен приход в страната с 342 млн. лв. за деветмесечието, даващи ѝ над 15% пазарен дял.Лидерската позиция обаче се дължи на над 145 млн. лв. приходи от чужбина, без които делът би бил под 10%. Дружеството продава различни застрахователни услуги на още няколко пазара в ЕС, като предлага и "Гражданска отговорност" в страни като Гърция и Полша, а има и съществен приход от полица "Помощ при пътуване" във Великобритания. По данни от КФН към деветмесечието тя има 134 млн. лв. премии по "Гражданска отговорност", като над 95 млн. лв. от тях са от Европейското икономическо пространство. За цялата година сумата достига 455 млн. лв., а печалбата е 1.3 млн. лв.

Силната позиция при задължителната, но често (заради социални фактори или конкурентен натиск) губеща, автомобилна полица рядко е устойчива. Досега в последното десетилетие на два пъти компаниите, изкачили се до лидерските позиции в Румъния при "Гражданска отговорност" (както и няколко по-малки играча), приключваха с фалит. През 2015 г. това се случи с Astra, а през 2021 г. - със City, като именно след излизането й от пазара "Евроинс" се озова като новия номер 1.

Статията е допълнена в 22:00 ч. на 17 март 2023 с цитати и обяснения от Асен Христов

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    deeron avatar :-|
    Бай Стоен
    • - 2
    • + 12

    Това да не е скапаната България, където с пари всичко минава.

    Нередност?
  • 2
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • - 3
    • + 6

    Румъния е по-ДЪРЖАВА от комунистическо-кремълската кочина в която обикновените хора са подложени на геноцид от 100-200 комунистически семейства и техният криминален слугинаж.

    Нередност?
  • 3
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 2

    Ако полиците са губещи значи трябва да се вдигне цената им. Ако не може да се вдигне цената им значи предлагащите тази застраховха трябва да спрат да предлагат услугата и задължителността да се превърне в кухо понятие

    Нередност?
  • 4
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 1
    • + 1

    Ситуацията в Румъния е явно като в България - можеш да атакуваш чрез държавни органи един бизнес, да го отнемеш, да го фалираш и да го извадиш от пазара. Такива са законите на ЕС. В нормани страни - такова отнемане може да стане, ако има някакви сериозни причини (не измислени причини).

    Нередност?
  • 5
    hxq131146073 avatar :-|
    hxq131146073
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#4] от "coffee.bean":

    Каква пара ти дават тези за да ги защитаваш.

    Нередност?
  • 6
    ede05625406 avatar :-|
    Станислав Губеров
    • + 4

    Ясно е,че румънците са им намерили цаката по не съвсем коректен начин,но точно това по принцип си заслужават Евроинс,които приемат плащане по застраховки,после търсят под вола теле,за да не ти платят щетата(лично аз изгорях с 15бона),и накрая някой друг по-голям гявол ги наиграва.Сега се изкарват жертви,ама като цяло са гадове,но явно винаги има някой по-голям да ги схруска

    Нередност?
  • 7
    henri_poincare avatar :-|
    Henri Poncare
    • + 5

    Интересна е хипотезата при която клаузите за cross-default, по облигациите и заемите на EIG, се активират и огромни суми станат изискуеми веднага.
    Какво ли ще направи Ирландския регулатор, за да защите облигационерите на търгуваните там облигации, или те ай всички са свързани лица с Еврохолд?
    Интересно след срива в цената на акциите на Еврохолд и сателитите му, дали репо сделки с акции на Еврохолд, Синтетика, Етропал, СЛС и др. сателитни дружества няма да предизвикат Уникредит, ПИБ, Пощенска, Varengold и Еврофинанс да поискат допълнително обезпечение?
    Дали КФН не трябва да попита местни поднадзорни лица каква експозиция имат към всяка една от тези компании, включиелно "индиректно" свързаните, през репо сделки или като часто от портфейла си?
    Дали немския банко врегулатор няма да намери причини да влезе в управлението на Varengold, която вероятно е под скрит контрол на лицата Христов и Бошов?
    Ако Еврохолд и лицето Христов не върнат активите в Румъния, които наскоро са си прибрали, дали няма прокуратурата в Румъния да поиска ареста му и екстрадицията му към Румъния?
    Ще е полезно да се попита Радев, на какво основание се намесва в търговски спор извън територията на страната, от името на частна компания.
    Освен това, кой ще управлява Еврохолд и поделенията му, след като и Бошов и Христов ще са били част от управлението на компания обявена в несъстоятелност?
    Има ли системен риск няколко частни пенсионни дружества в Бългрария, начело с ПОД Бъдеще, да започнат да изпитват проблем с преоценката на активи, както и с ликвидност, при невъзможност да се освободят от тях - просто защото няма нито един луд, който да иска да си купи облигации без съдържание?
    Дали EIOPA няма да се събуди и директно влезе в ПОД Бъдеще и установи свързаност между 75% от портфейла на Бъдеще и лицата Христов и Бошов?

    Нередност?
  • 8
    spalding avatar :-|
    spalding

    Много моля да си редактирате статията - има недовършени изречения, смислови грешки, повторени думи, които правят четенето трудно. И толкова ли не можете да резюмирате писмото на ASF, след като текстът може да се копира и преведе дори с google translate.
    За какво плащаме този висок абонамент?За малко статии и ниско качество ли?

    Нередност?
  • 9
    ccq16822697201172894 avatar :-|
    Helen Dam

    Благодаря ви за предоставената информация за https://backroomsgame.co отнемането на лиценза на "Евроинс" в Румъния. Винаги е полезно да разбираме новините и събитията в света на финансите и застраховането, за да можем да вземаме информирани решения.

    Нередност?
Нов коментар