Iuvo Group помага на парите да растат

Финтех компанията предлага алтернатива на традиционните инвестиционни инструменти

Iuvo Group помага на парите да растат
Iuvo Group помага на парите да растат
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Iuvo Group е онлайн платформа за генериране на пасивна доходност от спестявания. Думата "iuvo" на латински означава "помагам". Платформата прави именно това - помага на потребителите да накарат парите си да работят за тях. Финтех компанията стартира дейността си през 2016 г., водена от идеята да предложи алтернатива на традиционните инвестиционни инструменти.

Бизнесът на iuvo е част от MFG. MFG обединява компании в областта на кредитирането, кредитното посредничество, платежните услуги и електронни пари, както и общо застраховане в 7 държави в Европа, а скоро и в САЩ, Мексико и Индия. Някои от компаниите в групата MFG са с 18 години опит и история и са лидери на респективните пазари, на които оперират.

Как работи бизнес моделът на iuvo

Iuvo е P2P marketplace за инвестиране във вече отдадени кредити от небанкови кредитни компании. Потребителите закупуват части от тези кредити, за да реализират доходност от лихвата, а кредитните компании получават финансиране, с което допълнително да разширят бизнесите си.

Iuvo оставя контрола в ръцете на потребителите и им дава възможността сами да решат как и в какво да инвестират средствата си. Кредитите се различават по лихва и продължителност в зависимост от бизнеса на съответните кредитни компании. Средната годишна доходност, която може да се постигне чрез marketplace-a, e 9.2%, като може да достигне и до 13%. Крайната доходност зависи от персоналното портфолио от кредити.

Бързият достъп до парите е друго предимство на iuvo. Потребителите получават плащания в унисон с реалния погасителен план. Получените средства могат бъдат да изтеглени към лична банкова сметка или да бъдат реинвестирани, за да се постигне желаната годишна доходност.

Оригинаторите се проверяват на всеки три месеца

Партньорите на iuvo, т. нар. кредитни оригинатори, са както лидери с дългогодишна история в кредитирането, така и компании със свежи идеи и новаторско виждане за бъдещето. Всеки от потенциалните партньори преминава през стриктен тристепенен дю дилиджънс процес, проверяващ легитимността на компанията, финансовата стабилност, както и различните им вътрешни политики. Това, заедно с регулярния тримесечен мониторинг, се прави с цел намаляване нивата на риск.

Въпреки че рискът при инвестирането в кредити е значително по-нисък в сравнение с най-нашумелите инвестиционни инструменти в момента, важно е потребителите да знаят, че всяка инвестиция носи риск.

Диверсификацията е ключ към контролиране на риска. Едно от предимствата на iuvo е, че предлага възможност за географска диверсификация, партнирайки си с компании от България, Румъния, Испания, Полша, Латвия и Северна Македония, като този списък предстои да се разшири. Разпределянето на средствата в множество на брой кредити от различни оригинатори и от различни държави допринася за по-успешните инвестиции.

Възможност за автоинвестиране

Потребителите могат да разглеждат всеки кредит индивидуално и да преценят дали искат да закупят част от него. За удобство и за да пести време на потребителите, iuvo дава възможност за автоматично инвестиране. Всеки на платформата може да създаде портфолио с предварителни настройки спрямо това как иска да инвестира. Системата на iuvo ги следва и автоматично инвестира средствата в кредити вместо хората.

Алтернативата iuvoSAVE*

IuvoSAVE дава възможност на потребителя да спестява и да печели. Това е структуриран продукт, изключително опростен и лесен за ползване. Продуктът е подходящ за масовия потребител, защото може да се започне с достъпни суми и само с няколко клика, като и не изисква предишен инвестиционен опит и създаването на сложни стратегии. IuvoSAVE предлага фиксирана годишна доходност и фиксиран период на инвестицията. Това позволява по-добро финансово планиране, тъй като потребителят знае точно кога и точно каква сума ще получи.

Изборът е между три опции, като може да има инвестиция и чрез трите едновременно:

  • 5% годишна доходност и 3 месеца период;
  • 6% годишна доходност и 6 месеца период;
  • 7% годишна доходност и 12 месеца период.


До края на април 2023 г. по случай първия рожден ден на iuvoSAVE компанията промотира и четвърта възможност - 8% годишна доходност и 12 месеца период.

Условията са гъвкави, като могат да се добавят още средства към стартирала инвестиция и то без да се променя датата на падеж. Има опция и за бърза ликвидност. Потребителите могат да изтеглят предсрочно до 10 000 единици от дадената валута на продукт в един и същ месец срещу такса от едва 1% върху сумата на тегленето. При предсрочно теглене се запазва натрупата лихва и отново се запазва същата дата на падеж.

След датата на падеж потребителят получава цялата инвестирана сума заедно с цялата доходност наведнъж. Всеки може и да настрои своя iuvoSAVE да стартира веднага нов период при приключването на стария, за да продължават спестяванията да носят доходност.

* Iuvo не е банка или инвестиционен посредник. Средствата на потребителите в портала не са депозити и не са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките и/или от други схеми за обезщетение на инвеститорите. Закупените вземания, включително и чрез iuvoSAVE, не са финансови инструменти, събираемостта и доходността им не е гарантирана. Виж пълните условия на www.iuvo.bg

Възходът на iuvo

За близо 7 години над 36 000 инвеститори са се доверили на iuvo, което нарежда амбициозната българска компания сред лидерите на европейския пазар. Основните потребители на платформата са от България, Германия, Нидерландия и Испания, следвани от още няколко западноевропейски държави.

Кумулативната инвестирана сума за този период е над 361 милиона евро, която е донесла желаната доходност на инвестиращите и е помогнала в развитието на бизнесите на партньорите на платформата - кредитните оригинатори.

Въпреки несигурната икономическа обстановка 2022 г., за iuvo е година на растеж и поставяне на ново начало с поглед към нови хоризонти. Компанията увеличава партньорската си мрежа с 50%, за да предостави още възможности за диверсификация. Сумата на новите добавени средства от потребителите в платформата през 2022 е нараснала с 33% спрямо предходната година, а сумата на изплатените лихви към потребителите - с 42%. Приходите на iuvo също са нараснали с 48% на месечна база.

Именно през 2022 г. iuvo представи и иновативния си продукт iuvoSAVE, който само след една година вече заема 15% от портфейла на компанията.

Плановете

Плановете за развитието на iuvo включват техническото подобряване на платформата и предоставянето на нови и интересни услуги. Компанията цели да предоставя стабилна и бърза техническа среда на потребителите си и да постигне максимално улеснени и удобни процеси още от момента на регистрация.

Главната задача на iuvo е потребителите да продължават уверено да ползват платформата и да постигат своите финансови цели спрямо нуждите си и индивидуалните възможности.

Едно от най-желаните нови неща от потребителите е предстоящото мобилно приложение, което да предложи лесен и удобен начин за спестяване. Скоро потребителите ще имат възможност и да добавят средства директно с банковата си карта.

Развитието на мрежата от партньори продължава да е сред основните приоритети пред iuvo. Платформата работи, за да предлага атрактивна доходност и множество възможности за диверсификация, но при максимално ниво на сигурност.

В пайплайна на iuvo стои и добавянето на нов продукт към портфолиото още в рамките на тази година.

"Основната цел на iuvo е да предоставя отлични възможности за генериране на доходност по максимално лесен и удобен начин. Потребителите вече могат да усетят осезаемото подобрение в работата на платформата. Добавихме и нова статистическа информация, с която могат да следят по-лесно и по-ефективно инвестициите си. Посоката, в която вървим, е осигуряване на отлични възможности за доходност, базирани на стабилност и надеждност, така че да продължим да сме предпочитаното място за спестяване и инвестиции и ефективна алтернатива за защита на финансите от инфлацията".

Благовест Караджов, CEO на iuvo

"Градим дългосрочни взаимоотношения с потребителите и печелим доверието им с висококачествено обслужване. Едно от основните предимства, с които iuvo се отличава от останалите европейски P2P платформи, е проактивният ни и индивидуален подход. Само в iuvo потребителите могат да получат подробна информация по телефон или писмено чрез live chat опция с колега от екипа относно възможностите, които платформата предлага, и как технически да ги използваме най-оптимално".

Иво Киров, мениджър "Клиентско обслужване"