Австралия прави най-големите промени в централната банка

Причината е неясната стратегия за вдигане на лихвените проценти, което доведе до преглед на действията на банката

Правителството на Антъни Албанезе прави най-сериозните промени в централната банка от десетилетия, които трябва да са завършени до лятото на 2024 г.
Правителството на Антъни Албанезе прави най-сериозните промени в централната банка от десетилетия, които трябва да са завършени до лятото на 2024 г.
Правителството на Антъни Албанезе прави най-сериозните промени в централната банка от десетилетия, които трябва да са завършени до лятото на 2024 г.    ©  Reuters
Правителството на Антъни Албанезе прави най-сериозните промени в централната банка от десетилетия, които трябва да са завършени до лятото на 2024 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Несигурността в началото на цикъла на вдигане на лихвените проценти накара правителство да изиска разследване на действията на централната банка
  • Ще бъде създаден специален борд за парична политика, който отново ще е независим от правителството
  • Централната банка ще трябва да отдели сериозно внимание и на постигането на максимална заетост на пазара на труда

Австралийското правителство обяви най-големите промени в структурана на централната банка на страната. Реформите ще бъдат приложени до лятото на 2024 г., като те ще включват създаването на борд, който ще се занимава единствено с решенията относно лихвените проценти. По този начин членовете му ще носят значително по-голяма отговорност за решенията, като до момента се е съобщавало, че реално няколко души вземат решенията, а другите просто ги приемат.

Причината за вземане на това решение е несигурността относно повишаването на лихвените проценти, която беше демонстрирана през 2020 г. Тогава управителят на банката Филип Лоу заяви, че не очаква покачване поне до 2024 г., но всъщност последваха десет поредни повишения. По този начин Централната банка на Австралия (RBA) "осигури" на хиляди притежатели на ипотечни кредити по-високи вноски, след като лихвите скочиха от 0.1% на 3.6% за една година.

Това накара новоизбраното в онзи момент лейбъристко правителство да поиска разследване на действията на RBA, като подобна мярка не беше предприемана от 40 години. Прегледът установи, че RBA е изиграла критично важна роля за икономическото развитие на Австралия през последните три десетилетия, когато устойчивостта на страната на финансови шокове възпря реформата на централната банка. Но също така се отправят и критики относно комуникацията и структурата на банката.

Важно за пазарното доверие е, че новият Борд за парична политика (MPB) на RBA ще запази своята независимост от правителството и своята гъвкава цел за инфлация от 2% до 3%. Тя ще има по-опростен мандат за постигане на две цели - ценова стабилност и пълна заетост, което ще я приведе в съответствие с повечето други големи централни банки и ще се стреми да бъде по-прозрачна в политиката си.

MPB ще се състои от управителя и заместник-управителя на RBA, министъра на финансите и шестима външни членове с опит в областта на макроикономиката, финансовата система, пазарите на труда и предлагането в икономиката. Настоящият борд също има шестима външни членове, но те са склонни да бъдат привлечени от бизнес общността и прегледът постави под въпрос дали имат достатъчно опит в икономиката.

Прегледът препоръчва MPB да заседава осем пъти годишно, вместо сегашните 11, отново в по-добро съответствие с международната практика. За първи път ще бъде публикуван неподлежащ на приписване запис на гласуване, включително всички точки на несъгласие.

Външните членове на сегашния борд рядко се изказваха публично, а комуникирането на политиката е единственото правомощие на управителя и заместник управителя. "Това отнема известна власт от губернатора, мисля, че това е може би най-голямата промяна", каза Шон Калоу, старши валутен стратег в Westpac. "По същество гуверньорът ще ни каже какво е мнението на RBA. Така че би било много интересно, ако имаме някои външни членове, които идват и правят коментари, които не са толкова в съответствие с това, което казва губернаторът", добавя той пред Reuters.

Ако предложените промени бъдат приети, RBA ще трябва да наблегне на достигането на пълна заетост толкова, колкото и на таргетирането на инфлацията. Настоящата рамка за стремеж за стимулиране на инфлацията, така че тя да остане в границите от 2% до 3%, ще остане до голяма степен без промяна, въпреки че препратката за "средна стойност с течение на времето" трябва да отпадне, тъй като "затруднява да се каже дали целта се или не се изпълнява, което ограничава отчетността", се казва в прегледа.

"Целите на RBA за паричната политика трябва да бъдат изяснени като двоен мандат за принос към ценова стабилност и пълна заетост", се казва в доклада. "Тези цели са от значение за благосъстоянието на австралийците, трайни са и върху тях паричната политика може да повлияе най-добре. Заедно те изискват RBA да постигне баланс между контролирането на инфлацията и подкрепата за заетостта, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план".

Определението за пълна заетост ще бъде т. нар. неускоряваща се инфлация на безработицата. Този показател е "често използван от централните банки, който представлява най-ниското ниво на безработица, което може да бъде поддържано, без да се подхранва прекомерна инфлация", се казва в доклада.

Все още няма коментари
Нов коментар